Skip to main content
Open een rekening

In ons kwartaalbericht kunt u lezen hoe inflatie- en renteverwachtingen de beursrichting bepaalden. Grote kans dat deze factoren ook de komende periode een belangrijke rol spelen. Wat betekent dit voor u op de korte en lange termijn? In deze vooruitblik geven wij onze verwachtingen voor de komende periode.  

De korte termijn

Veel beleggers speculeren op rentebeslissingen van centrale banken. Ze handelen op basis van voorspellingen over hoe de inflatie zich ontwikkelt en hoe de centrale bank hier vervolgens op zal reageren. Dit handelen komt direct tot uiting in de beurskoersen en veroorzaakt van tijd tot tijd beweeglijkheid. Zolang het beleid van centrale banken onzeker blijft, moeten beleggers rekening houden met schommelende beurskoersen. 

De langere termijn

Voor langetermijnbeleggers is de timing van rentebeslissingen niet zo belangrijk. Zolang de economie er goed voor staat en de inflatie blijft dalen, zijn de vooruitzichten voor de langere termijn positief. 

Recente economische data wijzen op een stabiele economische groei, een solide arbeidsmarkt en een dalende inflatietrend​​. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijfsanalisten hun winstverwachtingen voor 2024 en 2025 hoger hebben bijgesteld.  

Conclusie

Beleggen kan op de korte termijn gepaard gaan met beweeglijkheid, maar op de lange termijn bewegen beurskoersen omhoog. De huidige marktsituatie is in principe niet anders. Aandelenkoersen hebben dit jaar al een mooie stijging laten zien. Obligatiekoersen bleven daarentegen achter als gevolg van de schommelende marktrente. 

De hogere marktrente heeft als voordeel dat het verwachte rendement van obligaties is toegenomen. Ook biedt de situatie van stijgende bedrijfswinsten opwaarts potentieel voor aandelenkoersen voor de langere termijn. Wij zijn daarom positief over de vooruitzichten voor de komende periode.