Stappenplan: een schenkingsplan maken

Stappenplan: een schenkingsplan maken

Wanneer u beschikt over vermogen, kunt u ervoor kiezen dit na te laten na uw overlijden. U kunt er ook voor kiezen om dit te schenken bij leven: dit heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van nalaten en heeft daarom de voorkeur bij veel mensen.

Het is wel belangrijk om van tevoren een schenkingsplan op te stellen: zo ziet u geen belangrijke zaken over het hoofd. In deze blog stellen we u vijf vragen die belangrijk zijn voor het opstellen van een schenkingsplan. We bespreken:

 • Vraag 1: waarom wil ik schenken?
 • Vraag 2: wat is de invloed op mijn financiële situatie?
 • Vraag 3: wil ik de zeggenschap houden?
 • Vraag 4: op welke manier ga ik schenken?
 • Vraag 5: wat zijn de fiscale spelregels?
 • Conclusie

Vraag 1: Waarom wil ik schenken?

Allereerst is het belangrijk uzelf af te vragen waarom u wilt schenken. Wilt u uw (klein-)kinderen nu alvast een financieel steuntje in de rug geven, of wilt u simpelweg graag schenken uit warme hand?

Dit zijn allemaal zaken om over na te denken. Veel mensen vinden het simpelweg leuker om bij leven geld te schenken aan hun kind of kleinkind, dan krijgen zij er zelf immers nog iets van mee. Lees in deze blog meer over uw vermogen overdragen bij leven of nalaten.

Een ander voordeel van schenken bij leven is dat u op deze manier een hoop belasting kunt besparen. Over een erfenis betalen uw kinderen soms wel 40% belasting, maar voor schenken geldt jaarlijks een vrijstelling. Daarnaast kunt u zelf besparen op vermogensbelasting: door schenken wordt uw eigen vermogen namelijk kleiner.

Vraag 2: Wat is de invloed op mijn financiële situatie?

Daarna is het verstandig om eens te kijken naar wat voor invloed een schenking op uw eigen financiële situatie heeft. Daarbij is het belangrijk om uit te rekenen of u zelf voldoende vermogen overhoudt na een eventuele schenking. Dit kunt u ook laten doen.

Een aantal vragen die u voor uzelf moet beantwoorden zijn:

 • Hoe zien mijn inkomsten eruit na mijn pensioen?
 • Wat is de invloed van inflatie op mijn vermogen?
 • Wat gebeurt er als de spaarrente of het rendement op beleggingen tegenvalt?
 • Waar moet ik rekening mee houden als ik later zorg nodig heb?
 • Wat gebeurt er als ik overlijd of als mijn partner overlijdt?

Als u voor uzelf een duidelijk antwoord op deze vragen heeft, dan kunt u goed in kaart brengen of het een verstandig idee is om te schenken.

Vraag 3: Wil ik de zeggenschap behouden?

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen of u de zeggenschap over uw schenking wilt behouden of dat u dit volledig aan uw (klein-)kinderen geeft. In sommige gevallen houden schenkers liever zelf de zeggenschap over hun schenking, zodat het geld niet voor andere doeleinden gebruik wordt dan bedoeld. Dat kan op verschillende manieren, die bespreken we hieronder.

Als u de zeggenschap niet wilt behouden, dan kunt u gelijk doorgaan naar vraag 4.  

Schenking op papier

U kunt het vermogen schenken op papier (schenking onder schuldigerkenning). Dit is een veelgebruikte manier van schenken om zo zelf beschikking over uw vermogen te houden.

U schenkt uw vermogen aan uw (klein-)kinderen, en leent het eigenlijk direct weer terug. Op deze manier heeft u nog steeds beschikking over het geld, maar uw (klein-)kind is eigenaar van het vermogen. In ruil hiervoor betaalt u 6% rente aan uw (klein-)kinderen.

Dit is vooral handig wanneer u het geld dat u wilt schenken nog niet kunt missen of wanneer het vermogen in uw huis zit.

Vermogen certificeren

Een andere optie is om uw vermogen te certificeren. De zeggenschap en het bezit worden dan als het ware gescheiden. Dit doet u door bij de notaris een Stichting administratiekantoor (STAK) op te richten. U bepaalt dan wie er als bestuur optreedt. Vervolgens brengt u vermogen in de STAK in: u krijgt dan certificaten terug met daarop de waarde van uw ingebrachte vermogen.

U kunt zelf (een deel van) de certificaten schenken. Zo beschikken de (klein-)kinderen over het bezit, maar u heeft als bestuurder van de STAK nog steeds het zeggenschap over de certificaten.

Schenken door te beleggen

U kunt er ook voor kiezen om geld te schenken aan uw (klein-)kind via een beleggingsrekening. Het is namelijk mogelijk om een beleggingsrekening te openen op naam van uw minderjarige (klein-)kind.

Op deze rekening kunt u uw schenkingen storten. Dit bedrag belegt u of laat u beleggen door een vermogensbeheerder. Wanneer uw (klein-)kind meerderjarig is, krijgt hij of zij zelf zeggenschap over de rekening.

Daarom is het ook mogelijk om een beleggingsrekening te openen op uw eigen naam. Zo kunt u vermogen opbouwen. Wanneer u vindt dat uw (klein-)kind het geld nodig heeft, kunt u het in delen aan hem of haar schenken.

Het voordeel van schenken door te beleggen, is dat u meestal meer rendement kunt maken met beleggen. Hier staat wel risico tegenover. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Vraag 4: Op welke manier ga ik schenken?

U kunt op verschillende manieren uw vermogen schenken. Hierboven zijn al een aantal manieren genoemd om dit te doen terwijl u zelf zeggenschap houdt. Hieronder benoemen we nog een aantal opties.

