Wanneer het sentiment op de beurs positief is en koersen blijven stijgen, zijn beleggers vaak bereid meer risico’s te nemen. Dalen de aandelenkoersen, dan gaan beleggers echter liever op zoek naar veiligheid. Zij proberen hun vermogen te beschermen in zogeheten ‘veilige havens’. Maar hoe veilig zijn deze veilige havens eigenlijk? In deze blog leest u alles over de bekendste veilige havens.
We bespreken:
- Wat zijn veilige havens?
- Vastgoed als veilige haven?
- Grondstoffen als veilige haven?
- Staatsobligaties als veilige haven?
- Wat kunt u wel doen?
- Conclusie
Wat zijn veilige havens?
De term veilige haven kan op meerdere manieren gebruikt worden. Een veilige haven is een militaire term: een veilige zone binnen een oorlogsgebied. De term wordt ook buiten de militaire wereld gebruikt, als een plaats waar men zich thuis voelt.
In de beleggingswereld is een veilige haven een beleggingsproduct waar beleggers op terugvallen wanneer het slecht gaat met de beurs. Dit kunnen verschillende beleggingsproducten zijn en elke belegger heeft er dan ook een andere mening over. Hieronder bespreken we de bekendste ‘veilige havens’.
Vastgoed als veilige haven bij beleggen?
De prijs van vastgoed is niet volledig gecorreleerd met de prijzen van aandelen. Dat betekent dat wanneer aandelen omhoog of omlaag gaan, de prijs van vastgoed niet per se hetzelfde doet. Het geeft dus een demping op de volatiliteit van de markt. Mede hierdoor kiezen veel institutionele beleggers voor vastgoed.
U kunt op verschillende manieren investeren in vastgoed, zowel indirect als direct. Lees hier meer over in onze blog: Wat is beter, beleggen of vastgoed kopen?.
Een voordeel van beleggen in vastgoed is dat onroerend goed nooit zijn volledige waarde zal kwijtraken. Bij direct investeren in vastgoed loopt u wel tegen het nadeel aan dat u een hoog instapbedrag nodig heeft en dat een goede spreiding in dat geval een stuk lastiger wordt. Hiervoor is beleggen in vastgoedfondsen een goede oplossing.
Vastgoed kan dus worden gezien als een relatief stabiele belegging, maar ook vastgoedbeleggen is niet zonder risico’s. Zo is in de jaren ‘80 de vastgoedbubbel in Japan uiteengeknapt waardoor de prijzen flink daalden. Ook vandaag de dag kunnen vastgoedprijzen sterk dalen.
Grondstoffen als veilige haven bij beleggen?
Grondstoffen worden vaak gezien als veilige haven. Dat komt door het feit dat de waarde van grondstoffen niet gecorreleerd is met de prijzen van de beurs.
De oudste en bekendste veilige haven is goud. Goud is namelijk schaars en redelijk waardevast. Schaars betekent niet dat het bijna op is, maar dat er niet onbeperkt beschikbaar is.
Ook wordt goud verhandeld meestal in dollars. Hierdoor krijgt u te maken met het valutarisico. Voor een ‘veilige haven’ is goud dus helemaal niet zo stabiel. De relatie tussen goud en de dollar wordt steeds belangrijker, dus de stand van de euro ten opzichte van de dollar heeft ook steeds meer invloed op het rendement dat met goud te behalen valt: als de waarde van de euro niet gunstig is ten opzichte de waarde van de dollar, heeft dat effect op het verwachte rendement dat u met goud kunt behalen.
Staatsobligaties als veilige haven bij beleggen?
Obligaties worden gezien als minder risicovol dan aandelen. Wanneer het slecht gaat met de markt, vluchten beleggers vaak in obligaties. U kunt beleggen in bedrijfs- of staatsobligaties door deze direct te kopen, of via beleggingsfondsen die in obligaties beleggen.
Vooral staatsobligaties met een hoge kredietrating worden populairder in tijden van crisis. In dat geval leveren deze schuldpapieren een relatief betrouwbaar rendement op met vrij weinig risico.
Bij Care IS kunt u beleggen in kortlopende bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid, door middel van Obligatiebeleggen. Lees alles over Obligatiebeleggen op onze productpagina Obligatiebeleggen.
Wat kunt u wel doen?
