Als je via Google zoekt op het woord ‘Eindejaarsrally’ krijg je 17.600 resultaten. Aan het einde van het jaar presteren aandelenbeurzen gemiddeld genomen beter dan gedurende de rest van het jaar. In dit artikel geven we een aantal mogelijke verklaringen voor het fenomeen eindejaarsrally. Daarnaast staan we stil bij de kans dat we ook dit jaar een eindejaarsrally krijgen.
Seizoenpatronen op de beurs
Onderzoekers zijn continue op zoek naar koerspatronen. Zo zijn er onderzoeken gedaan naar de invloed van de seizoenen op de koersen. De bekendste uitspraak over koersen en seizoenen is: “Sell in may and go away, but remember to come back in september”. Mogelijk vormt het “Go away”-adagium de basis voor de eindejaarsrally. Door de aankopen van beleggers vanaf september stijgen de koersen en ontstaat een eindejaarsrally. Diverse onderzoeken vertellen ons dat beurzen aan het einde van het jaar beter renderen dan in de rest van het jaar.
Verklaringen voor de eindejaarsrally
Een mogelijke verklaring voor het fenomeen eindejaarsrally is dat de bestedingen in november en december ook hoger liggen dan in de rest van het jaar. De inkopen voor de feestdagen worden immers gedaan. Beleggers spelen in op de hogere omzetten en kopen de aandelen alvast. Een andere verklaring is dat professionele beleggers de markten hoger zetten door in hun portefeuille de winnaars van de eerste 10 maanden op te nemen. Als het einde van het jaar nadert, nemen de volumes af en bewegen de koersen sterker. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de statistische resultaten voor het bestaan van het effect aanzienlijk sterker zijn dan de theoretische onderbouwing.
Krijgen we in 2019 een eindejaarsrally?
Onderstaand lichten we toe welke ontwikkelingen de laatste periode een grote invloed hebben gehad op de koersen. Als er geen grote veranderingen optreden, hebben we een goede kans op een eindejaarsrally in 2019.
Deeloplossing in het handelsconflict
De koersontwikkeling in de aankomende weken valt of staat bij het handelsconflict tussen de VS en China. De afgelopen weken kwamen er positieve berichten uit het kamp van de onderhandelaars. Dat zorgde voor een stijging van de koersen. Onzekerheid over de uitkomst van het handelsconflict zorgt voor een rem op de investeringen. Daardoor daalt de economische groei in China en daarmee ook de groei van de gehele wereldeconomie. De positieve ontwikkelingen in het handelsconflict zorgen voor stijgende koersen.
Aandelen zijn niet te duur gewaardeerd
Voor de waardering van aandelen kijken wij meestal naar de Forward P/E. Bij die maatstaf wordt de huidige koers gedeeld door winst over de volgende 12 maanden. Met winst over de volgende 12 maanden wordt niet alleen gekeken naar de huidige winst maar ook naar de winstontwikkeling. De forward P/E van wereldwijde aandelen is momenteel vergelijkbaar met het gemiddelde in de afgelopen 30 jaar. Rekening houdend met de lage rente vinden wij aandelen bij de huidige koers aantrekkelijk gewaardeerd.
Positief sentiment op de beurzen
Verder is het sentiment op de beurzen positief. Dit is relevant vanwege het momentum effect. Door het gedrag van beleggers ontstaan op middellange termijn positieve en negatieve trends. In 2019 zijn wereldwijde aandelen al meer dan 20% gestegen, waardoor de kans op een positief rendement tot het einde van het jaar groot is. Het positieve sentiment worden verder nog ondersteund door beter dan verwachte derde kwartaalcijfers.
Op basis van bovenstaande ontwikkelingen ziet het er goed uit voor de eindejaarsrally. Er zijn ook risico’s waardoor de eindejaarsrally alsnog uitblijft. Denk aan Brexit, angst voor een recessie en escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten. De invloed van deze zaken op de koersen is echter gering geweest in de afgelopen weken.