Skip to main content
Open een rekening

Wanneer u gaat beleggen komt u voor de keuze te staan tussen actief of passief beleggen. Beide beleggingsstrategieën hebben een aantal voor- en nadelen ten opzichte van de ander. In dit artikel leggen we uit wat de strategieën precies inhouden, zodat u zelf een keuze kunt maken over wat beter bij u past: actief beleggen of passief beleggen.

Alles over passief beleggen

Wanneer u passief belegt, probeert u de financiële markt zo goed mogelijk te volgen. Met de markt bedoelen we de algemene trend op de beurs: u volgt een mandje (een index) van verschillende aandelen uit een land of regio.

Bij passief beleggen is het de bedoeling dat u uw beleggingen zo lang mogelijk vasthoudt: u hoeft dus niet telkens in de gaten te houden welke aandelen moeten worden aangekocht en verkocht. Passief beleggen wordt ook wel indexbeleggen genoemd.

De voordelen van passief beleggen

Met passief beleggen profiteert u van een aantal belangrijke voordelen. Zo vallen de kosten van passief beleggen vaak een stuk lager uit dan de kosten van actief beleggen. Passieve fondsen volgen namelijk simpelweg een bepaalde beursindex. Hierdoor komen er geen dure beleggingsanalisten aan te pas. Omdat u bij passief beleggen uw beleggingen zo lang mogelijk vasthoudt, zijn ook de in- en uitstapkosten relatief laag.

Daarnaast valt, mede door de lage kosten, het rendement van passief beleggen vaak hoger uit dan het rendement van actief beleggen. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek: in zo’n 80% van de gevallen presteren actieve beleggers niet beter op de markt.

Passief beleggen is transparant. Dat komt doordat passieve beleggingsfondsen en ETF’s de beursindex volgen die de markt weerspiegelt. Hierdoor kunt u de samenstelling en ook het rendement van de beursindex op elk moment van de dag volgen.

De nadelen van passief beleggen

Er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan passief beleggen. Wanneer er weinig beweging op de markt is, is passief beleggen vrij simpel. Maar wanneer u ziet dat de koersen dalen, is het moeilijk om enkel toe te kijken en niet in te grijpen. Veel beleggers zijn geneigd hun beleggingen in paniek te verkopen wanneer de koersen dalen.

Juist op deze momenten is het belangrijk om vast te houden aan uw strategie. Hoe lastig dat ook lijkt. Zoals topinvesteerder Warren Buffett altijd zegt, “Our favorite holding period is forever.”.

Daarnaast vinden ervaren beleggers passief beleggen maar saai. Zij vinden actief aandelen aan- en verkopen juist spannend en interessant. Dit is over het algemeen echter alleen weggelegd voor beleggers die beleggen met geld dat zij in de toekomst niet nodig hebben.

Alles over actief beleggen

Een actieve belegger probeert de markt te verslaan: met deze beleggingsstijl wordt geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan de marktindex op dat moment. Om succes te boeken met actief beleggen zijn juiste timing en een goede selectie van verschillende soorten beleggingen erg belangrijk.

De voordelen van actief beleggen

Het belangrijkste voordeel van actief beleggen is natuurlijk dat er een hoger rendement dan de marktindex wordt geacht te behalen. Deze mogelijk hogere winst is de drijfveer voor een actieve beleggingsstijl.

Een ander voordeel van actief beleggen is dat u continu kunt inspringen op veranderingen in de markt. Dit maakt beleggen spannend en interessant en kan op korte termijn voor hoge rendementen zorgen.

De nadelen van actief beleggen

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen verbonden aan een actieve beleggingsstijl. Een groot nadeel is bijvoorbeeld dat er relatief hogere kosten aan actief beleggen verbonden zijn. Het onderzoeken en analyseren van de koersen kost natuurlijk tijd en geld. Daarnaast moet u telkens kosten betalen wanneer u aandelen aan- en verkoopt.

De kosten van zelf beleggen of de kosten van een actief beleggingsfonds liggen vaak een stuk hoger dan die van passieve beleggingsfondsen.

Een ander nadeel is dat u met een actieve beleggingsstijl op de lange termijn niet altijd een hoger rendement behaalt dan met passief beleggen. Op korte termijn kunt u vaak hoge winsten behalen met actief beleggen, maar op de lange termijn zit dit vaak anders.

Als laatste is zelf actief beleggen niet geschikt voor de beginnende belegger. Actief beleggen vergt meer kennis en ervaring dan passief beleggen: u moet namelijk kunnen timen en de juiste aandelen zien te selecteren.

Categorie 1 jaar 5 jaar 10 jaar
Europese aandelen 50,6% 27,5% 13,2%
Eurozone aandelen 44,1% 14,8% 8,7%
Aandelen Scandinavië 26,1% 13,8% 4,4%
Wereldwijde aandelen 32,7% 9,2% 2,4%
Aandelen Emerging Markets 33,9% 15,0% 3,7%
Aandelen V.S. 26,7% 10,4% 5,0%
Aandelen Frankrijk 49,8% 15,4% 8,6%
Aandelen Duitsland 40,0% 21,3% 14,0%
Aandelen Italië 32,2% 27,5% 28,8%
Aandelen Spanje 40,9% 28,6% 19,6%
Aandelen Nederland 0,0% 0,0% 0,0%

Bron: S&P SPIVA Europe Scorecard – Mid-Year 2020

Zoals u in de tabel hierboven ziet, presteren de meeste actieve aandelenfondsen niet beter dan de benchmark. Zo presteert over een termijn van 10 jaar slechts 2,4% van de actieve fondsen met wereldwijde aandelen beter dan de benchmark. 

