Heeft u besloten te gaan starten met beleggen? Dan is het belangrijk om van tevoren een beleggingsplan op te stellen. Een beleggingsplan is cruciaal voor beleggingssucces. In deze blog vertellen wij u alles over een beleggingsplan en hoe u deze het beste op kunt stellen.
Wat is een beleggingsplan?
In uw beleggingsplan legt u een aantal zaken vast voordat u begint met beleggen. Op deze manier maakt u uw financiële doelen concreet. Dit gaat verder dan kijken naar het rendement dat u wilt behalen. Het is namelijk belangrijk om te weten waarmee, waarvoor en hoe u gaat beleggen.
Een beleggingsplan hoeft natuurlijk helemaal niet uitgebreid of vastgesteld te zijn. Het gaat er vooral om dat u voor uzelf een aantal dingen duidelijk heeft.
Het beleggingsplan bevat een aantal punten waar u in eerste instantie niet meteen aan zult denken. Toch is het van belang dat u deze punten voor uzelf op een rijtje heeft. Een beleggingsplan maken is persoonlijk, dus vaak voor iedereen anders. Hieronder bespreken wij alle onderdelen die belangrijk zijn in het beleggingsplan.
Zo maakt u een goed beleggingsplan
Voordat u begint met beleggen is het belangrijk om uzelf een aantal vragen te stellen. De belangrijkste vragen voor een duidelijk beleggingsplan bespreken wij hieronder.
Met hoeveel geld ga ik beleggen?
Allereerst legt u vast met hoeveel geld u wilt gaan beleggen. Bepaal voor uzelf welk deel van uw vermogen u langere tijd kunt missen. Beleg nooit met al uw geld, houd te allen tijde een buffer achter de hand. Op deze manier voorkomt u dat u in de problemen komt wanneer onverwachte kosten zich voordoen.
U kunt ervoor kiezen om eenmalig een bepaald bedrag te beleggen, maar u kunt er ook voor kiezen om periodiek bij te storten.
Waarvoor ga ik beleggen en hoelang ga ik beleggen?
Wanneer u weet hoeveel geld u in kunt leggen, is het tijd om te kijken naar uw beleggingsdoel. Hoeveel rendement wilt u (minstens) behalen met beleggen? Maak een realistisch doel.
Hoeveel rendement u kunt behalen, is onder andere afhankelijk van uw beleggingshorizon. Hoe langer u belegd bent, des te meer risico u over het algemeen kunt nemen en hoe hoger het verwachte rendement.
Hoeveel risico ga ik nemen?
U weet nu waarvoor u belegt en hoelang u de tijd heeft om dit doel te behalen. Dan is het tijd om te kijken hoeveel risico u gaat nemen. Risico en rendement gaan hand in hand: hoe meer risico u neemt, des te hoger het verwachte rendement. Maar niet iedereen is bestand tegen deze risico’s.
Ligt u niet wakker van grote koersbewegingen en heeft u genoeg tijd om eventuele tegenvallers goed te maken? Dan kunt u ervoor kiezen om (zeer) offensief te beleggen. Nemen uw emoties bij een grote koersdaling de overhand, dan is het verstandig om een meer defensieve strategie aan te houden, zoals neutraal of (zeer) defensief.
Houd er wel rekening mee dat rendement en risico gepaard gaan. Hoe meer rendement u wilt behalen, des te meer risico u moet accepteren.
Ga ik zelf beleggen of laat ik mijn vermogen beleggen?
Wanneer u heeft vastgelegd hoeveel, hoelang en waarvoor u gaat beleggen, is het tijd om te bepalen hoe u gaat beleggen. U heeft hier een aantal opties, namelijk zelf beleggen of laten beleggen.
Zelf beleggen
Allereerst kunt u zelf beleggen bij een broker. Hier heeft u wel enige beleggingskennis voor nodig. Daarnaast gaat er tijd in zitten. U moet namelijk een plan van aanpak maken. In welke effecten wilt u gaan beleggen? U kunt namelijk beleggen in indexfondsen, aandelen of obligaties, maar ook investeren in vastgoed. Op basis waarvan gaat u deze effecten selecteren? Gaat u actief of passief beleggen?
Laten beleggen
Ziet u het niet zitten om zelf uw beleggingen te selecteren? Dan kunt u het beleggen uitbesteden bij een vermogensbeheerder. U kiest dan samen met de vermogensbeheerder een risicoprofiel dat het beste aansluit bij uw situatie en doelen. Vervolgens opent de vermogensbeheerder een beleggingsrekening voor u.
Op deze manier heeft u zelf geen omkijken naar het beleggen. U hoeft er zelf geen tijd en moeite in te steken en uw vermogen wordt professioneel belegd. Hier staan wel kosten tegenover.
Evalueren
Wanneer uw beleggingsplan compleet is, kunt u gaan starten met beleggen. Het is wel belangrijk om regelmatig te kijken of uw beleggingsstrategie nog bij u past. Kijk bijvoorbeeld jaarlijks of de samenstelling van uw portefeuille nog bij u past, of uw beleggingshorizon nog hetzelfde is gebleven en of u nog hetzelfde doel voor ogen heeft.
Is dit niet het geval? Dan kunt u een aantal aanpassingen maken in uw beleggingsplan. U kunt bijvoorbeeld uw risicoprofiel veranderen.
Conclusie
U weet nu precies hoe een beleggingsplan in elkaar zit en hoe u een beleggingsplan opstelt. Vindt u het nog steeds lastig om uw beleggingsstrategie overeen te laten komen met uw persoonlijke situatie en doelen? Vermogensbeheer is hiervoor een uitkomst.
Care IS vermogensbeheer
Care IS helpt mensen al ruim 10 jaar aan betere beleggingsresultaten. Care IS is twee keer verkozen tot Beste vermogensbeheerder van Nederland door IEX Gouden Stier. U kunt uw vermogen bij ons laten beleggen vanaf €100.000 euro.
Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen.
Vermogensbeheer bij Care IS geeft rust en vertrouwen. Dat komt door onze persoonlijke aanpak, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring. U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze app, kwartaalrapportages en klantbijeenkomsten.
Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.