Rapportage vierde kwartaal 2020

Rapportage vierde kwartaal 2020

Tijdens het vierde kwartaal werd een positief rendement behaald in alle beleggingsprofielen. In dit kwartaalbericht gaan we in op een aantal belangrijke ontwikkelingen die hieraan hebben bijgedragen.

Covid-19

Tijdens het laatste kwartaal van 2020 nam het aantal dagelijkse covid-19 slachtoffers wereldwijd in een versneld tempo toe. Steeds meer overheden zagen zich daarom genoodzaakt om de lockdownmaatregelen (opnieuw) aan te scherpen.  


Hoewel de strengere maatregelen nadelig zijn voor de economische groei, bleven beleggers optimistisch. Een belangrijke reden hiervoor was de aankondiging van meerdere goedgekeurde covid-19 vaccins.

Presidentsverkiezingen

Begin november trokken Amerikanen massaal naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Het was een spannende nek-aan-nek race tussen Joe Biden en Donald Trump. Uiteindelijk won de democratische Biden het van de republikeinse Trump. Dat beleggers opgelucht waren met de verkiezingsuitslag bleek uit de koersstijging die de dagen erna volgde.

Nieuwe Amerikaanse overheidssteun

Eind december gaf het Amerikaanse congres goedkeuring voor een stimuleringspakket ter grootte van $900 miljard. Beleggers reageerden opgelucht. Door onenigheid tussen Republikeinen en Democraten over de details van het pakket, gingen er maanden van uitstel aan vooraf. De federale overheid heeft met dit pakket meer dan $3 biljoen (12 nullen) beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de economische gevolgen van het coronavirus.

Bedrijfsresultaten boven verwachting

Tijdens het 4e kwartaal werden de bedrijfsresultaten over het 3e kwartaal gepubliceerd. Deze resultaten versterkte het positieve sentiment. Hoewel de gerapporteerde winsten als gevolg van de coronacrisis waren gedaald, was deze daling minder sterk dan verwacht. Van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, versloeg ruim 84% de verwachtingen van de aandelenanalisten.

Wijziging beleggingsportefeuille

Gedurende het vierde kwartaal hebben wij een aantal wijzigingen aangebracht binnen uw beleggingsportefeuille. Dit resulteert onder andere in het toevoegen van de factor Momentum, de beleggingscategorie High Yield obligaties en de mogelijkheid om betaalde dividendbelasting gedeeltelijk terug te vorderen bij uw belastingaangifte. Als u hier meer over wilt weten, klik dan hier voor een gedetailleerde toelichting.

Resultaten beleggingsportefeuilles

Gedurende het 4e kwartaal behaalden alle beleggingscategorieën een positief rendement. Aandelen behaalden een rendement van +9,4%. Het rendement van obligaties kwam uit op +1,4%. Obligaties uit opkomende landen behaalden een rendement van +4,8%. Het rendement van uw beleggingsportefeuille vindt u in uw persoonlijke kwartaalrapportage.


Deel via social media: