Rapportage derde kwartaal 2020

Rapportage derde kwartaal 2020

Beurskoersen zijn in het 3e kwartaal gestegen. In dit kwartaalbericht gaan we in op een aantal relevante ontwikkelingen uit het afgelopen kwartaal.

Relatief rustig kwartaal

Het 3e kwartaal is relatief rustig verlopen in vergelijking met de vorige twee kwartalen. Toch behaalden aandelen over het gehele kwartaal een rendement van ruim +3%. Ondertussen zien we dat de wereldeconomie herstelt en bedrijfswinsten omhoog worden bijgesteld. 

De laatste tijd heeft de beurs geen duidelijke richting omhoog of omlaag. Beleggers lijken te wachten op nieuwe ontwikkelingen die meer duidelijkheid geven over de toekomst. Een mogelijke doorbraak over een vaccin, onverwachte economische ontwikkelingen of nieuwe steunmaatregelen kunnen de beurzen weer in beweging zetten. In onze vooruitblik leest u hier meer over.

Historische EU deal

In de maand juli bereikten de leiders van de EU een historische deal over een groot Covid-19 stimuleringspakket. Belangrijk onderdeel van dit pakket is dat de Europese Commissie relatief goedkoop geld gaat lenen op de kapitaalmarkt met haar AAA-rating.

Dit geld zal grotendeels geschonken worden aan de lidstaten die de meeste behoefte hebben aan economische steun. De gesloten deal versterkte het vertrouwen in de eenheid van de Europese Unie. Mede hierdoor zijn de Europese rentes afgelopen kwartaal gedaald. Dit was een gunstige ontwikkeling voor de obligatiekoersen in uw portefeuille.

Covid-19

Eerder dit jaar slaagden steeds meer landen erin om het aantal dagelijkse coronasterfgevallen omlaag te brengen. Deze dalende trend werd tijdens het derde kwartaal in veel gevallen doorbroken.

In regio’s zoals de VS en Europa nam het aantal dagelijkse slachtoffers weer toe tijdens het derde kwartaal. Ook in landen zoals Brazilië en India nam het aantal coronagevallen toe. Deze regio's zitten echter nog in de ‘eerste golf’ van het coronavirus. De impact hiervan op de aandelenkoersen in uw portefeuille was overigens beperkt.

Technologieaandelen

Technologieaandelen hebben dit jaar zeer goed gepresteerd. Ook tijdens het derde kwartaal werd – ondanks een aantal opvallende koersdalingen in september – een koerswinst gerealiseerd.

Technologieaandelen zijn sterk uit de coronacrisis gekomen. In onze vooruitblik gaan wij hier verder op in. Ook kunt u onze mening lezen over deze koersstijging en hoe uw beleggingsportefeuille hierop is voorbereid.  

Wijziging beleid Amerikaanse centrale bank

In het derde kwartaal maakte de Amerikaanse centrale bank een belangrijke beleidswijziging bekend. De wijziging houdt kort gezegd in dat er minder strikt wordt gehandhaafd op de 2% inflatiedoelstelling.

Een hogere inflatie wordt gezien als een teken dat de economie aan het oververhitten is. Voorheen verhoogde de centrale bank de rente bij een te hoge inflatie. Met de beleidswijziging zal de centrale bank dit voortaan minder snel doen.

Resultaten beleggingsportefeuilles

Gedurende het derde kwartaal was het rendement van bijna alle beleggingscategorieën positief. 

Aandelen behaalden een rendement van +3,2%. Het rendement van staats- en bedrijfsobligaties kwam uit op respectievelijk +1,1% en +1,7%. Obligaties uit opkomende landen behaalden een licht negatief rendement van -1,3%.


Deel via social media: