Skip to main content
Open een rekening

Bij Care IS Vermogensbeheer wordt uw vermogen belegd via beleggingsfondsen. Dit is een vorm van collectief beleggen. Dat wil zeggen dat de fondsbeheerder voor alle beleggers op dezelfde wijze belegt. Iedereen die in dit fonds belegt, loopt dus hetzelfde risico, ontvangt hetzelfde rendement en heeft dezelfde blootstelling. 

Er is een breed scala aan beleggingsfondsen. Hét beste beleggingsfonds bestaat niet, omdat iedereen andere voorwaarden belangrijk vindt. In deze blog leggen we u uit hoe u beleggingsfondsen het beste kunt vergelijken. 

U kunt beleggingsfondsen op de volgende criteria vergelijken:

  • Reputatie en historische resultaten
  • Kosten en rendement
  • Risico
  • Duurzaamheid
  • Beleggingsstrategie
  • Soort fonds 

Deze punten lichten we hieronder allemaal toe.

Algemene zaken bij het kiezen van een fonds

Wanneer u wilt beleggen in fondsen is het belangrijk om van tevoren een aantal algemene zaken van het beleggingsfonds te controleren. 

Ten eerste is het belangrijk om de fondsbeheerder na te trekken. U kunt bijvoorbeeld controleren hoe de uitgever van het fonds staat aangeschreven: kijk of bestaande klanten tevreden zijn, wat de doelstelling en wat de strategie van de fondsbeheerder is. 

Verder kunt u kijken naar de kosten van het fonds. De kosten die aan fondsbeleggen verbonden zitten, hebben namelijk direct invloed op uw rendement. Elk beleggingsfonds brengt kosten in rekening. Om te voorkomen dat u onnodig te veel betaalt, kunt u de kosten van gelijksoortige fondsen vergelijken. 

Als laatste is het belangrijk om de historische resultaten van het fonds te controleren. Die bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar kunnen wel een indicatie bieden van hoe een fonds presteert. Wanneer u bijvoorbeeld ziet dat een fonds jaarlijks slechter presteert dan andere fondsen, is dat waarschijnlijk niet zo’n goede belegging.

Fondsen vergelijken op kosten en rendement

Het rendement en het risico lopen samen. Hoe hoger het risico, des te hoger het mogelijke rendement. Dit werkt andersom precies hetzelfde: neemt u minder risico? Dan is het verwachte rendement ook lager. 

Wanneer u vooral uit bent op vermogensbehoud en u een lager rendement voor lief neemt, mits dit gepaard gaat met een lager risico, dan is een minder risicovol fonds geschikt. Als u het juist belangrijk vindt om een hoog rendement te behalen en bereid bent om veel risico te nemen, dan kunt u kiezen voor een fonds met een hoger risico. 

De kosten van een fonds beïnvloeden direct uw rendement. Daarom is het van belang dat u zoekt naar fondsen die geen onnodig hoge kosten rekenen. Vaak hanteren fondsen met een actieve beleggingsstrategie hogere kosten dan beleggingsfondsen die passief beleggen. 

Fondsen vergelijken op risico

Hoeveel risico u wilt en kunt nemen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Ook uw beleggingsdoel is belangrijk bij het bepalen van het risico. Wanneer u bijvoorbeeld voor uw pensioen belegt, is het verstandig om een minder risicovol beleggingsfonds te kiezen. Wanneer u simpelweg voor een hoog rendement belegt en u het geld in de toekomst niet nodig heeft, kunt u kiezen voor beleggingsfondsen met een hoger risico.

Bij Care IS Vermogensbeheer werken we met vijf verschillende risicoprofielen, van zeer defensief tot zeer offensief. We beheren het fonds en beleggen uw vermogen aan de hand van het door u gekozen risicoprofiel.

Wilt u meer weten over alle risicoprofielen van Care IS Vermogensbeheer en het kiezen van een risicoprofiel? Lees er alles over in onze blog: Wat is een risicoprofiel en hoe kunt u het risicoprofiel bepalen?

Fondsen vergelijken op duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor beleggers. Steeds meer beleggers vinden het belangrijk dat hun geld in een duurzaam beleggingsfonds wordt belegd. Vindt u duurzaam beleggen belangrijk? Beleg dan in fondsen die aan negative screening doen, of in fondsen die aan positive screening doen.

