Skip to main content
Open een rekening

Veel mensen willen meer van hun vermogen maken. Beleggen is een populaire manier om dit te realiseren. U kunt beleggen om verschillende redenen: bijvoorbeeld voor uw pensioen, voor uw kinderen of zodat u eerder kunt stoppen met werken. 

Beleggen wordt steeds aantrekkelijker dan sparen, vooral door de lage spaarrente gecombineerd met hoge inflatie. Toch durft niet iedereen de stap van sparen naar beleggen te zetten. Beleggen kent naast een hoop voordelen namelijk ook wat nadelen. Die moet u tegen elkaar afwegen voordat u een keuze maakt. Die afweging is voor iedereen anders, het hangt namelijk volledig af van uw persoonlijke situatie. Hieronder bespreken wij de belangrijkste kenmerken van beleggen die u kunt gebruiken in uw besluit om te gaan sparen of beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is een populaire manier om meer rendement te maken op uw vermogen. U investeert geld om hier in de toekomst financieel van te profiteren. Dit is een vrij brede definitie van beleggen. Beleggen kan namelijk op talloze manieren. U kunt beleggen in aandelen of in obligaties, in vastgoed, in kunst, in grondstoffen, etc. De opties zijn eindeloos.

Veel mensen durven het niet aan om te beleggen, met name vanwege de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Toch is het de moeite waard om eens verder te kijken dan die risico’s. Beleggen heeft namelijk voordelen waar u met sparen niet van profiteert.

U kunt uw geld zelf beleggen, maar het kan ook via een vermogensbeheerder.

Wat zijn de voordelen van beleggen?

Beleggen heeft ten opzichte van sparen een aantal voordelen. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen van beleggen.

Hoger rendement

Het grootste en belangrijkste voordeel van beleggen is het hogere rendement dat ermee behaald kan worden.

Dit wordt vooral duidelijk wanneer we het rendement van bijvoorbeeld profielfondsen vergelijken met de rente bij sparen. De spaarrente heeft een historisch dieptepunt bereikt, en er wordt niet verwacht dat dat op korte termijn zal gaan stijgen. 

Hier tegenover staat dat in 2019 gemiddeld 12,7% rendement werd behaald met beleggen in profielfondsen. Dit verschil is zo groot, dat beleggen steeds aantrekkelijker wordt ten opzichte van sparen.

Passief inkomen

Een ander belangrijk voordeel van beleggen is dat u zo op een passieve manier inkomen kunt vergaren. Wanneer u beleggen uitbesteedt bij een vermogensbeheerder, kunt u geld verdienen zonder er iets voor te hoeven doen. Dit is vooral heel handig als u zelf geen kennis van beleggen heeft, of wanneer u er simpelweg geen tijd voor heeft.

Rendement-op-rendement effect

Wanneer u een lange beleggingshorizon aanhoudt, treedt het rendement-op-rendement effect op. Dat wil zeggen dat het rendement dat u met uw beleggingen behaald heeft, later kan worden herbelegd. Door dit sneeuwbaleffect kan uw vermogen exponentieel toenemen. U heeft vast weleens van het principe ‘geld maakt geld’ gehoord. Dat is precies wat men bedoelt bij het rendement-op-rendement effect.

Uw vermogen is altijd beschikbaar

Doordat bij beleggen altijd wordt geadviseerd om een lange termijn, bijvoorbeeld tien jaar, aan te houden, denken veel mensen dat ze hun geld dan ook voor tien jaar kwijt zijn. Daarom blijven veel mensen sparen, zodat hun vermogen dan altijd beschikbaar is. 

Dit is echter een misverstand, want u kunt uw beleggingsproducten op elk moment aan- en verkopen. U kunt dus te allen tijde bij uw vermogen komen. Uw belegging is natuurlijk succesvoller wanneer u deze langere tijd aanhoudt, maar in geval van nood kunt u uw vermogen altijd vrij maken. 