Spaargeld of effecten schenken

U kunt simpelweg geld overmaken van uw eigen rekening naar de rekening van uw (klein-)kind. Dit is de meest voorkomende manier van schenken. Ook kunt u beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties of ETF’s schenken. Wanneer uw (klein-)kind een rekening heeft bij dezelfde bank, kan dat meestal zonder kosten.

Onroerend goed schenken

Daarnaast kunt u nog schenken in de vorm van onroerend goed. De schenkbelasting voor een woning verschilt van de schenkbelasting voor ander onroerend goed. Voor een woning wordt de WOZ-waarde als uitgangspunt genomen voor de schenkbelasting. Ook moet u overdrachtsbelasting betalen: dat is voor een woning 2% van de werkelijke waarde.

Bij ander onroerend goed betaalt u de schenkbelasting wél over de werkelijke waarde. De overdrachtsbelasting bedraagt 6% van de werkelijke waarde. U hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen over het bedrag waar u al schenkbelasting over heeft betaald, ga dit daarom altijd na met een financieel adviseur.

Een lijfrentepolis schenken

Wanneer u nog een ‘oud regime’ lijfrentepolis heeft, kunt u dit gebruiken in uw schenkingsplan. Dit kan op twee manieren.

 • U kunt ervoor kiezen dat het tot uitkering komende lijfrentekapitaal wordt omgezet in een periodieke lijfrente-uitkering op naam van uw meerderjarige (klein-)kind. Hij of zij betaalt dan zelf inkomstenbelasting over deze uitkering. Uw kind betaalt al inkomstenbelasting dus er hoeft geen schenkbelasting meer te worden betaald. Dit is vooral een aantrekkelijke methode van schenken wanneer uw kind studeert of weinig inkomen heeft.
 • Een andere manier is uw lijfrentepolis schenken voordat deze is uitgekeerd. Uw (klein-)kind moet dan wel schenkbelasting betalen, maar zo profiteert uw (klein-)kind wel van het gunstige en flexibele fiscale regime van de lijfrentepolis.

Dit is een ingewikkelde vorm van schenken dus laat u te allen tijde goed adviseren.

Vraag 5: Wat zijn de fiscale spelregels?

U mag als ouder en als grootouder jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Over de schenking aan uw kind heeft u een grotere jaarlijkse vrijstelling dan over kleinkinderen. De vrijstelling bij schenking in 2021 is hoger dan gewoonlijk, vanwege de corona crisis. Wilt u meer weten over schenken aan uw kleinkinderen? Lees dan eens ons artikel: Schenken aan uw kleinkinderen.

Schenking Wie? Vrijstelling
Belastingvrije schenking 2022 Ouders aan kind €5.677
Belastingvrije schenking 2022 Ouders aan kleinkind €2.274
Belastingvrije schenking 2021 Ouders aan kind €6.604
Belastingvrije schenking 2021 Ouders aan kleinkind €3.244

Bron: Belastingdienst

Naast de jaarlijkse vrijstelling zijn er nog eenmalige verhoogde vrijstellingen. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:

 • De eenmalige verhoogde vrijstelling geldt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Er mag dat jaar dus niet ook nog gebruikt gemaakt worden van de jaarlijkse vrijstelling;
 • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar oud;
 • Er is niet eerder gebruik gemaakt van een eenmalige verhoogde schenking;
 • Het kind moet aangifte van de schenkbelasting doen bij het ontvangen van een eenmalige verhoogde schenking;
 • U en uw kind moeten schriftelijk kunnen aantonen dat de schenking is betaald en is gebruikt voor het bestemde doel.
Schenking Wie? Vrijstelling Voorwaarden
Eenmalig verhoogde schenking Ouders aan kind €27.231

Kind mag het bedrag vrij besteden.

Eenmalig verhoogde schenking voor huis Ouders aan kind €106.671

Schenking is bestemd voor kopen of verbouwen van huis waarin kind zelf gaat wonen.

Of voor afbetalen van eigenwoningschuld of restschuld op eigen woning.

Schenking moet binnen bepaalde tijd worden besteed.

Eenmalig verhoogde schenking voor dure studie Ouders aan kind €56.724

Schenking is bestemd voor studie duurder dan €20.000 per jaar.

Notaris moet schenking vastleggen.

Bron: Belastingdienst

Ook moet bij schenken belasting worden betaald. Dit tarief is gelijk aan de erfbelasting. Deze benoemen we in de onderstaande tabel.

Schijf Ouder aan kind Ouder aan (achter)kleinkind Ouder aan overige
€0 - €130.424 10% 18% 30%
€130.425 of hoger 20% 36% 40%

Bron: Belastingdienst

Voor alle regels en voorwaarden van de schenkbelasting en vrijstellingen verwijzen we u door naar de Belastingdienst of een financieel adviseur.

Conclusie

U heeft nu alle stappen doorgelezen om tot een overzichtelijk schenkingsplan te komen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken over wat u met uw vermogen gaat doen. Voor het maken van een schenkingsplan of wanneer u hulp nodig heeft kunt u een financieel planner inschakelen.

Denkt u erover uw vermogen te schenken door te beleggen? Dat kan bij Care IS vermogensbeheer. Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen.

Ook proberen we verliezen zoveel mogelijk te beperken. Zonder vermogensbehoud immers geen vermogensgroei. Daarnaast proberen wij de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat u meer rendement overhoudt.

Vermogensbeheer bij Care IS geeft rust en vertrouwen. Dat komt door onze persoonlijke aanpak, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring. U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze app, kwartaalrapportages en klantbijeenkomsten.

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.