Negatieve screening (uitsluiting)

Er zijn fondsen die bedrijven die niet aan duurzaamheidscriteria voldoen, volledig uitsluiten. Er wordt dan niet in obligaties, aandelen of andere effecten van deze bedrijven belegd. Dit is de meest traditionele vorm van duurzaam beleggen. Sommige beleggers vinden dit niet ver genoeg gaan, maar het is een goede methode om bedrijven die niet duurzaam genoeg zijn uit te sluiten.

Positieve screening (best in class)

Bij de best-in-class methode wordt per sector gekeken naar de best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Op deze manier belegt u in bedrijven die het beste presteren op gebied van duurzaamheid ten opzichte van concurrenten in dezelfde sector.

Door per sector te kijken naar de meest duurzame bedrijven kunt u voorkomen dat u appels met peren gaat vergelijken. Een olieproducent is automatisch minder duurzaam dan bijvoorbeeld een bank. De best-in-class methode lost dit probleem op: binnen de oliesector wordt bijvoorbeeld alleen belegd in de bedrijven die de schade voor het milieu het meeste weten te beperken.

Fondsen vergelijken op beleggingsstrategie

U kunt een beleggingsfonds ook kiezen op basis van de beleggingsstrategie. Dit gaat deels weer gepaard met het risico en rendement, maar ook andere zaken zijn belangrijk. Zo zijn er fondsen die per sector beleggen, maar ook die per land of regio beleggen. 

Daarnaast zijn er fondsen die alleen in obligaties of enkel in aandelen beleggen. Mixfondsen beleggen in zowel obligaties als aandelen.

Spreiding is het toverwoord bij beleggen, dus zorg vooral dat u een fonds kiest dat genoeg diversificatie aanbrengt.

Passieve of actieve fondsen, open en gesloten fondsen

Verder kunt u kiezen tussen actieve en passieve fondsen. Daarnaast onderscheiden we open-end en closed-end fondsen. 

Actieve fondsen

Een actief fonds probeert de markt te verslaan: het doel is om een hoger rendement te behalen dan de marktindex op dat moment. Het is voor een actief beleggingsfonds erg belangrijk om juist te timen. Daarnaast is het hebben van een goede selectie van verschillende beleggingen erg belangrijk.

Actief beleggen is vooral bedoeld om op korte termijn hoge winsten te behalen, maar dat gaat natuurlijk gepaard met hogere risico’s. Daarnaast zijn de kosten van actieve fondsen vaak hoger dan die van passieve fondsen: er worden telkens beleggingen aangekocht en weer verkocht.

Passieve fondsen

Passieve fondsen proberen de markt niet te verslaan, maar zo goed mogelijk te volgen. Dit wordt gedaan door goed te spreiden. Er wordt bij passief beleggen niet aan een specifieke aandelenselectie of timing gedaan. Deze strategie is beter geschikt voor beleggen op de lange termijn. 

Het nadeel van beleggen in een passief fonds is dat wanneer de koers daalt, de beleggingen van een passief fonds ook dalen. Toch laten historische resultaten zien dat passieve fondsen over het algemeen beter presteren dan actieve fondsen. Daarnaast zijn de kosten van passieve fondsen vaak ook lager dan van actieve fondsen: beleggingen worden namelijk zo lang mogelijk vastgehouden en daardoor hoeven er niet steeds in- en uitstapkosten worden betaald.

Lees meer over de verschillen tussen actief en passief beleggen in onze blog: Wat zijn de verschillen tussen actief en passief beleggen?

Open-end en closed-end fondsen

Bij open-end fondsen staat het aantal participaties of aandelen niet vast. Als er veel vraag is naar het fonds, kunnen extra participaties worden uitgegeven. Wanneer er minder vraag naar het fonds is, kan dit aantal weer verlaagd worden.

Bij een closed-end fonds staat het aantal participaties of aandelen wél vast. Het fonds wordt verhandeld op basis van vraag en aanbod op de beurs. Deze fondsen zijn schaarser dan open-end fondsen.

Conclusie

Er zijn dus genoeg manieren om beleggingsfondsen met elkaar te vergelijken. Bij Care IS Vermogensbeheer kiezen we beleggingsfondsen onder andere op basis van rendement/risico-verhouding, kosten en duurzaamheid. Daarnaast wordt het risico aangepast aan het door u gekozen risicoprofiel. Zo weet u precies waar u aan toe bent, zonder dat u er zelf veel tijd in hoeft te steken. 

Wilt u meer weten over beleggen bij Care IS Vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten

Deze blog is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met uw individuele specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening. 

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.