Gedurende je leven doorloop je verschillende fases, zowel op persoonlijk gebied als op financieel gebied. Elke fase brengt andere inkomsten, uitgaven en vermogensposities met zich mee. Met een financiële planning kunt u zowel uw huidige situatie als uw doelen en wensen voor de toekomst in kaart brengen.
In deze blog bespreken we:
- Wat staat er in een financieel plan?
- Voor wie is financiële planning?
- Een financiële planning (laten) maken
- Waarom een financiële planning maken?
- Verschil financieel planner en financieel adviseur
Wat staat er in een financieel plan?
Een persoonlijk financieel plan verbindt uw financiële en persoonlijke situatie en ontwikkeling.
Inventarisatie huidige situatie
Met een financiële planning legt u eerst vast in welke levensfase u nu zit, welke inkomsten en uitgaven daarbij horen en hoe uw vermogenspositie er nu uitziet. Hierbij wordt gekeken naar sparen en beleggen, pensioen, belastingen, erven, verzekeringen, financiering, huwelijk- en gezinssituatie etc.
Dan gaat u kijken naar hoe deze situatie zich in de toekomst zal en kan ontwikkelen.
Doelen, wensen en veranderingen
Vervolgens brengt u uw doelen en wensen voor de toekomst in beeld. Er kunnen verschillende belangrijke veranderingen optreden:
- U wilt uw onderneming verkopen
- U verwacht een (grote) erfenis
- U wilt met (vervroegd) pensioen
- U wilt uw huis verkopen of een nieuwe woning kopen
- Uw maandelijkse lasten dalen door het afbetalen van de hypotheek en/of kinderen die het huis uit gaan
- U wilt veel gaan reizen
- U wilt vermogen schenken aan uw kinderen
In een financiële planning worden al deze zaken in beeld gebracht. Zo wordt duidelijk welke invloed deze veranderingen op uw vermogen hebben.
Planning
Als laatste wordt ingeschat wat u wanneer moet doen om uw doelen te behalen. Is het bijvoorbeeld verstandig om te starten met beleggen? Moet u uw uitgaven aanpassen? Wat is het beste moment om uw onderneming te verkopen?
Hier worden de eventuele acties die u moet ondernemen uiteengezet. Ook wordt hierin een inschatting gemaakt van wanneer u welke levensfase doorloopt en welke financiële situatie, actie of gebeurtenis daarbij hoort.
Door het opstellen van een financiële planning weet u waar u aan toe bent. U kunt uw leven natuurlijk niet van tevoren plannen en het leven zal nooit precies lopen zoals u vooraf had bedacht. Toch kan een financiële planning een hoop rust geven, omdat het ook rekening houdt met zogenaamde what if-scenario’s.
Voor wie is financiële planning?
Het maken van een financiële planning is geschikt voor zowel ondernemers als particulieren. Ook hoeft u geen multimiljonair te zijn om baat te hebben bij financiële planning. Bij elk vermogen kan een financiële planning interessant zijn.
Vooral wanneer u te maken krijgt met veranderingen in uw financiële situatie kan het maken van een financieel plan hulp bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontvangen van een erfenis, de verkoop van uw bedrijf of een scheiding. Zo krijgt u opnieuw overzicht in uw financiën en kunt u zich voorbereiden op de toekomst.
Een financiële planning (laten) maken
U kunt zelf een financiële planning in elkaar zetten. Het is vaak echter handiger om dit door een professioneel financieel planner te laten doen. Zo’n planner kan een financieel plan maken dat volledig op uw persoonlijke situatie aansluit. Dit kan zowel voor particulieren als voor ondernemingen.
Wanneer u een financiële planning wilt laten maken, gaat u naar een financieel planner. De planner doorloopt een uitgebreide inventarisatie om zo een compleet beeld te schetsen van uw (financiële) leven en geeft u uiteindelijk advies.
Er zitten wel kosten verbonden aan het laten maken van een financieel plan. Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van uw vragen, maar ook van welke dienstverlening u zoekt. Wilt u bijvoorbeeld alleen eenmalig een financieel plan laten maken, dan zijn de kosten lager dan wanneer u ook regelmatige updates met uw planner wilt.
Waarom een financiële planning maken?
Het maken van een financiële planning kent een aantal voordelen. Deze voordelen zorgen ervoor dat een financiële planning erg waardevol voor u kan zijn. We bespreken ze hieronder.
Geeft inzicht
Een financiële planning geeft in eerste instantie een goed overzicht van uw financiële positie en uw in- en uitgaven. Misschien heeft u uw inkomsten en uitgaven al aardig in beeld. Toch is het altijd goed om eens een volledig overzicht te creëren.
Op die manier weet u namelijk precies hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld eruit gaat. Aan de hand daarvan kunt u bepalen of uw inkomsten wel toereikend zijn en in hoeverre u afhankelijk bent van bijvoorbeeld uw baan.
Ook wordt uit een financiële planning duidelijk hoeveel vermogen u bezit. Dit kan bestaan uit spaargeld, maar ook uit beleggingen, een eigen bedrijf of onroerend goed.
Brengt rust en zekerheid
Naast inzicht biedt een financiële planning ook rust en zekerheid. U weet precies hoe u ervoor staat. Daarnaast kan de financieel planner u adviseren. Dit geeft vaak een gevoel van vertrouwen voor het nemen van beslissingen die invloed hebben op uw financiën.
Weten hoe uw financiële situatie er nu uitziet en wat u kunt doen om uw doelen in de toekomst te behalen, geeft vooral rust en zekerheid.
Zet aan tot actie
Daarnaast kan het maken van een financiële planning u ook aanzetten tot actie. De financiële planning kan ervoor zorgen dat u stappen waar u al lange tijd over twijfelt durft te nemen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, een investering doen of starten met beleggen. Misschien twijfelt u al een tijdje of het wel een goed moment is. Een financiële planning kan hiervoor de doorslag geven.
Helpt u uw doelen te realiseren
Als laatste helpt een financiële planning met het realiseren van uw doelen. De financieel planner geeft advies over wat u het beste kunt doen om uw doelen te behalen. Voorbeelden van doelen zijn bijvoorbeeld eerder met pensioen, uw levensstandaard behouden na stoppen met werken, geld schenken of lange reizen maken.
Deze doelen heeft u misschien al een tijdje. Door samen met de financieel planner een concreet plan te maken kunt u deze doelen ook echt gaan behalen.