Skip to main content
Open een rekening

Wilt u meer doen met uw vermogen dan het simpelweg op een spaarrekening laten staan? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om uw geld aan het werk te zetten. In deze blog bespreken we twee manieren om rendement te maken op uw vermogen: investeren in vastgoed en beleggen.

We geven u eerst een korte uitleg over beleggen en leggen de voor- en nadelen uit. Vervolgens doen we hetzelfde voor vastgoed kopen. Zo kunt u aan het einde van deze blog een weloverwogen keuze maken.

Beleggen

Beleggen is het investeren van vermogen om er in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Er zijn tal van producten waarin u kunt beleggen. De bekendste beleggingen zijn aandelen en obligaties.

Wanneer u een aandeel koopt, koopt u eigenlijk een klein deel van een bedrijf. Daardoor kunt u profiteren wanneer het bedrijf groeit; uw aandeel wordt dan meer waard. Wanneer het bedrijf niet goed presteert, kan de waarde van het aandeel ook dalen. Naast koerswinst, kunt u met beleggen in aandelen ook dividend ontvangen. Dat is een periodieke winstuitkering van het bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Een obligatie is eigenlijk een lening. Wanneer u een obligatie koopt, leent u uw vermogen uit. In ruil daarvoor ontvangt u periodiek rente. Aan het einde van de looptijd ontvangt u uw ingelegde bedrag weer terug, mits de tegenpartij niet failliet gaat. Uw rendement bestaat dus uit de rentebetalingen.

Aandelen zijn over het algemeen risicovoller dan obligaties. Dat betekent echter ook dat aandelen in principe meer rendement opleveren dan obligaties.

Voordelen beleggen

Beleggen kent een aantal voordelen ten opzichte van vastgoed kopen. Deze voordelen behandelen we hieronder.

Instapbedrag

Een belangrijk voordeel van beleggen is dat u vaak met een lager bedrag kunt instappen dan bij het kopen van vastgoed. Zo kunt u bij Care IS instappen vanaf €100.000, terwijl een rijtjeshuis al snel zo’n €250.000 kost. Daarom is beleggen vaak wat toegankelijker dan vastgoed kopen.

Liquiditeit

Een tweede voordeel van beleggen is dat uw vermogen niet “vastzit”. Aandelen of obligaties kunnen te allen tijde worden aangekocht of verkocht. In geval van nood is uw geld dus altijd binnen handbereik.

Rendement-op-rendement effect

Het rendement-op-rendement effect werd door Albert Einstein al het 8ste wereldwonder genoemd. Het is dan ook een belangrijk voordeel van beleggen. Het houdt in dat wanneer u winst maakt en deze winst ook belegt, u rendement maakt over uw rendement. Op die manier kan uw vermogen op lange termijn exponentieel groeien.

Risicospreiding

Bij beleggen is het een stuk makkelijker om uw risico te spreiden dan bij investeren in vastgoed. Care IS belegt bijvoorbeeld in fondsen en ETF’s. Dit zijn mandjes met honderden verschillende aandelen en/of obligaties. Zo belegt u dus in één klap in veel verschillende bedrijven en verlaagt u uw risico. Wanneer u investeert in vastgoed, dan is het een stuk lastiger om te spreiden.

Nadelen beleggen

Beleggen kent natuurlijk ook nadelen. Deze benoemen we hier.

Risico

Het grootste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich mee brengt. Niemand weet van te voren of een belegging winst op zal leveren. U kunt (een deel van) uw vermogen verliezen. Op lange termijn laten beurskoersen echter wel een stijgende lijn zien.

Door een lange beleggingshorizon aan te houden en goed te spreiden over verschillende effecten, kunt u het risico beperken. Maar aan beleggen blijven altijd risico’s verbonden.

Volatiliteit

Een ander nadeel van beleggen is de volatiliteit van effecten. Op de korte termijn zijn koersen niet te voorspellen en kunnen stijgingen en dalingen elkaar snel opvolgen. Dit kunt u als belegger als stressvol ervaren. Hierom is het belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden.

Meer informatie over beleggen en de voor- en nadelen kunt u lezen in ons artikel Wat is beleggen en wat zijn de voor- en nadelen?

Vastgoed kopen

Investeren in vastgoed kan door een pand te kopen en deze te verhuren. U kunt een pand ook kopen, opknappen en met winst verkopen. Een andere optie is het kopen van aandelen of fondsen die in vastgoed investeren. We gaan hier vooral in op het kopen van een pand om deze te verhuren.

