Na een positief derde kwartaal werden beleggers begin oktober negatief verrast door een scherpe koersdaling. Deze daling vertoont meerdere gelijkenissen met de daling in februari. Iemand die in februari belegde in wereldwijde aandelen was medio mei hersteld van deze daling. Hebben we ditmaal opnieuw te maken met een tijdelijke correctie? Of is het de voorbode van een langere daling?
Gunstige omstandigheden, positief vooruitzicht
De wereldwijde economische groei in combinatie met belastingverlagende maatregelen van president Trump hielpen Amerikaanse bedrijven om sterke resultaten te boeken dit jaar. Hoewel de politieke onenigheden met bijvoorbeeld China veel in het nieuws zijn, is het economisch klimaat voor Amerikaanse bedrijven gunstig. Gezien het hoge ondernemersvertrouwen en de stijgende industriële activiteit lijkt aan deze gunstige omstandigheden voorlopig geen einde te komen.
De aanleiding voor de daling
Begin oktober werden er positieve cijfers gepubliceerd over de Amerikaanse economie. Deze cijfers waren zelfs zo positief dat beleggers zich zorgen begonnen te maken over een hogere inflatie en een stijgend renteniveau. Een snel stijgende rente zou een remmend effect kunnen hebben op de economie. Daarnaast wordt sparen door de hogere rente aantrekkelijker tegenover beleggen. Dit leidde tot een scherpe koersdaling op de beurs.
Beleggers worden nerveus van onzekerheden
Beleggen gaat gepaard met risico. Zonder risico, geen rendement. Ook voor de goede vooruitzichten van de Amerikaanse economie geldt dat er bedreigingen bestaan die het tij kunnen keren. Denk hierbij aan de handelsconflicten, Brexit, het Italiaanse begrotingsbudget, afnemende Chinese groei en politieke ontwikkelingen in Saudi Arabië. Ondanks de sterke bedrijfscijfers, spelen al deze zaken in het achterhoofd van de belegger. Dit kan ertoe leiden dat de eventuele negatieve consequenties van positieve cijfers meer aandacht krijgen dan de positieve cijfers zelf.
Wat gebeurde er ook alweer in februari?
Begin februari was een positief Amerikaans banencijfer aanleiding voor beleggers om te vrezen voor hogere inflatie- en renteverwachtingen. Velen verklaarden achteraf dat de sterke reactie werd versterkt door automatische handelssystemen. Deze systemen leggen bijvoorbeeld verkooporders in na het passeren van de 3%-rentegrens. Tegelijkertijd zijn er andere handelssystemen die worden geactiveerd oor de verhoogde beweeglijkheid als gevolg van de ingelegde verkooporders. Hierdoor wordt het effect nog verder versterkt. Achteraf bleek het inflatiecijfer in lijn te zijn met de oorspronkelijke verwachtingen. Een portefeuille in wereldwijde aandelen was na circa 3,5 maand weer hersteld van deze tijdelijke correctie. Dit herstel ging hand-in-hand met de sterke kwartaalresultaten en goede economische cijfers. Hierdoor werd het vertrouwen in het gunstige klimaat teruggewonnen.
Geldt hetzelfde voor oktober?
Pas achteraf kunnen we zeggen of we naar een herhaling zitten te kijken. Wel zien we een aantal zaken in oktober die overeenkomen met de situatie in februari. Bijvoorbeeld de positieve cijfers waardoor beleggers vrezen voor een sneller stijgende rente. Ook zien we dezelfde omstandigheden die in februari ervoor zorgden dat automatische handelssystemen werden geactiveerd. Een voorbeeld hiervan is het passeren van de 3,25%-rentegrens (in februari de 3%-rentegrens). Zelfs de eerste tekenen van herstel als gevolg van positieve Amerikaanse kwartaalcijfers zijn aanwezig. Tot nu toe wist meer dan 75% van de gepubliceerde cijfers de verwachtingen te overtreffen. Wij zien geen reden waarom sterke bedrijfsresultaten niet wederom tot een herstel kunnen leiden.
Amerikaanse verkiezingsuitslag helpt beleggers
Ook de uitslag van de Amerikaanse midterm verkiezingen wordt positief opgepakt door beleggers met een stijgende koersen. Door de democratische meerderheid in het huis van afgevaardigden hebben zij de mogelijkheden wetsvoorstellen van president Trump te blokkeren. Wij verwachten dat president Trump hierdoor iets behoedzamer zal opereren. Omdat het onvoorspelbare gedrag van Trump geregeld tot onzekerheid en koersdalingen heeft geleid, is een voorzichtigere opstelling van Trump goed nieuws voor beleggers.