Dé veilige haven bestaat niet. Er zijn nu eenmaal geen beleggingen die rendement opleveren zonder dat daar risico tegenover staat. Wel zijn er een aantal manieren om de risico’s proberen te beperken. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat u uw beleggingsplan op orde heeft en daar ook aan vasthoudt, ook wanneer het slecht gaat met de economie. Verder zijn er nog een aantal andere tips die u kunt gebruiken. Die bespreken we hieronder.
Spreiden is veiliger dan een veilige haven zoeken
Sommige beleggers denken dat het in mindere tijden verstandig is om al hun geld in een volgens hen ‘veilige haven’ te stoppen. Maar wat beter werkt is uw vermogen gespreid houden over meerdere soorten beleggingen, sectoren en regio’s.
Op deze manier vangen de meevallers, de tegenvallers op. De kans dat u al uw vermogen zou kwijtraken wordt zo geminimaliseerd. Wanneer u al uw geld in één bedrijf stopt en dit bedrijf gaat failliet, kan dat gebeuren. Maar belegt u goed gespreid in aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed, dan is de kans dat u al uw vermogen in één klap kwijt raakt vrijwel niet aanwezig.
Bij Care IS vinden we spreiding erg belangrijk. Door te spreiden kunt u het risico namelijk verlagen, zonder dat het ten koste gaat van het verwachte rendement. Hoe wij dat doen? Door het vermogen dat wij beheren te spreiden over verschillende ETF's en indexfondsen: slim indexbeleggen, noemen wij dat.
Zoek aandelen met een lage volatiliteit
Aandelen met een lage volatiliteit zorgen voor minder koerswisselingen binnen uw portefeuille. Deze aandelen doen het vaak minder slecht dan de markt in slechte periodes, maar deze blijven ook wat achter wanneer de beurs stijgt.
Deze aandelen zijn minder afhankelijk van het economisch klimaat, denk aan Unilever. Of het nu goed of slecht gaat met de economie, we hebben toch onze boodschappen nodig. Dit aandeel is dus relatief stabiel, maar verwacht geen grote uitschieters met dit soort aandelen.
Beleg met dividend
Aandelen met een dividendrendement zijn vaak stabiele verdieners. De inkomsten van deze aandelen zijn vaak redelijk stabiel. U kunt zelf dividendaandelen selecteren, of gespreid beleggen in een beleggingsfonds met dividendaandelen.
Een voordeel van dividendaandelen is dat deze vaak minder volatiel zijn en daardoor minder snel dalen dan andere aandelen. Hierdoor zorgen deze aandelen voor een stabiele inkomstenbron.
Bij Care IS kunt u dividendbeleggen uitbesteden middels ons product Inkomstenbeleggen. Hiermee belegt u niet enkel in dividendaandelen, maar ook in obligaties die periodiek rente uitkeren.
Conclusie
Ondanks dat er geen echte veilige havens bestaan, kunt u aan de hand van bovengenoemde tactieken toch zorgen voor een relatief veilige portefeuille in tijden van crisis. Belangrijk is dat u uw emoties buiten spel houdt. Daarnaast is de lange termijn voor ogen houden belangrijk om uw doelen te behalen.
Met bovenstaande tips kunt u aan de slag om veilig en succesvol te beleggen. Toch kan dit nog steeds ingewikkeld en tijdrovend zijn. Heeft u zelf geen tijd om u zo te verdiepen in beleggen? Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn.
Bij Care IS beheren we uw vermogen vanaf € 100.000. Wij geloven in vermogensbehoud boven rendementsoptimalisatie. Daarom proberen we de rendement/risico-verhouding te optimaliseren. Dat doen we onder andere door middel van spreiding. We selecteren onze beleggingen op basis van factoren (factorbeleggen).
Daarnaast richten we ons op de lange termijn en kiezen we voor passieve beleggingsproducten. Ook kiezen we steeds meer voor duurzame beleggingen. We verwachten namelijk dat deze over de lange termijn de beste beleggingsresultaten opleveren.
Doordat wij deze standpunten hanteren, geeft vermogensbeheer bij Care IS rust en vertrouwen. Wij nemen het werk voor u uit handen en helpen u aan betere beleggingsresultaten.
Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.
Belangrijk om te weten
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met uw individuele specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg kwijtraken.