Skip to main content
Open een rekening

Er zijn talloze beleggingsstrategieën om uit te kiezen. Wanneer u begint met beleggen, weet u vaak niet wat de beste beleggingsstrategie voor u is. In deze blog bespreken we de bekendste strategieën.

De volgende strategieën worden in deze blog besproken:

  • Buy-and-hold strategie
  • Buy low, sell high strategie
  • Dividendrendement
  • Automatisch beleggen
  • Dollar Cost Averaging
  • Lifecycle beleggen
  • Dogs of the Dow

Buy-and-hold strategie

Eén van de meest bekende beleggingsstrategieën is de buy-and-hold strategie. Met deze strategie koopt u beleggingen aan om ze vervolgens zo lang mogelijk vast te houden: u houdt uw beleggingen in principe vast tot u het geld nodig heeft.

Topinvesteerder Warren Buffett is groot fan van deze beleggingsstrategie. Daarnaast adviseert Buffett om nooit te investeren in een belegging die u niet begrijpt. Hij vindt solide bedrijven en sectoren de beste beleggingen en is geen voorstander van het timen van de markt.

Buy low, sell high strategie

Bij deze beleggingsstrategie koopt u aandelen wanneer deze laag staan. U vindt dat de aandelen op dat moment ondergewaardeerd zijn. Wanneer de koers van de aandelen weer is gestegen tot een bepaald niveau, verkoopt u de aandelen weer.

Dit is een actieve vorm van beleggen. U kunt er hoge rendementen mee behalen, maar de risico’s zijn ook hoog. Zo kan een aandeel in uw ogen bijvoorbeeld ondergewaardeerd zijn, maar verloopt de koers toch anders dan u verwacht.

Dividendrendement

Wanneer men gaat beleggen ligt de focus vaak vooral op koerswinst. Er zijn echter ook andere manieren om geld te verdienen aan uw beleggingen, bijvoorbeeld door middel van dividend. Dividend is een winstuitkering van bedrijven aan de aandeelhouders.

Niet alle bedrijven keren dividend uit. Daarnaast staat de hoogte van het dividend niet vast, en wanneer het bedrijf niet genoeg winst heeft gemaakt, kan het ook voorkomen dat het bedrijf een keer geen dividend uitkeert.

Wanneer u als aandeelhouder wel dividend ontvangt, kunt u dit herinvesteren. Op deze manier kan het rendement flink oplopen. Onthoud wel dat ook bij deze strategie spreiding belangrijk is. Zo kunt u wanneer één van de bedrijven waarin u belegt geen dividend uitkeert, dit compenseren met een bedrijf dat wel dividend uitkeert: zo ontvangt u toch dividendrendement, ondanks dat niet alle bedrijven waarin u belegt dividend uitkeren.

Bij Care IS kunt u direct profiteren van dividend met ons product Inkomstenbeleggen.

Automatisch beleggen

Veel mensen worden tegengehouden om te starten met beleggen doordat zij bang zijn op een verkeerd moment in te stappen. Met automatisch beleggen wordt dit probleem opgelost: u legt bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag in, ongeacht of de beurs er goed of slecht voor staat.

Op deze manier hoeft u niet in te zitten over het juiste instapmoment: er is namelijk niet één instapmoment. Door maandelijks, of per kwartaal in te leggen, spreidt u het risico.

verschillende_beleggingsstrategieen_automatisch_beleggen

Bovenstaande grafiek geeft een voorbeeld van uw mogelijke rendement wanneer u jaarlijks zou bijstorten, vergeleken met een eenmalige storting van €100.000 euro. Een deel van de groei komt natuurlijk door de extra inleg, maar een groot deel van de groei is veroorzaakt door het rendement-op-rendement effect.

Dollar Cost Averaging

Een strategie die veel op automatisch beleggen lijkt, is Dollar Cost Averaging (DCA). Zo belegt u bijvoorbeeld elke maand €200 euro in de AEX Index.