Actief of passief beleggen?

Er zitten dus een aantal belangrijke verschillen tussen actief en passief beleggen. Welke vorm van beleggen het beste bij u past, hangt volledig af van uzelf en uw persoonlijke situatie. Toch wordt vaak aangeraden om passief te beleggen, vooral wanneer u een beginnende belegger bent.

Topinvesteerder Warren Buffett raadt iedereen die zelf belegt aan om passief te beleggen. Dat klinkt misschien gek, aangezien hij zelf actief belegger is. Zijn redenering hierachter is dat hij er zelf de hele dag mee bezig is, het is immers zijn werk. Hierdoor heeft hij alle tijd en middelen om een zo goed mogelijk resultaat te boeken.

In de onderstaande tabel hebben wij de belangrijkste verschillen tussen actief en passief beleggen voor u op een rijtje gezet. 

  Passief beleggen Actief beleggen
Doel Markt volgen Markt verslaan
Kosten Relatief laag  Relatief hoog
Verwacht rendement Gemiddeld Iets lager dan gemiddeld, met kans op positieve en negatieve uitschieters
Benodigde kennis Relatief weinig kennis nodig Relatief veel kennis nodig
Risico Lager Hoger
Overig Saai, maar wel effectief Actief beleggen kan leuker en spannender zijn

 

Opkomst passieve fondsen

Het overgrote deel van de markt wordt nog steeds beheerd door actief beheerde fondsen. Passief beheerde fondsen maken echter sinds een aantal jaar een inhaalslag: deze groeien harder dan actieve fondsen.

wat_zijn_de_verschillen_tussen_actief_en_passief_beleggen_aantal_beleggingsfondsen_en_etfs

Passieve fondsen worden dus steeds populairder. Het is moeilijk om structureel het marktgemiddelde te verslaan. Het verslaan van het gemiddelde is een ‘zero-sum-game’. Voor elke winnende belegger moet er namelijk een verliezende belegger zijn.

Indexbeleggers verslaan de markt niet, zij volgen deze enkel. Daardoor kan elke passieve belegger winst maken, er hoeft niemand te verliezen. Mede hierdoor wint passief beleggen de afgelopen jaren populariteit.

Welke strategie gebruiken vermogensbeheerders?

Over het algemeen zijn er drie strategieën die vermogensbeheerders hanteren:

  • Passief beleggen
  • Actief beleggen gericht op vermogensbehoud
  • Actief beleggen gericht op outperformance.

Passief beleggen

Een passieve vermogensbeheerder gelooft niet dat de ontwikkeling van de financiële markt te voorspellen valt. Een passieve vermogensbeheerder volgt dus simpelweg de markt. U kunt kiezen uit een risicoprofiel en vervolgens zal de vermogensbeheerder uw portefeuille beleggen in verschillende beleggingen, vaak verspreid over de hele wereld.

De portefeuille wordt periodiek geherbalanceerd. Hierdoor blijft uw portefeuille in lijn met het risicoprofiel, uw persoonlijke situatie en de situatie op de markt.

Actief beleggen gericht op vermogensbehoud

Vermogensbeheerders die actief beleggen, gericht op vermogensbehoud, bieden in eerste instantie bescherming tegen grote koersdalingen. Wanneer de financiële markt onrustig is, worden de meest risicovolle beleggingen tijdig afgebouwd.

De kosten van deze strategie zijn vaak hoger dan die van de passieve strategie. Dat komt omdat de beheerder research doet naar de ontwikkelingen op de markt. Het grootste voordeel van actief beleggen gericht op vermogensbehoud is dat grote verliezen kunnen worden beperkt.

Actief beleggen gericht op outperformance

Een andere actieve beleggingsstrategie is gericht op outperformance. De vermogensbeheerder probeert dan beter te presteren dan de markt. Wanneer u kiest voor een vermogensbeheerder die deze strategie hanteert, doe dan vooraf goed onderzoek naar hoe deze vermogensbeheerder in het verleden heeft gepresteerd. 

In de praktijk blijkt het namelijk zeer uitdagend om consistent de markt te verslaan. U kunt hoge winsten behalen, maar de kans op hoge verliezen is bij deze strategie ook het grootste.

Beleggen bij Care IS Vermogensbeheer

Bij Care IS vermogensbeheer beleggen we met de focus op de lange termijn en vermogensbehoud. Dit betekent dat we ons niet gek laten maken door de waan van de dag maar zeker ook niet dat wij achterover leunen en wachten tot het goed komt. We spelen bijvoorbeeld in op nieuwe trends en ontwikkelingen zoals de lage rente, duurzaamheid en nieuwe asset classes.

Daarnaast ligt onze focus op vermogensbehoud. Dit betekent dat wij bij elk onderdeel van het beleggingsproces en bij alle keuzes die we maken de beheersing van het risico als uitgangspunt nemen.

Wilt u vrijblijvend kennismaken met Care IS? Download dan onze gratis informatiebrochure. Hierin kunt u alle informatie over onze dienstverlening nog eens rustig nalezen. Liever een persoonlijk adviesgesprek inplannen? Neem dan contact met ons op via info@care-is.nl, 0299-720961, of plan direct een adviesgesprek op het moment dat het u uitkomt.