Rapportage eerste kwartaal 2018

Rapportage eerste kwartaal 2018

Na een relatief rustig 2017 is de volatiliteit op de financiële markten teruggekeerd in het eerste kwartaal van 2018. Nadat aandelenkoersen in januari nog waren gestegen, sloeg het sentiment begin februari om. Een koerscorrectie op de aandelenbeurzen volgde.

Het jaar startte positief

Het beursjaar 2018 begon sterk. De koerswinsten uit het laatste kwartaal van 2017 werden moeiteloos doorgezet begin januari. Onder aanvoering van positieve economische cijfers, lage inflatie en angst om de boot te missen, stegen aandelenbeurzen wereldwijd naar nieuwe recordstanden.

In februari sloeg het sentiment om

Begin februari sloeg het sentiment op de financiële markten halsoverkop om. Wereldwijd vonden scherpe koersdalingen plaats op de aandelenbeurzen. Voornaamste reden voor de ontstane onrust was de angst voor een stijgende rente, met name in de Verenigde Staten. Door verhoogde inflatieverwachtingen en dalende werkloosheid vreesden beleggers dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente in een sneller tempo zou gaan verhogen. Op korte termijn is een stijging van de rente ongunstig voor aandelen. En omdat aandelenkoersen maandenlang gestaag waren opgelopen, grepen beleggers dit moment aan om aandelen van de hand te doen. Gedurende de maand herstelden de koersen weer enigszins, totdat Donald Trump zijn nieuwe handelsmaatregelen bekendmaakte.

Handelsbeperkingen Trump

Begin maart zocht Trump de confrontatie op met China. Hij kondigde nieuwe importheffingen op onder andere staal en aluminium aan. Op de beurzen werd direct van het ernstigste scenario uitgegaan waarbij het woord handelsoorlog het nieuws domineerde. Wederzijdse handelsbeperkingen hebben op termijn een drukkend effect op de wereldwijde economische groei. In eerste instantie reageerde de Chinese overheid terughoudend. Later kwamen zij toch met tegenmaatregelen. De onzekerheid over de omvang en impact van de maatregelen van beide landen deed de koersen van aandelen weinig goeds. Recent hebben gesprekken over mogelijke onderhandelingen de gemoederen wat bedaard.

Technologieaandelen onder druk

In maart kwam een abrupt einde aan een lange periode van koersstijgingen van aandelen in de technologiesector. Aandelen als Facebook, Google, Twitter en Tesla noteerden flink in de rode cijfers. Voornaamste aanleiding was de zorg over verdere regulering van de sector. In combinatie met de hoge waardering zijn technologieaandelen harder gedaald dan de gehele aandelenmarkt.

Rendement eerste kwartaal

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u het rendement van uw beleggingsportefeuille terugvinden. Klik op de groene knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen, om uw persoonlijke rapportage te downloaden.

 


Deel via social media: