Momentum profiteert van trends

Momentum profiteert van trends

Momentumbeleggers profiteren van koerstrends

De bekende beurswijsheid luidt: “the trend is your friend”. Trend wordt ook momentum genoemd. Momentum gaat er van uit dat positieve en negatieve koerstrends bij aandelen ongeveer 2 jaar duren. Diverse studies wijzen dat de best presterende aandelen van de laatste 12 maanden deze trend doorzetten.

Momentum strategieën behalen een goed rendement als de markten in een trendmatige richting bewegen. De winnaars uit het verleden zijn opgenomen in de portefeuille en blijven door de aanwezige trend beter presteren dan gemiddeld. Als de markt draait, presteert momentum slecht.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

IT bubble eind jaren '90

Eind jaren ’90 profiteerden momentum beleggers van de steeds hoger stijgende koersen van IT bedrijven. Op het hoogtepunt van de IT bubble zat een momentum portefeuille vol met IT bedrijven. Toen IT bedrijven onderuit gingen, presteerden momentum beleggers slecht. Na enkele maanden hoorden IT bedrijven niet meer tot de best presterende aandelen en vielen ze uit de momentum portefeuille. De dalende trend die aanhield was vervolgens weer positief voor momentum beleggers.

Combineer momentum met andere factoren

Een nadeel van momentum beleggen is dat de best presterende aandelen continue wijzigingen waardoor veel transacties nodig zijn, met bijbehorende kosten. Dit nadeel kan worden opgelost door momentum te gebruiken in combinatie met andere factoren. Als u overweegt te investeren in een aantrekkelijk gewaardeerd aandeel met goede groeivooruitzichten, checkt u het momentum. Bij een stijgende koers is de kust veilig en bij een dalende koers wacht u nog even.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.