Interesse

Als laatste voordeel kan het een stuk spannender en leuker zijn om uw geld te beleggen, in plaats van het op een spaarrekening te zetten. Als u interesse in de financiële wereld heeft en het leuk vindt om de koersen in de gaten te houden, kan beleggen een interessante hobby worden, waar u zich steeds verder in kunt ontwikkelen.

Wat zijn de nadelen van beleggen?

Beleggen heeft dus een aantal voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen aan verbonden. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van beleggen.

Risico

Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich meebrengt. U bent nooit verzekerd van een positief rendement, laat staan dat u verzekerd bent van een rendement dat voldoende is voor het behalen van uw beleggingsdoel. 

De vraag ‘kan ik al mijn geld kwijtraken?’ wordt veel gesteld door mensen die willen beginnen met beleggen. Theoretisch is het antwoord op die vraag ‘ja’. Wanneer u al uw geld in één bedrijf belegt en dat bedrijf gaat failliet, bent u al uw geld kwijt. Daarom is het verstandig om uw beleggingen te spreiden. Wanneer u een beetje kennis van beleggen heeft, snapt u dat u met een goede spreiding nooit zomaar al uw geld kunt kwijtraken. 

Spreiden is dus een goede manier om het risico van beleggen in te dammen. Een andere optie is om het beleggen uit te besteden, bij een bank of een vermogensbeheerder. Zo wordt uw vermogen beheerd door experts, die meestal in honderden of duizenden bedrijven tegelijk investeren. Zo zijn uw kansen gespreid en worden de financiële tegenvallers vaak opgevangen door financiële meevallers.

Beleggen kost tijd en moeite

Wanneer u uw eigen vermogen wilt beleggen kost het veel tijd en moeite om het onder de knie te krijgen. Het is belangrijk dat u van tevoren uitgebreid onderzoek doet naar waar u in wilt beleggen: wilt u bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed opties of beleggingsfondsen? De opties zijn eindeloos. 

Daarnaast is het belangrijk om de financiële trends te blijven volgen, moet u een beleggingsstrategie vaststellen en bepalen bij welke instantie u wilt beleggen. Om deze tijd en moeite te besparen is het uitbesteden van uw beleggingen wederom een oplossing. Uw beleggingsportefeuille wordt verzorgd door experts en u heeft er zelf geen omkijken meer naar. 

Bij Care IS heeft u altijd een persoonlijk contactpersoon en wanneer u naar kantoor belt krijgt u direct iemand aan de lijn. Uw vragen worden altijd direct en kundig beantwoord.

Voor beleggen heeft u geduld nodig

Om succes te behalen met beleggen is het nodig om uw geld voor een langere termijn te investeren. Dat betekent dat u uw vermogen voor een langere termijn moet kunnen missen. Daarom wordt aangeraden om alleen te beleggen met geld dat u langere tijd kunt missen, en niet met geld dat u nodig kunt hebben wanneer uw wasmachine er bijvoorbeeld mee stopt. 

Door een doel op langere termijn te stellen, is het makkelijker om een hoog rendement te behalen. U heeft dan langer de tijd om negatieve rendementen met positieve rendementen te compenseren.

Sparen of beleggen?

U kunt uw vermogen dus op de spaarrekening zetten, of u kunt uw vermogen (laten) beleggen. Om te bepalen of beleggen een geschikte optie voor u is, moet u zichzelf een aantal vragen stellen. Allereerst moet u natuurlijk over voldoende middelen beschikken. Zorg altijd voor een financiële buffer op uw spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. 

Ga ook niet beleggen met geld waarvan u verwacht het binnen één tot drie jaar nodig te hebben. Bij voorkeur kunt u uw geld minimaal tien jaar missen. Daarnaast is het belangrijk dat u uw emoties uitschakelt en de risico’s accepteert. Zo voorkomt u dat u op het verkeerde moment de verkeerde beslissingen neemt. 

Weeg dus de voor- en nadelen van zowel sparen als beleggen tegen elkaar af voordat u een besluit neemt.