Skip to main content
Open een rekening

Beleggen en pensioen lijken met elkaar in tegenspraak. De meeste mensen willen zekerheid voor hun pensioen. Terwijl beleggen juist is gekoppeld aan risico. Pensioenfondsen behoren tot de grootste beleggers. Op lange termijn is het hogere rendement van beleggen namelijk veel belangrijker dan het hogere risico op de korte termijn. In dit blog leggen we uit waarom u moet beleggen voor uw (aanvullend) pensioen. Daarnaast vertellen we hoe u voorkomt dat uw pensioen last heeft van het hogere risico.

Waarom beleggen?

Voor een zorgeloze oude dag bouwt u zo veel mogelijk vermogen op. Het vermogen groeit sneller als u niet te veel belasting betaalt (lees ons vorige blog). Daarnaast is de hoogte van het rendement per jaar belangrijk. Vooral op de lange termijn groeit het vermogen sterk door het rente-op-rente effect. In het volgende rekenvoorbeeld wordt dit geïllustreerd. Als u 10 jaar lang 7% rendement maakt op een startvermogen van € 100.000 is het enkelvoudige rendement € 70.000 (10 keer € 7.000). Als rekening wordt gehouden met het samengestelde rendement is het rendement € 96.700. Het verschil van € 26.700 wordt verklaard door het rente-op-rente effect.

Is beleggen niet te risicovol?

Op lange termijn valt het risico van beleggen erg mee. De ontwikkeling van aandelen en obligaties laat over de langere termijn een positieve trend zien. Vooral aandelenkoersen kunnen op de korte termijn flink schommelen. Maar na een slechte periode op de beurs is altijd nog een economisch herstel gevolgd. Lange termijn beleggers zien een koersdaling daarom als een mooi instapmoment.

Waar begint u bij beleggen?

Voor u gaat beleggen is het belangrijk om het doel vast te stellen. Het doel bepaalt hoeveel vermogen u nodig heeft en het moment waarop. Vervolgens is het zaak om op basis van het doel, financiële situatie en persoonlijke situatie uw risicobereidheid te bepalen. De mate waarin u risico accepteert, hangt af van het risico dat u kunt lopen en het risico dat u wilt lopen.

De meeste beleggers hebben hun geld ooit weer nodig. Het aantal jaar dat ze het geld kunnen missen, bepaalt welk risico ze kunnen lopen. Anderen kunnen veel risico lopen. Ze hebben komen niet in de problemen als ze de hele inleg verliezen. Maar ze willen dat helemaal niet. Dan wordt het risicoprofiel bepaald door het risico wat u wilt lopen. Vervolgens is het zaak een goed gespreide portefeuille op te bouwen. In een eerder blog hebben we daar meer over verteld.

Beleg verstandig

Om de juiste keuzes te maken heeft u voldoende kennis nodig. Daarnaast moet u tijd besteden aan het onderhoud van uw portefeuille. Er zijn voldoende adviseurs en vermogensbeheerders die u hierbij kunnen helpen. Check voor u in zee gaat met een adviseur of deze beschikt over de juiste vergunning van de AFM en doe navraag bij vrienden en familie naar hun ervaringen.

Beleggen bij Care IS vermogensbeheer

Bij Care IS vermogensbeheer kunt u beleggen voor al uw doelen, zo ook uw pensioen. We nemen het beleggen en alles daaromheen voor u uit handen, zodat u zich er zelf geen zorgen over hoeft te maken. Zo hebben we al duizenden klanten geholpen om een goed rendement zonder zorgen te realiseren. 

Dat doen we door zo veilig mogelijk te beleggen, onze klanten persoonlijk te begeleiden en zo laag mogelijke kosten te rekenen. Starten kan vanaf € 100.000. 

Benieuwd naar hoe Care IS voor u belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem vrijblijvend contact met ons op.