Skip to main content
Open een rekening

Het eerste halfjaar van 2018 is achter de rug. In de maanden april en mei herstelden de aandelenbeurzen van de koerscorrectie in het eerste kwartaal. Onder aanvoering van sterke kwartaalcijfers keerde de positieve stemming bij beleggers terug. Tegen het einde van het kwartaal liepen de behaalde winsten iets terug door opnieuw oplaaiende spanningen rondom het veelbesproken handelsconflict.

Koersherstel in het tweede kwartaal

Het begin van het tweede kwartaal stond in het teken van herstel. Beurskoersen veerden op na een onrustig begin van het jaar. Dit herstel werd mede aangevoerd door sterke bedrijfscijfers. Amerikaanse bedrijfscijfers overtroffen de door analisten verwachte winstgroei ruimschoots. Ook de vooruitzichten van bedrijven stemden beleggers positief. Gevolg was dat aandelenkoersen vanaf april een stijgende lijn inzette die tot eind mei doorliep.

Handelsconflict

Aan het einde van het kwartaal laaide de angst voor escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China weer op. Het conflict leek even tot bedaren te zijn gekomen, totdat president Trump dreigde met nieuwe handelsbeperkingen tegen China en de Europese Unie. Het blijft gissen in hoeverre Trump en zijn handelspartners de nieuwe beperkingen ook daadwerkelijk doorzetten en wat de impact daarvan is. Beleggers namen uit voorzorg wat risico van tafel door risicovolle beleggingen te verkopen. Hierdoor is de opmars van aandelenkoersen voorlopig even tot een einde gekomen.

Rente en valuta

Problemen rond de kabinetsformatie in Italië en moeizame onderhandelingen over de Brexit leidden tot zorgen over de Europese stabiliteit. Hierdoor is de rente van relatief veilige Nederlandse en Duitse staatsobligaties in het afgelopen kwartaal gedaald, terwijl de rente op obligaties van Zuid-Europese landen is gestegen. De koersen van obligaties zijn hierdoor per saldo onveranderd in het tweede kwartaal. Als gevolg van de politieke onzekerheid is de koers van de euro gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is over het algemeen gunstig voor de beleggingen in aandelen.

Emerging Markets onder druk

Beleggingen in Emerging Markets (landen met een opkomende, sterk groeiende economie) stonden flink onder druk in het tweede kwartaal. De beleggingen in deze veelbelovende landen hebben nu vooral last van het lopende handelsconflict, de stijgende rente in de VS en dalende valutakoersen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In het nieuwsbericht Vooruitblik en positionering gaan we uitgebreider in op de beleggingen in Emerging Markets.

Rendementen tweede kwartaal

Het rendement van aandelen kwam in het tweede kwartaal uit op circa +5%. De koersen van kredietwaardige obligaties bleven vrijwel onveranderd. Het rendement van de alternatieve beleggingscategorieën Grondstoffen en Emerging Market Debt (obligaties uit Emerging Markets) kwam uit op respectievelijk +6,2% en -4,6%.

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u het rendement van uw beleggingsportefeuille terugvinden. Klik op de groene knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen om uw persoonlijke rapportage te downloaden.