Rapportage vierde kwartaal 2019

Rapportage vierde kwartaal 2019

Het jaar 2019 gaat de boeken in als een goed beursjaar. Het jaar werd positief afgesloten voor alle risicoprofielen. In dit kwartaalbericht blikken we terug op het laatste kwartaal van 2019 en vatten we het gehele kalenderjaar samen.

Samenvatting 4e kwartaal

Het vierde kwartaal van 2019 was positief voor aandelenkoersen. In tegenstelling tot vorig jaar rond deze tijd, bewogen de aandelenbeurzen opwaarts zonder veel beweeglijkheid. Door het positieve sentiment waren de veiligere kredietwaardige obligaties minder in trek. Het laatste kwartaal van 2019 was daarom negatief voor kredietwaardige obligaties.


De belangrijkste ontwikkeling in het vierde kwartaal was de overeenkomst tussen China en de Verenigde Staten in het handelsconflict. De twee economische grootmachten schetsten de eerste fase van een nieuwe handelsovereenkomst, waardoor geplande tariefverhogingen niet doorgingen en bestaande tarieven zullen worden verlaagd. 

 

Verder zorgde ook de verkiezingsoverwinning van Boris Johnson voor oplopende aandelenkoersen. Door deze overwinning achtten beleggers de kans op een ordelijke Brexit groter en werd een stuk onzekerheid weggenomen.

Jaarsamenvatting 2019

Het hoge rendement van 2019 kan niet los worden gezien van de beweeglijkheid van 2018. Tijdens het vierde kwartaal 2018 sloeg het sentiment op de beurs om, waardoor 2018 met een negatief rendement werd afgesloten. Dit terwijl bedrijfswinsten van Amerikaanse bedrijven in 2018 met ruim 20% waren gestegen! Aandelenkoersen hadden in 2019 dus nog een flinke inhaalslag te maken, en dat gebeurde ook.


De acties van centrale banken hadden een positief effect op het beurssentiment. Zo verlaagden de centrale banken van zowel Europa als de VS de beleidsrente. Dat is positief voor het ondernemers- en beleggingsklimaat. Daarbij herintroduceerde de ECB het obligatie-opkoopprogramma. Hierdoor wordt er extra goedkoop geld rondgepompt in de Europese economie.


Ook het niveau van de economischegroei gaf beleggers afgelopen jaar veel vertrouwen. Hoewel de definitieve cijfers over het vierde kwartaal nog niet zijn gepubliceerd, is de verwachting dat de Europese economie met meer dan 1% is gegroeid en de Amerikaanse economie met ruim 2%. Volgens het IMF is de verwachte groei voor opkomende economieën ca. +4,6% over het jaar 2019. 


Verder was er sprake van een sterke arbeidsmarkt en een positief ondernemers- en consumentenvertrouwen. Het stabiele inflatieniveau wijst erop dat er geen sprake is van een oververhitte arbeidsmarkt. Deze combinatie van factoren biedt een uitstekende omgeving voor stijgende beurskoersen.

Resultaat van uw beleggingsportefeuille

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u het rendement van uw beleggingsportefeuille terugvinden. Klik op de groeneknop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen om uw persoonlijke rapportage te downloaden.


Deel via social media: