Beleggers werden begin februari opgeschrikt door een plotselinge daling van de aandelenkoersen, na maanden van geleidelijke stijging. De Amerikaanse werknemer hadden meer opslag gekregen dan verwacht. Dit zou kunnen leiden tot hogere inflatie en een stijging van de rente. De inflatiecijfers die later bekend werden gemaakt waren nauwelijks hoger dan verwacht en zijn de beurskoersen redelijk hersteld. Waarom vinden beleggers de inflatie en de rente zo belangrijk? En wat gebeurt er als de rente wel stijgt?
Hoe zit het met inflatie en economische groei
Inflatie is de verandering van het prijspeil. Meestal stijgen de gemiddelde prijzen licht en hebben we een lage, positieve inflatie. Tijdens een recessie wordt minder geconsumeerd, waardoor de prijzen minder stijgen en de inflatie laag is. Bij een economische bloeiperiode is het effect omgekeerd. Zowel te hoge als te lage inflatie is schadelijk voor de economie. Centrale Banken zoals de ECB en de Amerikaanse Federal Reserve Bank streven naar een inflatie van 2%.
Inflatie en rente zijn gekoppeld
De rente is onder andere een vergoeding voor de inflatie. Dat zit zo: een consument kan kiezen om vandaag een auto te kopen of over een jaar. Bij het uitstellen van de aankoop, wordt het beschikbare bedrag op een spaarrekening gezet. Stel nu dat de prijs van de auto met 5% stijgt, dan verwacht de consument ook dat zijn vermogen met minimaal 5% is toegenomen. Dan is het de moeite waard om de aankoop uit te stellen. Als de rente niet opweegt tegen de inflatie, kan hij beter direct de auto kopen.
Hogere rente bij beleggen maakt minder rente
Een hogere rente beïnvloedt de aandelenkoersen op verschillende manieren. Allereerst wordt beleggen relatief minder aantrekkelijk als de rente stijgt. Ten tweede stijgen de kosten van bedrijven bij een hogere rente, waardoor de winsten dalen. Ten derde nemen de investeringen af en daarmee de economische groei, waardoor de winsten ook dalen. Maar een hogere rente heeft ook een positieve kant. De rente is namelijk vaak iets gestegen, omdat het economisch juist goed gaat en bedrijven hoge winsten realiseren.
Wat kan de belegger hier mee?
De rente is weliswaar opgelopen, maar in vergelijking met het verleden nog steeds relatief laag. Bij Care IS kijken we verder naar de marktontwikkelingen en hun invloed op toekomstige bedrijfsresultaten. De meeste economische regio’s draaien momenteel op volle toeren met gunstige economische vooruitzichten. En we zien voorlopig geen tekenen dat het economisch tij keert. Oplopende inflatie hoort er dan een beetje bij. De kerninflatie is nog steeds onder het beoogde doel van 2%. Daardoor is de ECB nog zeer voorzichtig met het afbouwen met steunmaatregelen.
Belegger moet weer wennen aan koersschommelingen
Onder andere door de opkoopprogramma’s van de centrale banken zijn we de afgelopen jaren verwend door historisch lage volatiliteit en rentestanden. Koersschommelingen horen echter bij beleggen in aandelen. Sterker nog, daarvoor ontvang je als belegger een hoger rendement. Verstandige beleggers laten zich niet van de wijs brengen door koersschommelingen op de korte termijn, maar richten zich op de lange termijn vooruitzichten.