Beleggen in aandelen of ETF's? Alle voor- en nadelen op een rij

Beleggen in aandelen of ETF's? Alle voor- en nadelen op een rij

Aandelen krijgen in de media veel meer aandacht dan andere beleggingen zoals obligaties en ETF's. Daardoor kiezen veel particuliere beleggers ook voor individuele aandelen, terwijl voor de meeste beleggers ETF’s misschien wel interessanter zijn dan aandelen. 

Wilt u weten waarom? In deze blog gaan we in op de voor- en nadelen van aandelen en ETF’s, zodat u na het lezen van deze blog weet welke vorm van beleggen het beste bij u past.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is een Exchange Traded Fund?

ETF is de afkorting voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een fonds dat een index volgt en aan de beurs genoteerd is. De index geldt vaak als vergelijkingsmaatstaf omdat deze het rendement van een mandje aandelen weergeeft. Beleggen in indices wordt ook wel Indexbeleggen genoemd en is een populaire strategie.

Indices zijn er in veel soorten en maten. De AEX- index van de 25 belangrijkste aandelen aan de Amsterdamse beurs is in Nederland de bekendste. Door een ETF op basis van de AEX-index te kopen, belegt u in een transactie in een mandje aandelen met de grootste Nederlandse bedrijven zoals ASML, Heineken, Royal Dutch Shell en Unilever. 

Kopen en verkopen

Aandelen kopen en verkopen is eenvoudig. U opent een beleggingsrekening en geeft een order in, die wordt uitgevoerd op de beurs. De kosten die u aan de bank of broker betaalt zijn meestal laag en ook het verschil tussen de bied- en laatkoers is niet zo groot. 

ETF’s worden op een vergelijkbare manier verhandeld. Tijdens de openingstijden van de beurs kunt ETF’s op ieder moment aan- en verkopen. Zowel de directe als de indirecte transactiekosten van ETF’s zijn vergelijkbaar met die van aandelen. 

Het grootste verschil tussen de twee is de eenvoud. Met ETF’s belegt u met één transactie in een mandje van tientallen tot honderden aandelen, terwijl u tientallen orders moet uitvoeren om een gespreide portefeuille van individuele aandelen op te bouwen.   

Rendement en risico

Op het gebied van rendement en risico lopen aandelen en ETF’s uit elkaar. De koers van een aandeel kan sterk stijgen, maar ook sterk dalen. Het kan in principe alle kanten op gaan. Veel beleggers hopen een aandeel te selecteren dat vervolgens sterk in waarde stijgt. Hoewel de kans daarop vergelijkbaar is met de kans op het winnende staatslot, blijven sommige beleggers het proberen. 

Bij ETF’s weet je zeker dat het rendement niet het allerhoogste zal zijn. Doordat ETF’s breed gespreid zijn worden positieve rendementen door negatieve gecompenseerd. Daardoor is het koersverloop van een ETF doorgaans stabieler, met als gevolg een lager risico. Het rendement van de ETF is het gemiddelde van de onderliggende aandelen. De rendementsverwachting is gelijk, terwijl het risico van ETF’s lager is. Dat zou iedere belegger moeten willen. 

Kosten

De ETF wordt uitgegeven door een beheerder die de aandelen koopt die in de index zijn opgenomen. De beheerder van de ETF rekent jaarlijks een percentage kosten voor het onderhouden van het mandje. 

Hoewel deze kosten voor ETF’s relatief laag zijn, is het altijd meer dan bij individuele aandelen. Daar heeft u namelijk geen beheerkosten. Aan de andere kant moet u dan zelf de tijd besteden aan het doen van de transacties, herinvesteren van de dividenden, etc. waarvoor u ook extra kosten kwijt bent. 

Welke belegging past het beste bij u?

Door de spreiding van ETF’s is het risico lager bij een vergelijkbaar verwacht rendement. Daar staat tegenover dat u een klein percentage kosten betaalt. Welk instrument voor u het beste is, hangt af van uw doel. 

Hoopt u het beste aandeel te kiezen en zo een grote financiële klapper te maken? Dan passen individuele aandelen bij u. Maar heeft u een beleggingsdoel zoals pensioen of het aflossen van de hypotheek? Of wilt u een stabiel rendement maken zodat het vermogen nog groeit na belasting en inflatie? Dan kunt beter voor ETF’s kiezen. Het stabielere rendement en het lagere risico zijn dan belangrijker dan de kosten die u betaalt voor een ETF.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.