Rentes in soorten en maten

Rentes in soorten en maten

Zaterdag 31 oktober heeft Care IS vermogensbeheer opnieuw een bijdrage geleverd aan het Noordhollands Dagblad. De bijdrage bestond uit drie delen:

  1. Rentes in soorten en maten
  2. Rente blijft langer laag
  3. Lezersvraag: hoe renderen staatsobligaties?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Rentes zijn er in verschillende soorten en maten. Voor iemand die bezig is met het kopen van een huis is de hypotheekrente belangrijk en voor iemand die zijn geld opzij zet bij een bank is de spaarrente belangrijk. Voor een belegger is de rente op de kapitaalmarkt van belang, omdat deze bepalend is voor het verwachte rendement van obligaties.

 

De rentemarkt voor beleggers kan worden opgedeeld in de geldmarktrente en de kapitaalmarktrente. De geldmarktrente is de rente met een looptijd tot 2 jaar. De geldmarktrente wordt grotendeels door de ECB bepaald, door middel van de beleidsrente. De belangrijkste graadmeter voor de korte rente in Europa is de Euribor. De Euribor wordt dagelijks vastgesteld op basis van de tarieven waartegen banken onderling geld lenen. Onder kapitaalmarktrente verstaan we de rente met een looptijd van 2 jaar of langer. Deze rente komt tot stand door allerlei factoren zoals de (verwachte) inflatie, economische groei, vraag en aanbod van geld en het monetaire beleid van de centrale banken. De graadmeter voor de kapitaalmarktrente is de rente op Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Dit noemen we ook wel de risicovrije rente, omdat de kans op een faillissement van deze landen minimaal is en de belegger geen risico heeft om zijn inleg kwijt te raken.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.