Skip to main content
Open een rekening

Het jaar 2019 is tot dusver een uitstekend beursjaar. Na een sterk eerste kwartaal is ook het tweede kwartaal positief afgesloten voor alle beleggingsprofielen.

April: het kwartaal kwam sterk uit de startblokken

In de maand april werd de stijgende lijn van het eerste kwartaal voortgezet. Beurskoersen liepen op door verrassend sterke bedrijfsresultaten en goede hoop op een handelsovereenkomst tussen de VS en China.

Mei: beweeglijkheid door handelsconflicten

In mei daalde het beleggerssentiment doordat president Trump de importtarieven op een deel van de Chinese importproducten verhoogde van 10% naar 25%. Hierover hebben wij u destijds geïnformeerd in onze marktupdate. De tariefverhoging kwam als een onaangename verrassing voor de financiële markten. Veel beleggers hielden juist rekening met een mogelijke handelsovereenkomst tussen China en de VS.

Donald Trump gooide daarnaast meer olie op het vuur door te dreigen met tariefheffingen op Mexicaanse importproducten. De reden voor de Amerikaanse president was het hoge aantal illegale immigranten die volgens hem dagelijks de Amerikaans-Mexicaanse grens oversteken.

Juni: handelsspanningen nemen af

In juni zagen we het sentiment rond de handelsspanningen verbeteren. Na een periode van stilte waren President Trump en Xi Jinping weer bereid om elkaar te ontmoeten tijdens de G20-top in Japan.

Daarnaast werd een migratiedeal gesloten tussen Mexico en de Verenigde Staten met als doel het aantal asielzoekers vanuit Zuid-Amerika terug te dringen. Beide ontwikkelingen werden positief ontvangen op de aandelenbeurzen.

Centrale Banken geven steun in de rug

Een andere belangrijke oorzaak voor de koersstijging in juni waren beleidsuitingen van centrale banken. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of Japan (BoJ) en de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) lieten doorschemeren dat een lagere rente in de toekomst mogelijk is.

Een lagere rente stimuleert de economische activiteit en is daardoor in de regel gunstig voor bedrijfsresultaten. Daarnaast wordt het kopen van aandelen steeds aantrekkelijker dan sparen naarmate het renteniveau daalt. Beurzen reageerden daarom positief op de uitlatingen van centrale banken.

Resultaat beleggingscategorieën

In het tweede kwartaal behaalden de belangrijkste beleggingscategorieën een positief rendement. Wereldwijde aandelen en kredietwaardige obligaties sloten het kwartaal af met respectievelijk +1,8% en +2,3%. Grondstoffen daalden dit kwartaal met een rendement van -2,6%. Obligaties uit opkomende landen behaalden over het tweede kwartaal een rendement van +3,1%.

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u het rendement van uw beleggingsportefeuille terugvinden. Klik op de groene knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen om uw persoonlijke rapportage te downloaden.