Beleggers vragen zich af of ze nog moeten instappen op de aandelenbeurs. Sinds de corona uitbraak zijn de koersen heel volatiel. In een maand tijd daalden koersen met meer dan 30 procent. Beurskoersen zijn de in de afgelopen weken alweer flink hersteld. Terwijl de gevolgen van het coronavirus voor de economie nog niet bekend zijn.
Er is veel onzekerheid over de recessie die ons te wachten staat. De vergelijking met de grote depressie wordt vaak gemaakt. Is dit dan wel een goed moment om in te stappen? Of kun je beter even wachten op een volgende daling? In dit blog geven we 3 redenen waarom de koersen stijgen, ondanks de economische krimp. Vervolgens geven we aan of je nu moet kopen of juist verkopen.
1) Aandelenkoersen waren te hard afgestraft
Half februari stond de MSCI wereld index op een recordstand. Toen de verspreiding van het corona virus sneller ging, draaide het sentiment volledig. De snelheid van de daling brak alle records. Nooit eerder ontstond er een bear market (daling van meer dan 20%) in zo’n korte periode.
De angst voor virus, de strenge maatregelen en de heftige daling zorgden voor paniek onder beleggers. “Als ik nu verkoop, dan raak ik in ieder geval niet alles kwijt.” kregen ook wij geregeld te horen. Paniekverkopen gaan meestal niet tegen een goede prijs. Beleggers willen per se verkopen ook al is de prijs (te) laag. Ook nu weer, getuige het herstel van de afgelopen weken.
2) Impact maatregelen kleiner op megacaps
De laatste jaren zijn de Big Tech-bedrijven steeds dominanter geworden. Microsoft, Apple, Amazon, Google en Facebook wegen samen meer dan 20% van de Amerikaanse S&P 500 index. Ze zijn ook goed voor het grootste deel van de rendementen. Samen met een handjevol andere bedrijven als Netflix, Tesla en Johnson & Johnson.
Deze bedrijven hebben relatief weinig last van de corona crisis. De quarantaine maatregelen stimuleren ons om online te shoppen bij Amazon. Voor het thuiswerken gebruiken we Microsoft. Omdat we thuis zijn kijken we meer series op Netflix. In ons dagelijks leven hebben we veel last van de corona maatregelen. Daarom overschatten we mogelijk de invloed op de bedrijfswinsten van de grootste bedrijven.
3) Piek in corona crisis ligt achter ons
Tenslotte lijken we de strijd tegen het corona virus te winnen. In de Westerse wereld wordt voorzichtig gesteld dat de piek is geweest. Belangrijk is verder dat we dagelijks vooruitgang boeken bij het maken van medicijnen en vaccins. In diverse landen worden maatregelen stapsgewijs afgebouwd. Daardoor krijgt de economie weer meer ruimte.
Onzekere tijden houden aan
Het bodem in de aandelenbeurs viel samen met de piek in het aantal corona doden in Italië. Toen het aantal doden niet langer steeg, konden de koersen herstellen. Beleggers waren opgelucht dat de allerzwartste scenario’s niet uitkwamen. Dat wil niet zeggen dat de onzekere tijden voorbij waren. Zoals eerder geschreven weten we de economische impact nog niet. Maar... zonder korte termijn risico geen lange termijn rendement.
Laag kopen en hoog verkopen
De beste beleggers kopen laag. Als het bloed door de straten loopt. Achteraf kon je het beste kopen toen de AEX index rond de 400 punten stond. Maar de meeste mensen durfden toen niet. De paniek was toen maximaal. Warren Buffett zegt daarom: “je moet hebberig zijn als andere mensen bang zijn en juist bang zijn als anderen hebberig zijn.”
Moet je dan nu instappen?
Moet je nu instappen of juist uitstappen? We hebben hierboven 3 redenen gegeven waarom de beurzen goed zijn hersteld, ondanks dat het coronavirus nog niet overwonnen is. Vanwege dat coronavirus staan de koersen nog steeds een stuk lager dan half februari. Je kunt daarvan profiteren als je bereid bent het risico te accepteren. Op de korte termijn kunnen hebberigheid en angst je rendement sterk beïnvloeden, maar beleggen doe je voor de lange termijn.