Skip to main content
Open een rekening

Vroeger was men in Nederland vrijwel altijd verzekerd van een goed pensioen. Dat is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. We kunnen tegenwoordig niet meer blind vertrouwen op de AOW en de pensioenfondsen. Daardoor besluiten veel mensen het heft in eigen handen te nemen.

In deze blog leggen we uit waarom het verstandig kan zijn om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

Vergrijzing

Nederland is sterk aan het vergrijzen. Er komen relatief steeds meer 65-plussers ten opzichte van de beroepsbevolking. Dat houdt in dat relatief steeds minder werkenden de AOW-uitkering van steeds meer gepensioneerden moeten bekostigen.

Dit is dan ook een van de redenen achter de verhoging van de AOW-leeftijd door de overheid. Zo kan het pensioenstelsel betaalbaar blijven. Wanneer de verhouding gepensioneerden/werkenden nog verder toeneemt, zal de betaalbaarheid van het pensioenstelsel onder druk komen te staan.

Dit brengt onzekerheid met zich mee. Ook door eventuele verdere verhoging van de AOW-leeftijd, kan het verstandig zijn om zelf extra pensioen op te bouwen. Zo bent u minder afhankelijk van de overheid.

Pensioenfondsen

Wie via zijn werkgever pensioen opbouwt, doet dat bij een pensioenfonds of vergelijkbare regeling. Er bestaan pensioenfondsen voor verschillende bedrijfstakken en sectoren, zoals het ABP voor ambtenaren of PFZW voor de zorg sector.

Pensioenfondsen moeten een bepaalde dekkingsgraad waarborgen. Wanneer deze dekkingsgraad voor 5 jaar achter elkaar niet behaald kan worden, dan moeten pensioenfondsen korten op de pensioenen. Door de lage rente en onrust op de financiële markten, zijn veel pensioenfondsen in de problemen gekomen. Daardoor dreigen kortingen.

Door de te lage dekkingsgraad kunnen pensioenfondsen ook niet indexeren. Dat houdt in dat ze de pensioenen niet kunnen laten meestijgen met de inflatie. Daardoor daalt de koopkracht van de pensioenen elk jaar.

De waarde van uw pensioen via pensioenfondsen is dus niet zeker. Het zelfstandig aanvullen van uw pensioen kan daarom verstandig zijn. Ook geeft het rust wanneer u weet dat u genoeg pensioen heeft, ondanks dat pensioenfondsen in de problemen komen.

Zzp’er

Wanneer u niet in loondienst bent, maar werkt als zelfstandige, bouwt u niet automatisch pensioen op. Daarom is het als zzp’er noodzakelijk om zelf voor de opbouw van pensioen te zorgen. zzp’ers kunnen zich wel aansluiten bij een pensioenfonds. Wanneer dat niet het geval is, is eigen pensioenopbouw de enige aanvulling op de AOW.

Pensioengat

Wanneer iemand een tijd in het buitenland heeft gewoond of gewerkt, ontvangt hij niet meer de volledige AOW-uitkering. Hierdoor kan een pensioengat ontstaan; een tekort aan opgebouwd pensioen. In zo’n geval is het handig dat u zelf ook pensioen opbouwt. Zo komt u niet in de problemen, wanneer uw pensioen lager is dan verwacht.

Levensstandaard behouden

Bij de meeste mensen liggen het inkomen uit AOW en bij een werkgever opgebouwde pensioen lager dan het oorspronkelijke inkomen. Toch willen mensen graag hun levensstandaard behouden. Velen willen zelfs meer genieten van hun vrije tijd, waardoor uitgaven hoger komen te liggen dan voor het pensioen. Om dat te kunnen doen, moet het pensioen dus aangevuld worden.

Beleggen om zelf pensioen op te bouwen

Zoals u kunt lezen zijn er een hoop redenen die zelf pensioen opbouwen aantrekkelijk, al dan niet noodzakelijk maken. Het is dan ook verstandig om de mogelijkheden hiervoor na te gaan.

U kunt natuurlijk sparen voor uw pensioen. Een andere optie is beleggen. Door te beleggen behaalt u meer rendement dan wanneer u kiest voor sparen. Hiertegenover staat een groter risico, maar op lange termijn laten koersen bijna altijd een positieve trend zien.

Daarnaast profiteert u van het rendement-op-rendement effect. Dat betekent dat u het verdiende rendement kunt herbeleggen, waardoor u opnieuw rendement maakt. Zo groeit uw vermogen exponentieel.

Wanneer u naar de lange termijn kijkt, is beleggen een goede optie voor het opbouwen van pensioen. Bij Care IS nemen we het werk voor u uit handen. Zo kunt u zonder te veel moeite een mooi pensioen opbouwen. Lees hier meer over in onze blog reeks over verstandig vermogen opbouwen voor het pensioen.

Wilt u hier meer over weten? Vraag dan vrijblijvend onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op via 0299-720961 of info@care-is.nl.