In de Telegraaf van zaterdag 27 juli stond een artikel over het beoordelen van beleggingsfondsen. De directe aanleiding was de oproep van Morningstar en de Vereniging van Effectenbezitters aan belegginsfondsmanager om meer informatie te verstrekken. De VEB heeft een onderzoek uitgevoerd met daarin de volgende vragen:
- De naam van de fondsmanager
- Ondersteuning van analisten
- De achtergrond van de fondsmanager
- Het moment van aantreden
- Andere taken binnen organisatie
- Verantwoordelijkheden binnen het fonds
- Beslissingsstructuur van het fonds
- En beleggingen van fondsmanagers in het eigen fonds
De conclusie van het onderzoek is dat gemiddeld maar beperkte informatie wordt vrijgegeven. In sommige gevallen is zelfs niet bekend wie de fondsmanager is! Het artikel uit de Telegraaf geeft onderstaande punten aan waar u op moet letten bij het selecteren of beoordelen van een beleggingsfonds:
- Kosten
- Rendement
- Beheerder
- Beleggingsvrijheid
- Risico
- Fondshuis
- Belegd vermogen
- Benchmark
- Performance fee
- Omloopsnelheid
U dient daarbij in ogenschouw te nemen dat er meer dan 50.000 beleggingsfondsen zijn en dat lang niet alle beleggingsfondsen bij iedere bank of broker te koop zijn. Het is als particuliere belegger moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Totdat het provisie verbod op 1 januari van kracht wordt, zorgt de mogelijkheid van retourprovisie er ook nog eens voor dat u zich zorgen moet maken of een beleggingsfonds wel objectief geadviseerd is. Of zijn die extra verdiensten doorslaggevend voor de beheerder? En hoe voorkomt u dat u na 1 januari geen portefeuille met huisfondsen krijgt?
Care IS hulp
Care IS kan u hier bij helpen. Care IS maakt jaarlijkse vele beleggingsscans voor particuliere beleggers en institutionele beleggers. In deze scans beoordelen wij een actuele beleggingsportefeuille en doen wij suggesties om de portefeuille te verbeteren. In meer dan 90% van de gevallen is het mogelijk de beleggingsportefeuille te verbeteren.