Rapportage vierde kwartaal 2015

Rapportage vierde kwartaal 2015

Met de rapportage over het vierde kwartaal is het beleggingsjaar 2015 afgerond. In 2015 zijn effectenmarkten volop in beweging geweest. Na een zeer goed eerste kwartaal, was het tweede kwartaal minder positief voor beleggers. 

China en Volkswagen

Het derde kwartaal werd gedomineerd door onzekerheid over de Chinese economische groei en het emissieschandaal van Volkswagen. In het vierde kwartaal werden weer positieve rendementen gehaald. De portefeuilles van Care IS presteerden over het jaar 2015 tussen de -1,59% (zeer defensief) en +4,17% (zeer offensief).

Vierde kwartaal: focus op vermogensbehoud

In augustus en september steeg de volatiliteit flink op de financiële markten. Er ontstond paniek vanwege de sterke koersdalingen in China, de steeds verder dalende olieprijs en de mogelijke escalatie van het Volkswagen-schandaal.

 

Deze grote risicobronnen, in combinatie met de sterk gestegen volatiliteit, gaven meer dan voldoende aanleiding om stapsgewijs aandelen met 40% af te bouwen. De opbrengst van de aandelenverkoop hebben we tijdelijk op de geldrekening aangehouden om het vermogen te beschermen tegen verdere koersdalingen.

Verbetering sentiment

Begin oktober veranderde het sentiment onder beleggers in zeer korte tijd. Geruchten over mogelijke extra financiële steunmaatregelen van de ECB leidden tot sterke koersstijgingen in een paar dagen. Vanwege de hoge volatiliteit op dat moment waren de beleggingsportefeuilles nog steeds onderwogen in aandelen en overwogen in liquiditeiten.

 

Van de plotselinge, sterke koersstijgingen hebben de beleggingsportefeuilles van Care IS dus niet volledig kunnen profiteren. Hierdoor is het rendement van de portefeuilles in het vierde kwartaal achtergebleven op het rendement van de benchmark en peergroup. Eind oktober en begin november hebben we positie in aandelen in twee stappen weer volledig opgebouwd.

 

Start van 2016

In de eerste beursweek van 2016 gebeurde vrijwel hetzelfde als in het derde kwartaal van 2015. De onzekerheid over de Chinese economische groei is weer helemaal terug. De Chinese aandelenbeurs werd in de eerste 4 dagen van het jaar twee keer gesloten vanwege een verlies van 7%. Daarnaast is de olieprijs gedaald onder de $30. Eventuele lagere economische groei in China en een lagere olieprijs zijn risico's voor de wereldwijde economische bedrijvigheid.

 

Een lagere economische groei in China kan de import afremmen, waardoor de winsten van Westerse bedrijven dalen. Door de lage olieprijs worden bijvoorbeeld investeringsprogramma's opgeschort. Care IS heeft op 8 januari reeds 20% van het aandelenstuk van de portefeuille afgebouwd. Wij houden de marktomstandigheden scherp in de gaten. Als de risico's verder toenemen zullen wij verdere aanpassingen in de portefeuille doorvoeren.

 

In onderstaande tabel zijn de rendementen van de Care IS modelportefeuilles weergegeven. Een volledig overzicht van alle rendementen en een toelichting hierop is te vinden in de kwartaalrapportage.

 

      Q4 2015                   2015           2009 - 2015 
  Profiel B (zeer defensief)+0,14%-1,59%+40,8%
  Profiel C (defensief)+1,46%+0,24%+72,0%
  Profiel D (neutraal)+2,00%+1,07%+88,2%
  Profiel E (offensief)+2,55%+2,02%+108,3%
  Profiel F (zeer offensief)+4,00%+4,17%+140,3%

 

Indien u vragen heeft over uw persoonlijke beleggingsportefeuille, de kwartaalrapportage of marktomstandigheden, kunt u contact opnemen met uw contactpersoon via 0299-720961.


Deel via social media: