Skip to main content
Open een rekening

Momenteel zijn waarde aandelen goedkoop. Vergeleken met groei aandelen zijn ze zelfs nooit eerder zo voordelig geweest. Groei aandelen presteren inmiddels ruim 13 jaar beter dan waarde. Daardoor is het verschil in waardering gegroeid tot het hoogste niveau in 50 jaar. In het verleden was dat de opmaat voor een periode waarin waarde beter presteerde dan groei.

Komt er herstel van waarde aandelen?

Hoelang moeten we nog wachten op een herstel van waarde aandelen? Of is de beleggingswereld veranderd en blijven groei aandelen beter presteren? In dit blog beantwoorden we deze vragen door eerst te beschrijven wat waarde aandelen precies zijn. Vervolgens kijken we naar de ontwikkelingen op de beleggingsmarkten. Tenslotte kijken we naar de toekomst van waarde aandelen.

Waarde aandelen ten opzichte van groei aandelen

Aandelen worden vaak gezien als waarde of groeiaandeel. In die vergelijking zijn waardekenmerken een stabiele winst en relatief lage koers winstverhouding. Groei aandelen zijn relatief dure aandelen. Beleggers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de groeiende resultaten.

Niet altijd duidelijk onderscheid

Soms is het onderscheid tussen waarde en groei niet zo duidelijk. Een bedrijf als Apple heeft een relatief lage koers/winst verhouding, maar laat toch al jaren hoge groeicijfers zien. Dat zijn de mooiste beleggingen. Het komt ook geregeld voor dat de lage koers/winst verhouding juist een gevolg is van tegenvallende resultaten. Die bedrijven wilt u vermijden.

Wat zijn waarde aandelen?

Goede waarde aandelen bezitten de volgende kenmerken:

1) Intrinsieke waarde

De intrinsieke waarde van een aandeel is de actuele waarde van de toekomstige kasstromen. In de ideale situatie is de intrinsieke waarde een stuk hoger dan de koers van het aandeel. Op die manier is er een veiligheidsmarge tegen koersdalingen. De koers zal nooit te verder onder de intrinsieke waarde dalen.

2) Boekwaarde

De boekwaarde van een aandeel is de waarde van de bezittingen op de balans minus de schulden. In dit getal wordt geen rekening gehouden met toekomstige groei en immateriële activa zoals patenten, distributienetwerken, etc. Een voordeel is dat de boekwaarde gemakkelijk te vinden is. Bij waarde beleggen koop je goedkope aandelen met een lage prijs ten opzichte van de boekwaarde.

3) Concurrentievoordeel

Heeft het bedrijf een duurzame voorsprong? Bijvoorbeeld door een beter product (Apple), of een sterk merk (Coca Cola). Ook een dominante positie op de markt (ASML) vergroot de kans op sterke resultaten in de toekomst. De bekende waardebelegger Warren Buffett koopt vooral bedrijven met een groot voordeel op de concurrentie.

4) Maatstaven

Om de waardering van een bedrijf te bepalen worden verschillende maatstaven gebruikt waarbij de prijs van het aandeel wordt afgezet tegen de 'waarde' van het bedrijf. De meest bekende is de koers/winst verhouding. Professionele beleggers gebruiken vaker de koers/boekwaarde verhouding. In de onderstaande tabel wordt een aantal maatstaven weergegeven inclusief een aantal voor- en nadelen.

Maatstaf Omschrijving Voordelen Nadelen
P/E Aandelenprijs gedeeld door de earnings per aandeel Eenvoudig Earnings kunnen sterk schommelen
P/B Aandelenprijs gedeeld door de boekwaarde per aandeel

Eenvoudig

Relatief stabiel

Minder actueel
PEG Ratio waarin prijs, winst en groei worden afgewogen Combineert groei en waardering Ingewikkeld
Dividend Het percentage dividend dat wordt uitgekeerd

Eenvoudig

Cash flow

Wijziging dividend heeft groot effect
Shiller PE Prijs ten opzichte van de winst over de laatste 10 jaar Stabiele maatstaf Reageert traag op veranderingen
EBITDA Winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie Resultaat wordt goed zichtbaar Investeringen niet meegenomen

 

Moeilijke omstandigheden voor waarde

Vanaf 2007 presteren groei aandelen beter dan waarde aandelen. Aandelen van bedrijven met een lage waardering hadden relatief veel last van de financiële crisis. In de jaren daarna ging de aandacht van beleggers vooral uit naar snelgroeiende bedrijven met een schaalbaar business model. Daar kwam de corona uitbraak bovenop. Groeibedrijven met een online dienstverlening profiteerden van de maatregelen. Terwijl laag gewaardeerde bedrijven in de financiële sector en de energiesector juist hard werden getroffen.

Waardering groei aandelen sterker gestegen

Onderzoek van Research Affiliates geeft aan dat de gestegen waardering van groei aandelen zorgt voor het rendementsverschil. Het rendement van groei aandelen komt deels door stijging van de winst maar ook door een hogere waardering. De koers/winst verhouding van groei aandelen is de afgelopen jaren flink gestegen. Bij waarde aandelen komt het rendement vooral door de hogere winst. De waardering is nauwelijks veranderd.

Wetenschap steunt waardebeleggen

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat waarde aandelen op lange termijn beter presteren dan de brede markt. De meeste onderzoeken laten zien dat bedrijven met een lage waardering 2-3% beter presteren per jaar. Ondanks soms langdurige periodes waarin groei aandelen beter presteren zoals de dotcom bubbel eind jaren '90.

Kuddegedrag van beleggers

Beleggers kiezen liever voor aandelen met een hoog rendement en sterke groeicijfers. Die worden daardoor (te) duur. Terwijl ze de lelijke eendjes verkopen waardoor die goedkoper worden. Door het kuddegedrag van beleggers worden bepaalde bedrijven overgewaardeerd en andere bedrijven ondergewaardeerd.

Gebruik maken van het herstel van waarde aandelen

In het verleden hebben waardebeleggers geprofiteerd van de onderwaardering van waarde aandelen. Geregeld werd hun geduld op de proef gesteld door een lange periode van underperformance. Maar altijd werden ze beloond door een inhaalslag én het extra rendement. Momenteel zijn waarde aandelen goedkoper gewaardeerd dan ooit tevoren. Dat biedt kansen voor lange termijn beleggers.

Voorbeelden

In de onderstaande tabel zijn 10 voorbeelden van waarde aandelen weergegeven inclusief een aantal maatstaven voor de waardering.

Aandeel Land P/E P/B PEG Dividend
Ahold Delhaize Nederland 12,5 1,69 5,27 3,4%
Royal Dutch Nederland 13,4 0,71 3,83 3,9%
Allianz Duitsland 8,2 0,87 1,24 5,9%
Novartis Zwitserland 26,3 3,82 3,27 3,6%
Siemens Duitsland 16,3 1,70 1,72 4,0%
Rio Tinto VK 12,1 0,84 6,27 8,0%
AT&T VS 9,5 1,20 6,71 6,8%
Intel VS 12,1 3,46/td> 2,05 2,1%
Pfizer VS 13,4 3,20 2,41 4,1%
Toyota Japan 9,2 0,92 7,61 3,1%

data finance.yahoo.com, 27 mei 2020