Skip to main content
Open een rekening

Belangrijk: Deze column is gebaseerd op informatie uit 2022 en kan niet helemaal up-to-date zijn met recentere ontwikkelingen.

Sinds 2021 is de spaarrente voor het eerst in de historie negatief geworden. Ook in augustus 2022 is dat bij sommige banken nog het geval.

Nu ook de inflatie tot recordhoogte is gestegen, zijn veel spaarders zijn daarom op zoek naar alternatieven. In deze blog geven wij een overzicht van de grensbedragen, kosten en rentepercentages. Daarnaast vertellen we u over een aantal alternatieven.

Wat is negatieve spaarrente en waarom betaalt u dit?

Bij een negatieve spaarrente ontvangt u geen rente meer van de bank, maar moet u juist aan de bank betalen om te mogen sparen. De negatieve rente van banken geldt bij de meeste banken vanaf €100.000, enkele uitzonderingen daargelaten.

De reden dat banken negatieve rente hanteren is het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB wil de economie en inflatie stimuleren door het aantrekkelijk te maken om geld uit te geven, geld te lenen en te investeren. Sparen wordt op deze manier juist onaantrekkelijk gemaakt.

Banken moeten op dit moment ook een negatieve rente aan de ECB betalen. Deze kosten worden door de spaarder betaald.

Overzicht

Hieronder geven wij een overzicht van de actuele spaarrente per bank. Het gaat hier om de variabele spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden.

Bank Bedrag Spaarrente onder / boven het bedrag
ABN AMRO €100.000 0,00% / -0,25%
Van Lanschot €50.000 0,00% / -0,25%
ASN - 0,00%
Bunq €10.000 0,09% / 0,00%
Centraal Beheer - 0,06%
ING  €100.000 0,00% / -0,50%
Nationale Nederlanden - 0,00%
Rabobank €100.000 0,01% / 0,00%
Rabo GroenSparen   0,00%
Regiobank €100.000 0,00% / -0,50%
SNS €25.000 0,01% / 0,00%
Triodos Bank €100.000 0,00% / -0,25%

1 augustus 2022

Zoals u ziet hanteren alle grote banken een negatieve rente bij bedragen hoger dan €100.000. Sommige banken maken hier wel onderscheid tussen verschillende rekeningen, andere banken niet. Daarom is het verstandig idee om uw vermogen te spreiden. Over verschillende banken, of over andere opties.

Wat zijn de alternatieven?

De negatieve rente op sparen en hoge inflatie betekenen niet dat u al uw spaargeld van de rekening moet halen. Het hebben van een financiële buffer is namelijk noodzakelijk. Een financiële buffer is nodig om u te beschermen tegen financiële tegenvallers, denk bijvoorbeeld aan een kapotte auto of wasmachine.

Voordat u dus op zoek gaat naar alternatieven, is het belangrijk om uit te rekenen hoe hoog uw buffer moet zijn. Dit kunt u gemakkelijk berekenen met de Bufferberekenaar van het Nibud. Is uw buffer groot genoeg en heeft u nog spaargeld over, dan kunt u kijken naar wat de alternatieven zijn.

Geld contact bewaren

U mag tot null per persoon belastingvrij thuis bewaren. Alles daarboven moet u opgeven bij de Belastingdienst. Maar thuis geld bewaren brengt risico’s met zich mee. Door brand of diefstal kan uw geld verloren gaan. Bewaar het daarom in ieder geval in een brand- en inbraakwerende kluis. U beschermt uw spaargeld op deze manier echter niet tegen inflatie.

Meerdere rekeningen bij verschillende banken

Allereerst kunt u uw spaargeld verdelen over verschillende banken. Bij de meeste banken betaalt u (nog) geen negatieve spaarrente over bedragen onder €100.000. Wanneer u bijvoorbeeld €300.000 over drie banken verspreidt, betaalt u (nog) geen negatieve rente.

Daarnaast bent u tot een ton beschermd via het depositogarantiestelsel. Al is de kans nihil, wanneer een bank zou omvallen bent u tot €100.000 beschermd. Tegen de inflatie bent u op deze manier echter niet beschermd.

Investeren in vastgoed

Door de stijgende huizenprijzen wordt beleggen en investeren in vastgoed steeds populairder. U kunt extra inkomen vergaren door een tweede huis of appartement aan te schaffen. U kunt het vervolgens verhuren en meeprofiteren van de mogelijke waardestijging. Per 1 januari 2022 is wel de overdrachtsbelasting voor beleggers wel verhoogd van 2% naar 8%.

U kunt ook beleggen in vastgoedfondsen. Het voordeel hiervan is dat u niet zo’n hoog instapbedrag nodig heeft. Wanneer u zelf een pand aan zou schaffen, is dit instapbedrag een stuk hoger.

Spaardeposito

Een ander alternatief voor een normale spaarrekening is een depositospaarrekening. De rente op een spaardeposito is iets hoger dan de rente op een gewone spaarrekening. Uw geld staat wel voor een aantal jaar vast, meestal 5, 10 of 20 jaar.

De rente van een spaardeposito weegt vaak niet meer op tegen de inflatie. U betaalt dus geen negatieve rente, maar uw geld wordt wel jaarlijks iets minder waard.

Beleggen

Stilstand is achteruitgang. Zelfs als u uw geld over verschillende banken spreidt en daardoor geen negatieve rente betaalt, wordt uw geld minder waard door inflatie. Beleggen biedt een hoger verwacht rendement dan sparen of een spaardeposito. Hier staat wel risico tegenover.

Hoe langer u belegt, des te groter de kans op een mooi rendement. Beleg daarom alleen met geld dat u voor een langere tijd kunt missen. Beleggen is niet zonder risico’s: de waarde van uw beleggingen fluctueert en u wilt niet in de financiële problemen komen wanneer het een periode wat minder goed gaat met de markt.

Denkt u erover te starten met beleggen maar weet u niet waar u moet beginnen? Neem een kijkje op onze starten met beleggen pagina.

Beleggen bij Care IS vermogensbeheer

Care IS helpt mensen al ruim 10 jaar aan betere beleggingsresultaten. Care IS is twee keer verkozen tot Beste vermogensbeheerder van Nederland door IEX Gouden Stier. U kunt uw vermogen bij ons laten beleggen vanaf €100.000 euro.

Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen.

Vermogensbeheer bij Care IS geeft rust en vertrouwen. Dat komt door onze persoonlijke aanpak, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring. U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze app, kwartaalrapportages en klantbijeenkomsten.

Wilt u meer weten over wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.