U erft samen met familieleden een woning. Wat gebeurt er dan? Wie beslist over de verkoop? En wat kunt u doen met uw deel van de opbrengst? In deze blog leest u stap voor stap waar u op moet letten – van de wettelijke verdeling tot het verstandig inzetten van uw erfdeel.
Wie krijgt het huis bij overlijden?
Wanneer iemand komt te overlijden, hebben de erfgenamen recht op de erfenis. Is er een testament, dan bepaalt dat wie wat krijgt. Zonder testament geldt de wet: de partner krijgt het huis of het vruchtgebruik, daarna komen de kinderen in beeld.
Is er geen partner, dan verdelen de erfgenamen samen de bezittingen - waaronder een woning.
Ontvangt u binnenkort een erfdeel? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek over hoe u dit vermogen voor u kunt laten werken via de knop hieronder.
Hoe wordt het huis verdeeld bij meerdere erfgenamen?
Als meerdere kinderen een woning erven, dan kunnen ze:
- Het huis gezamenlijk verkopen en de opbrengst verdelen
- Eén van hen laat zich uitkopen door de ander(en)
Vaak ontstaat er discussie over de verkoopwaarde. Daarom is het verstandig om een makelaar of taxateur in te schakelen. Die bepaalt een objectieve woningwaarde.
Hoe bepaalt u de waarde van een geërfd huis?
Een makelaar voert een taxatie uit en kijkt naar:
- Locatie en type woning
- Staat van onderhoud
- Vergelijkbare recente verkopen
Deze waardebepaling is de basis voor een eerlijke verdeling of verkoopprijs.
Wat als één erfgenaam het huis wil houden?
In het geval dat één erfgenaam het huis wil houden moet deze persoon de andere erfgenamen uitkopen op basis van de getaxeerde waarde. Let op: het moet voor alle partijen redelijk zijn.
Kan één erfgenaam de verkoop tegenhouden?
In principe niet. Als er een marktconform bod ligt, moet iedereen meewerken. Komen partijen er niet uit, dan kan de rechter ingrijpen.
U kunt onenigheid voorkomen door:
- Een executeur te benoemen in een testament.
- Alle erfgenamen vooraf een verkoopvolmacht te laten ondertekenen.
Wat als de erfenis ook schulden bevat?
Bijvoorbeeld als de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Dan zijn er drie opties:
- Zuiver aanvaarden – u accepteert ook de schulden.
- Beneficiair aanvaarden – u accepteert alleen wat overblijft na afwikkeling van schulden.
- Verwerpen – u weigert de erfenis volledig.
Let op: beneficiair aanvaarden is verplicht als één erfgenaam daarvoor kiest.
Erfenis beneficiair aanvaarden
Wanneer u een erfenis beneficiair aanvaardt, accepteert u de erfenis. U wordt erfgenaam, maar wanneer de overledene schulden achterlaat hoeft u deze niet te betalen. Wanneer één van de erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaardt, moet de hele erfenis beneficiair worden afgewikkeld.
Beneficiaire aanvaarding wordt als een soort middenweg gezien tussen zuivere aanvaarding en verwerping. Wanneer de overledene toch geen schulden blijkt te hebben die vooraf niet inzichtelijk waren, hebben de erfgenamen nog steeds recht op de erfenis. De afwikkeling ervan gaat dan alleen wat moeizamer en duurt wat langer.
Wat kost het verwerpen van een erfenis?
U moet een schriftelijke verklaring indienen bij de rechtbank. De kosten zijn ongeveer € 134. Bij gezamenlijke indiening betaalt u dit bedrag maar één keer.
Wees alert: bij verwerping kan het erfdeel naar uw kinderen gaan. Wilt u dat niet, dan moeten zij het ook verwerpen.
Beleggen met uw erfenis: verstandig als u het geld niet direct nodig heeft
Heeft u na de verkoop van een geërfd huis een aanzienlijk bedrag ontvangen? En heeft u geen directe bestedingsplannen? Dan kan beleggen een slimme optie zijn.
Bij Care IS beheren wij vermogen vanaf €100.000.
U ontvangt heldere kwartaalrapportages, toegang tot een gebruiksvriendelijke app en kunt altijd terecht bij uw vaste contactpersoon.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan vrijblijvend een adviesgesprek met één van onze beleggingsadviseurs of download onze informatiebrochure via de knoppen hieronder.