Het dividendrendement van Amerikaanse aandelen was deze week hoger dan de rente op een 30 jarige Amerikaanse staatsobligatie. In de afgelopen 40 jaar is deze situatie volgens CNBC slechts één keer eerder voorgekomen: op het dieptepunt van de aandelenmarkt in 2009. Dat bleek een uitstekend aankoopmoment. Kunnen beleggers nu dezelfde conclusie trekken? Of ligt het genuanceerder?
Obligaties versus aandelen
Obligatiebeleggers weten vrij goed waar ze aan toe zijn. Ze verstrekken als het ware een lening, waarvoor ze jaarlijks rente krijgen en aan het einde van de looptijd wordt de hoofdsom uitgekeerd. Als de uitgevende instelling aan de verplichtingen blijft voldoen, kan er in principe niet veel gebeuren. Aandelenbeleggers bezitten een deel van het bedrijf en profiteren van het bedrijfsresultaat. Bij winst wordt vaak een deel uitgekeerd als dividend; het andere deel wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling en groei van het bedrijf. Dat moet tot uiting komen in een stijgende aandelenkoers.
Dividend is doorgaans lager dan de 30 jaars rente
Onder normale marktomstandigheden is het dividend aanzienlijk lager dan de rente. De afgelopen jaren heeft de dividenduitkering min of meer gelijke tred gehouden met de aandelenkoers. Dat is anders voor de rente. Vooral de laatste maanden is de rente op obligaties met lange looptijden flink gedaald. In de VS tot minder dan 2%. Door de sterke daling van de rente en het stabiele dividend kon het gebeuren dat het dividendrendement nu hoger is dan de rente op 30 jarige Amerikaanse staatsobligaties.
In Europa is de situatie extremer
In Europa zijn de rentes nog een stuk lager dan in de VS. De rente op staatsobligaties van Duitsland en Nederland is zelfs minder dan 0%. Tegelijkertijd is ook het dividend rendement van Europese bedrijven bijna het dubbele van het dividend van Amerikaanse bedrijven. Beleggers schatten het risico van Europese bedrijven hoger in en/of de groei lager ten opzichte van die van Amerikaanse bedrijven.
Wat kunnen beleggers hiermee?
Het is uitzonderlijk dat het dividendrendement lager is dan de rente op obligaties. Het zegt helaas nog niet dat aandelen goedkoop zijn of obligaties juist duur. Ik durf te stellen dat obligaties in ieder geval duur zijn. De daling van de rente heeft geleid tot sterk stijgende obligatiekoersen. Aandelen verdienen een genuanceerder blik.
Winstontwikkeling bepalend voor middellange termijn, Trump de korte termijn
De winst van bedrijven is de afgelopen jaren sterk gestegen met als gevolg stijgende aandelenkoersen. Door het twitter-gedrag van president Trump zijn de koersen af en toe teruggeworpen, waardoor aandelen momenteel niet overgewaardeerd zijn. De koersen kunnen vanaf het huidige niveau verder stijgen als de winsten op niveau blijven of verder stijgen. Analisten verwachten dat de bedrijfswinsten de aankomende jaren verder groeien. Dat ziet er dus goed uit. Helaas kan een agressieve tweet van Trump op de korte termijn alle positieve ontwikkelingen in de winst, de rente en het dividend overschaduwen.