Marktupdate: Fed verlaagt rente opnieuw

Marktupdate: Fed verlaagt rente opnieuw

Gisteren verlaagde de Fed (Amerikaanse centrale bank) de rente voor de derde keer dit jaar met 25 basispunten. Dit om de Amerikaanse groei te ondersteunen ondanks de groeivertraging in andere delen van de wereld.

Verzekering

De Fed gaf aan niet met verdere renteverlagingen te zullen komen, tenzij “the ecoonomy takes a turn for the worse”. Het huidige niveau van de beleidsrente staat op een beleidsbandbreedte van tussen de 1,50% en de 1,75%. De rente dient als verzekering voor de huidige wereldwijde risico’s, om zo de economie op peil te houden. 

Trump

De beslissing gaat naar Donald Trumps idee niet ver genoeg. Hij zou graag een lagere renteverlaging zien omdat de 1,9% groei op jaarbasis in het 3e kwartaal ruim onder het niveau van 3% is dat Trump zijn kiezers had beloofd. 

Powell

Jerome Powell – hoofd van de Fed – benoemde uitgebreide lijst aan redenen waarom hij denkt dat de economie er goed voor staat, en het goed zal blijven doen onder de huidige monetaire omstandigheden. Onderdeel van deze redenen zijn robuuste consumentenuitgaven en een versterkende huizenmarkt. De S&P500 sloot afgelopen woensdag opnieuw op een All time high.

Bank of Japan

De Bank of Japan (BoJ) laat het monetaire beleid ongewijzigd. Wel is een sterker signaal geuit dat in de toekomst de rente kan worden verlaagd. Reden hiervoor is dat buitenlandse risico’s schadelijk kunnen zijn voor het fragiele Japanse economisch herstel. Deze beslissing kwam uren nadat de Amerikaanse Fed besloot om de beleidsrente met 25bp te verlagen.


Deel via social media: