Hoe beperk ik de beleggingsrisico’s?

Hoe beperk ik de beleggingsrisico’s?

Bij beleggen zijn risico en rendement sterk met elkaar verbonden. Als je meer rendement wilt behalen, zal je meer risico moeten accepteren. Maar je wil ook weer niet tegen grote dalingen aanlopen vanwege dat hogere risico. In dit artikel leg ik uit wat precies bedoeld wordt met de term ‘risico’ in de financiële wereld. Daarnaast geef ik een aantal mogelijkheden om het risico in een beleggingsportefeuille te beheersen zonder dat dit te veel rendement kost.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is risico?

In de financiële wereld zien we de waarde fluctuaties als beleggingsrisico. Veel particuliere beleggers vinden dagelijkse schommelingen niet zo erg, maar willen vooral de grote dalingen vermijden. De meeste grote koersdalingen zijn het gevolg van een economische recessie. 

Spreiding

De eenvoudigste en goedkoopste manier om het risico te beheersen is door beleggingen te spreiden. En dan bedoel ik spreiden over en binnen verschillende beleggingscategorieën. Over de categorieën breng je spreiding aan door obligaties en aandelen allebei op te nemen in de portefeuille. Binnen de beleggingscategorieën kun je spreiden over bijvoorbeeld regio’s en sectoren (technologie, financiële dienstverlening, etc.). Het idee is dat de ene belegging minder scoort en wordt gecompenseerd door een andere, zodat de gehele portefeuille relatief stabiel blijft. Om voldoende spreiding aan te brengen heb je niet genoeg aan enkele aandelen. Zo bestaat de aandelenportefeuille van Care IS vermogensbeheer bijvoorbeeld uit ruim 7.000 verschillende ondernemingen.

Defensieve aandelen via factoren

Daarnaast kun je het vermogen beschermen door te beleggen in aandelen met specifieke kenmerken (factoren). Voorbeelden van risico verlagende factoren zijn ‘Quality’ en ‘Low volatility’. Deze stijlfactoren worden gekenmerkt door lage koersbeweeglijkheid, hoge winstgevendheid, lage schulden en sterke concurrentieposities. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de koersen van deze aandelen minder dalen tijdens een recessie.

Afbouwen als het risico toeneemt

Bij de meeste grote crashes op de aandelenmarkt neemt het risico (de volatiliteit) toe, voordat de beurzen sterk dalen. Om de impact van een beurscrash te verminderen, kun je de blootstelling aan risicovollere beleggingscategorieën (zoals aandelen) afbouwen wanneer het risico toeneemt. Hierbij plaats ik wel de opmerking dat het timen van de markt moeilijk is en de markt ook sterk kan herstellen vlak nadat je aandelen hebt verkocht.

Conclusie

Als je rendement wilt behalen, zul je risico moeten accepteren. Door voldoende te spreiden kun je op een eenvoudige en goedkope manier het risico beperken, zonder dat je teveel rendement inlevert. Door daarnaast minder risicovolle bedrijven te overwegen (‘minimum volatility’ en ‘quality’ stijlfactoren) kun je het risico verder verlagen. Het afbouwen van risicovollere beleggingen in tijden van toenemende volatiliteit is een derde manier om de impact van crashes te beperken. Want als het vermogen minder daalt, is de herstelperiode korter en kan het vermogen sneller weer groeien.

Care IS besteedt veel aandacht aan risicobeheer vanwege onze focus op vermogensbehoud.

Auteur: Loege Schilder


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.