Maand Geïnvesteerde bedrag Aandelenkoers (€) Aantal gekochte aandelen Totaal aantal aandelen Totale waarde
1 €200 10 20 20 €200
2 €200 6 33 53 €318
3 €200 4 50 103 €412
4 €200 12 17 120 €1440
5 €200 13 15 135 €1755

 

Let op! De getallen in de grafiek zijn afgerond.

Zoals in bovengenoemd voorbeeld te zien is, is uw totale investering na vijf maanden €1000. Aan het einde van de periode bezit u 135 aandelen met een investeringswaarde van €1755. In dit voorbeeld is uw winst dan €755.

Verder is het belangrijk om de gemiddelde prijs per aandeel te benadrukken. In bovenstaand voorbeeld was de gemiddelde aandelenkoers in deze vijf maanden €9,00 (10 + 6 + 4 + 12 + 13 = 45. 45 / 5 = €9,00). U betaalde gemiddeld slechts €7,40. per aandeel (€1000 / 135 aandelen).

Het voordeel van deze beleggingsstrategie is dat u, net als bij automatisch beleggen, niet wakker hoeft te liggen van fluctuerende koersen.

Een nadeel van de strategie is dat sommige experts zeggen dat het gebruik van deze strategie een lager rendement kan hebben in vergelijking met een eenmalige belegging.

Niet iedereen kan echter in één keer duizenden euro’s beleggen. Daarvoor is DCA een goede oplossing.

De risico’s van beleggen met DCA zijn net als bij alle beleggingsstrategieën: u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Lifecycle beleggen

Lifecycle beleggen is niet per se een beleggingsstrategie: u past uw strategie namelijk aan naarmate u ouder wordt. Hoe jonger u bent, hoe meer risico u neemt. En naarmate bijvoorbeeld uw pensioen dichterbij komt, bouwt u het risico langzaam af.

Een vuistregel die vaak gebruikt wordt bij lifecycle beleggen is 100 - uw leeftijd = het percentage van uw portefeuille dat u in aandelen belegt. Wanneer u bijvoorbeeld 35 bent, belegt u voor 65% in aandelen en 35% in obligaties.

verschillende_beleggingsstrategieen_lifecycle_beleggen

Deze regel staat natuurlijk niet vast. Daarnaast is leeftijd niet allesbepalend: iedereen heeft een andere risicobereidheid. Een zzp’er van 30 die belegt voor zijn pensioen zal minder risico willen nemen dan iemand van 65 die belegt met geld dat hij niet nodig heeft.

Dogs of the Dow

Dit is een actieve beleggingsstrategie, gericht op de lange termijn. Bij deze strategie wordt jaarlijks belegd in de ‘Dogs of the Dow’. Dit zijn de tien bedrijven die het hoogste dividendrendement hebben. In elk bedrijf wordt evenveel belegd.

De gedachte achter deze strategie is dat het dividend een meer constante waarde is dan de aandelenkoers. De aandelenkoers fluctueert namelijk, het dividendrendement is minder beweeglijk.

In 2024 zijn dit de Dogs of the Dow aandelen:

Dogs of the Dow aandelen 2024 % van het vermogen
Walgreens 10%
Verizon 10%
3M 10%
Dow Inc. 10%
IBM 10%
Chevron 10%
Amgen 10%
Coca-Cola 10%
Cisco Systems 10%
Johnson & Johnson 10%

 

Iemand die met deze strategie belegt, belegt dus in elk aandeel 10% van het belegde vermogen.

Nadelen van deze strategie zijn dat u op deze manier weinig diversificatie toepast in uw portefeuille: u werkt namelijk maar met tien verschillende aandelen. Daarnaast werkt de DOW in dollars, hierdoor heeft u te maken met omwisselkosten en loopt u tegen het valutarisico aan.

Belangrijk om te weten

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met uw individuele specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.