Skip to main content
Open een rekening

De spaarrente is vrij laag Nederland en weegt vaak niet op tegen de hoge inflatie. Steeds meer mensen met een spaarpotje overwegen daarom te gaan beleggen. Wilt u starten met beleggen? Houd dan rekening met de onderstaande 5 uitgangspunten.

1. Begrijp waar u in belegt

'Never invest in a business you cannot understand', is een bekende uitspraak van superbelegger Warren Buffet. Voordat u begint met beleggen is het noodzakelijk om te begrijpen wat beleggen precies is. Laat u informeren door een vermogensbeheerder, of ga zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op internet. Zo komt u niet snel voor negatieve verrassingen te staan.

2. Schakel emoties uit

Het uitschakelen van emotie is één van de meest onderschatte aspecten bij beleggen. Veel (beginnende) beleggers laten rendement liggen, omdat zij zich laten leiden door emoties. Bekende valkuilen zijn het aanhouden van verliesgevende beleggingen in de hoop dat het toch nog goed komt en de neiging om hogere risico’s nemen om verliezen snel goed te maken.

3. Beleggen voor de lange termijn

Beleggen is een langetermijnsport. Het is onverstandig om voor één of twee jaar te beleggen. De kans op een verlies is dan namelijk te groot. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer u belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.” Tijd zorgt ervoor dat u eventuele verliezen kunt goedmaken en een mooi rendement kunt opbouwen.

4. Voldoende buffer

Als u gaat beleggen is het verstandig om een financiële buffer aan te houden. Stel dat de wasmachine het begeeft, de CV-ketel vervangen moet worden of uw auto sputterend aan de kant staat. Dan is het prettig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Ga dus nooit met al uw spaargeld beleggen, maar houdt een potje achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.

5. Accepteer risico’s

Rendement en risico zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico en vice versa. Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan op een spaarrekening. U loopt dus ook meer risico. Bepaal vooraf hoeveel risico u wilt en kunt nemen en accepteer de beweeglijkheid van de beurs.