In het tweede en derde kwartaal bleven aandelen uit opkomende landen meer dan 15% achter bij Amerikaanse aandelen. Terwijl dat in het eerste kwartaal juist nog andersom was. Door de angst voor de gevolgen van het handelsconflict tussen de VS en China is het sentiment gedraaid. Wat is de impact van dit handelsconflict? Blijft deze situatie zo? Of zijn er veranderingen waardoor aandelen uit opkomende landen aan het begin staan van een inhaalrace?
Bescherming eigen markt door handelstarieven
Handelstarieven zijn belastingen op goederen die worden geïmporteerd uit het buitenland. Import van goederen uit lage lonen landen wordt minder aantrekkelijk gemaakt door gebruik te maken van tarieven. Hierdoor kunnen bepaalde sectoren in het eigen land gemakkelijker concurreren. Dit gebeurt vooral in sectoren waar veel mensen werken om zo de werkgelegenheid te beschermen. Ook worden tarieven gebruikt in sectoren die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van een land.
Van dreigement tot handelsconflict
Er kan reeds gesproken worden van een handelsconflict omdat de VS en China over en weer meerdere handelstarieven hebben ingesteld. Trump wil met deze tarieven de banen van de arbeiders uit de producterende sectoren, tevens een groot deel van zijn stemmers, beschermen. Trump wil tevens voorkomen dat China ongehinderd Nationale kampioenen kan bouwen, waarmee de Chinezen vervolgens de wereld veroveren. China is er als enige land in geslaagd om grote IT-bedrijven te bouwen door de interne markt af te sluiten voor buitenlandse toetreders. In de digitale wereld zien we steeds een winner takes all-situatie ontstaan, zoals bij Amazon (online shopping), Google (zoekmachines), Youtube (video) en Facebook (sociaal netwerk).
Druk op koers van aandelen uit opkomende landen
Afgaande op de sterke koersdaling hebben aandelen uit opkomende landen, in tegenstelling tot aandelen uit de VS, veel last gehad van het handelsconflict. China maakt ongeveer een derde uit van de opkomende landen en heeft dus veel imvloed op het rendement. De Chinese aandelen worden door de grotere omvang van export veel harder geraakt. China exporteert namelijk maandelijks ongeveer 40 tot 50 miljard naar de VS. Terwijl dit andersom met 10 miljard relatief een stuk minder is.
Biedt G20-top uitsluitsel?
Beleggers hopen dat de bijeenkomst van de G20-top op 30 november in Argentinië, een einde maakt aan veel onzekerheid. Trump heeft tot nu toe scherp onderhandeld in andere conflicten (Noord-Korea, Iran, Turkije), maar hield wel altijd het sluiten van een deal als uitgangspunt. De Chinezen hebben tot nu toe weinig toegegeven aan de Amerikanen. Wellicht omdat ze op termijn ook andere mogelijkheden hebben om hun producten af te zetten. Al met al blijft het moeilijk in te schatten of de VS en China tot een overeenstemming zullen komen.
Groei Aziatische markt neemt verder toe
De kracht en groei van de Chinese interne markt werd afgelopen Singles Day nogmaals bevestigd. Het Chinese E-commerce concern Alibaba realiseerde tijdens deze dag in 24 uur bijna $ 31 miljard omzet, ongeveer 20% meer dan het voorgaande jaar. Dit is in vergelijking tot de verwachte omzet van de Amerikaanse online verkoopdagen Black Friday t/m Cyber Monday van $ 14 miljard, meer dan 2 keer zoveel.
Aandelen uit opkomende landen koopwaardig?
De impact van het handelsconflict op de economische groei valt tot nu toe erg mee. Afgaande op de sterke koersdaling sinds de eerste aankondiging van de handelstarieven zou je anders verwachten. Een afname van de economische groei van 0,2% doet niks af aan het hoge niveau van 6,5%. De winstgroei van Chinese bedrijven in 2017 van 18,8% zet zich in 2018 en 2019 waarschijnlijk voort.Als gekeken wordt naar de gemeten koers/winst verhouding, zijn aandelen uit opkomende landen in 2018 13% goedkoper geworden. Volgens dezelfde maatstaf zijn aandelen uit opkomende landen 36% goedkoper dan aandelen uit de VS. Het handelsconflict kan echter ook verder escaleren en blijft een bron van risico voor de aandelen uit opkomende landen.