Voordat u winst kunt gaan maken, moet u eerst een geschikt pand uitzoeken. Kiest u voor een woning, winkelpand, garagebox of vakantiehuisje? Vervolgens gaat u kijken in welke regio u wilt kopen. Wanneer u een geschikte regio heeft gevonden, kunt u op zoek gaan naar panden die te koop staan, eventueel met behulp van een makelaar.

Voordelen vastgoed kopen

Investeren in vastgoed kent een aantal voordelen ten opzichte van beleggen. We behandelen ze hieronder.

Relatief stabiele inkomsten

Wanneer u uw pand verhuurt, heeft u een relatief stabiele stroom van inkomsten. Elke maand ontvangt u een vast bedrag aan huur. Dat is bij beleggen vaak niet het geval.

Minder volatiel

Daarnaast is een investering in vastgoed een stuk minder volatiel dan bijvoorbeeld aandelen. De waarde van een pand kan wel degelijk veranderen. Dit zal echter niet van dag tot dag veranderen. Dat is bij aandelen vaak wel het geval.

Ook is de kans dat u bij investeren in vastgoed uw volledige inleg kwijt raakt klein. Uw pand kan wel degelijk minder waard worden, maar het zal waarschijnlijk niet zijn volledige waarde verliezen. Overigens is de kans u uw volledige vermogen bij een goed gespreide belegging in aandelen volledig kwijraakt, nagenoeg uitgesloten.

Nadelen vastgoed kopen

Er zijn ook nadelen verbonden aan investeren in vastgoed. Die zullen we hieronder behandelen.

Hoog instapbedrag

Om vastgoed te kopen is een relatief hoog instapbedrag nodig. U moet namelijk wel een pand aankopen. Hiervoor kunt u vaak een deel lenen middels een hypotheek. Maar dan nog moet u een deel financieren met eigen vermogen. Dit zorgt ervoor dat investeren in vastgoed voor veel mensen ontoegankelijk is.

Weinig spreiding

Een ander nadeel van investeren in vastgoed is dat het moeilijk is om spreiding aan te brengen. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd om meerdere panden te kopen.

Heeft u één pand dat u verhuurt, dan is het risico dat u vermogen verliest iets groter. Bijvoorbeeld doordat uw pand niet verhuurd wordt, dat u er minder huur voor ontvangt dan verwacht of dat er veel onvoorziene kosten zijn. Heeft u meerdere panden, dan kunt u dit compenseren en wordt het risico op veel verlies lager.

Huurder vinden

Wanneer u zelf vastgoed gaat kopen, is het van belang dat u een huurder vindt voor uw pand. Dat kan nog best lastig zijn. Kunt u geen huurder vinden, dan loopt u elke maand inkomsten mis. U maakt dan geen of zelfs negatief rendement.

Schade

Bij schade aan het pand bent u in veel gevallen verantwoordelijk. Dat betekent dat u ervoor moet zorgen dat de schade gerepareerd wordt. Bijvoorbeeld wanneer er lekkage optreedt of wanneer de verwarming kapot gaat. Dit kan onvoorziene kosten met zich mee brengen.

Onderhoud

Naast schade bent u ook verantwoordelijk voor een deel van het onderhoud van uw pand. Moet het schilderwerk gedaan worden of moeten deuren en kozijnen vervangen worden? Dan is het uw taak om dat te regelen. Ook met deze kosten moet u rekening houden. Daarnaast kan dit u ook veel tijd en moeite kosten.  

Een derde optie: beleggen in vastgoedfondsen

Een derde optie zit tussen beleggen en investeren in vastgoed in. U kunt namelijk ook beleggen in vastgoedfondsen. Er zijn vastgoedfondsen die verhandeld worden als aandelen op de beurs. Op die manier profiteert u van het mogelijke rendement van vastgoed, zonder dat u er zelf veel tijd en moeite in hoeft te steken. Ook heeft u hiervoor geen groot instapbedrag nodig.

Conclusie

U heeft nu de voor- en nadelen van zowel beleggen in vastgoed als in aandelen of obligaties kunnen lezen. Welke optie voor u het beste is, is afhankelijk van uw eigen voorkeur en financiële situatie.

Een derde optie is beleggen in een vastgoedfonds. Dit kan een oplossing zijn wanneer u wel wilt profiteren van het rendement van vastgoed, maar niet de lasten wilt hebben.

Wilt u geen keuze maken, dan kunt natuurlijk ook beleggen én investeren in vastgoed. Zo profiteert u van de voordelen van beide opties. Op die manier zorgt u ook voor meer spreiding, wat het risico in uw portefeuille omlaag brengt.