Skip to main content
Open een rekening

Over het eerste kwartaal werd in alle beleggingsprofielen een positief rendement behaald. De belangrijkste reden hiervoor is de flinke stijging van aandelenkoersen wereldwijd. Beleggers waren het afgelopen kwartaal positief over het economisch herstel en de toekomstige winstverwachtingen van bedrijven.

Covid-19

Covid-19 speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van aandelenkoersen. Hoe sneller het virus onder controle is, des te sneller de wereldeconomie verder kan worden heropend en bedrijven hun omzet kunnen verhogen.

In de Verenigde Staten (’s werelds grootste economie) nam zowel het aantal besmettingen als sterfgevallen af. Daarbij is de vaccinatiesnelheid in de VS hoog. Inmiddels heeft 32% van de Amerikaanse bevolking één vaccinatie gehad en is bijna 19% volledig gevaccineerd.

In landen waarin een groot deel van de bevolking is gevaccineerd (Israël en het Verenigd Koninkrijk), neemt het aantal besmettingen af en worden maatregelen langzaam afgebouwd. Dit gaf beleggers het vertrouwen dat het vaccinatieprogramma werkt en de lockdownmaatregelen wereldwijd in afzienbare tijd afgebouwd kunnen worden.

Optimisme over het economisch herstel

Beleggers zijn optimistisch over het herstel van de wereldeconomie. Nog voorspoediger dan het Amerikaanse herstel is die van de Chinese economie, de 2e grootste economie van de wereld. In het vierde kwartaal van 2020 groeide de economie met 6,5% t.o.v.  het jaar ervoor. Chinese inkoopmanagers verwachten dat het economisch herstel ook de komende periode zal voortzetten.

De steunmaatregelen van overheden en centrale banken hebben een belangrijke rol gespeeld bij het economisch herstel. Met name in de VS wordt de economie flink gestimuleerd. Zo werd een 2e stimuleringsronde goedgekeurd ter grootte van $1.900 miljard en wil president Joe Biden nog eens ruim $2.000 miljard uittrekken voor investeringen in infrastructuur en baancreatie. Er wordt dus niet alleen ingezet op de bestrijding van de coronacrisis, maar ook op een structurele verhoging van de economische productiecapaciteit.

Europa loopt achter op de Verenigde Staten. De meeste landen in de EU zitten nog in de derde coronagolf en het vaccinatieprogramma verloopt stroever dan in de VS. Voor de wereldeconomie en aandelenkoersen is de economische ontwikkeling van de VS belangrijker. Bijna 60% van de wereldwijde aandelenbeleggingen staat genoteerd op Amerikaanse beurzen, tegenover 20% voor Europa.

De wereld kruipt dus steeds verder uit de coronacrisis. Het afgelopen kwartaal zijn aandelenkoersen gestegen in lijn met de winstverwachtingen. Op basis van de koers/winst verhouding zijn aandelen – ondanks de koersstijging – dus niet duurder geworden. De economische groeiverwachtingen voor de aankomende jaren zijn positief. Dit biedt ruimte voor verdere koersstijgingen van aandelen. Meer hierover leest u in onze vooruitblik.

Stijgende rentes

Een ander gevolg van het positieve sentiment over de wereldeconomie zijn stijgende rentes. In de Verenigde Staten is de rente relatief sterk opgeveerd, maar ook in Europa zijn rentes het afgelopen kwartaal gestegen.

Omdat de rente is gestegen, zijn de koersen van obligaties gedaald. Als de marktrente stijgt, worden vastrentende obligaties namelijk minder aantrekkelijk. Dit is ook de reden dat in de defensievere profielen (meer obligaties dan aandelen) een lager rendement werd behaald dan in offensievere profielen (meer aandelen dan obligaties).

Beleggingsresultaat

De beleggingen in aandelen leverden het afgelopen kwartaal een rendement op van +9,6%. Kredietwaardige obligaties daalden met -1,6%. Obligaties uit opkomende landen en high yield obligaties leverden respectievelijk -3,8% en +1,2% op. In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het resultaat van uw beleggingsportefeuille bij Care IS vermogensbeheer. Klik hiervoor op de groene knop bovenin de e-mail.