Skip to main content
Open een rekening

Wanneer u het beleggen van uw vermogen wilt uitbesteden, dan kunt u dat doen bij een vermogensbeheerder. In dit artikel leggen we uit wat een vermogensbeheerder is, hoe zij te werk gaan en wat de voor- en nadelen zijn van het beleggen bij een vermogensbeheerder.

Wat is een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder is een zelfstandig bedrijf met een vergunning om het vermogen van anderen te beheren en te beleggen. Zij focussen zich puur op vermogensbeheer en bieden geen andere soorten diensten aan. Omdat bedrijven als banken en verzekeraars ook geld van anderen beleggen, worden zij soms ook vermogensbeheerders genoemd.

Vermogensbeheerders worden ook wel asset managers of investment managers genoemd.

Wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder probeert op een verantwoorde manier een zo hoog mogelijk rendement te behalen voor zijn klanten. Zij nemen het beheer van uw vermogen volledig uit handen zodat u er geen omkijken naar hebt. Natuurlijk worden er vooraf wel duidelijke afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de risico’s, kosten en de verwachte rendementen.

De taken van een vermogensbeheerder zijn heel divers. Hieronder benoemen we de belangrijkste zaken die een vermogensbeheerder voor u doet.

Beleggingsbeleid bepalen

Een vermogensbeheerder moet aan zijn klanten duidelijk maken op basis van welke overtuigingen hij zijn beleggingskeuzes maakt. Ook de aanpak en beleggingsstrategie moet duidelijk naar voren worden gebracht. Dit gebeurt in het beleggingsbeleid. Aan de hand daarvan wordt duidelijk hoe een vermogensbeheerder uw vermogen zal beleggen.

Het beleggingsbeleid van Care IS kunt u hier lezen.

Beleggingsproducten selecteren

Een vermogensbeheerder kiest de beheerder in welke specifieke beleggingsproducten belegd wordt en in welke verhouding. Hierbij wordt gekeken welke beleggingsfondsen, ETF’s of individuele aandelen en obligaties passen bij het beleggingsbeleid.

Bij Care IS bieden we drie beleggingsoplossingen aan: Indexbeleggen, Inkomstenbeleggen en Obligatiebeleggen.

Verschillende beleggingsportefeuilles samenstellen

Bij de meeste vermogensbeheerders wordt uw vermogen belegd volgens een standaard portefeuille. Dit noemen we een risicoprofiel. De vermogensbeheerder stelt verschillende risicoprofielen op, elk met een andere verdeling tussen aandelen en obligaties. Daardoor heeft elk risicoprofiel zijn eigen risiconiveau en verwachte rendement.

Kennismaken met de klant

De vermogensbeheerder maakt kennis met zijn klanten. Zo worden de financiële situatie, wensen en mogelijkheden van de klant besproken. Dan wordt samen met de klant het geschikte risicoprofiel bepaald. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de risico’s die iemand kan en wil lopen. Vervolgens wordt een rekening geopend en kan het vermogen van de klant worden belegd.

Herbalanceren

Periodiek worden de verschillende beleggingsportefeuilles geherbalanceerd. Er wordt dan gekeken of de verhouding tussen aandelen en obligaties nog wel overeenkomt met de standaardverdeling. Waar nodig wordt de verdeling dan bijgesteld.

Rapporteren aan de klanten

Ook moet de vermogensbeheerder zijn klanten op de hoogte te houden van zijn of haar beleggingen. Op die manier komt u als klant niet voor verrassingen te staan wat betreft de resultaten, risico’s, rendementen en kosten.

Voordelen en nadelen van een vermogensbeheerder

Uw vermogen laten beleggen kent zowel voordelen als nadelen. Hieronder benoemen we de belangrijkste.

Voordelen

Het grootste voordeel van vermogensbeheer is dat u zelf geen omkijken meer heeft naar uw vermogen. De beheerder neemt het werk voor u uit handen. Vooral wanneer u zelf weinig tijd of ervaring heeft om te beleggen, is dit een groot voordeel.

Ook weet u dat uw vermogen op een professionele manier wordt belegd. Vermogensbeheerders hebben ervaring met beleggen en weten hoe de financiële wereld werkt. Ook staan ze onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Als laatste geeft vermogensbeheer rust. U hoeft zich niet druk te maken over de financiële markten en over het kiezen van beleggingen. Dit wordt allemaal voor u gedaan. Zo houdt u tijd over voor de dingen die u belangrijk vindt.

Nadelen

Het nadeel van beleggen uitbesteden aan een vermogensbeheerder is dat er wel kosten aan zijn verbonden. Zo wordt er bijvoorbeeld een beheervergoeding in rekening gebracht. Overigens zijn er aan zelf beleggen of beleggen met een adviseur ook kosten verbonden.

Ook heeft u niet altijd direct invloed op de beleggingskeuzes. Een vermogensbeheerder houdt zich echter aan het beleggingsbeleid. Hij neemt dan ook nooit meer risico dan van tevoren met u is afgesproken.

De beste vermogensbeheerder kiezen

Wilt u uw vermogen laten beleggen door een vermogensbeheerder? Dan is het nog zaak om de vermogensbeheerder te kiezen die het beste bij u past.

Om de juiste keuze te maken, gaat u eerst na wat voor u belangrijk is. Welke factoren wilt u zeker zien bij uw vermogensbeheerder? Wat vindt u minder belangrijk? Zet dat eerst op een rijtje.

Vermogensbeheerders vergelijken

Vervolgens kunt u verschillende vermogensbeheerders vergelijken. Zet bijvoorbeeld de verwachtingen en resultaten van de afgelopen jaren naast elkaar.

Natuurlijk bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Ze kunnen u echter wel een indicatie geven. Zo kunt u zien in hoeverre verwachtingen waar worden gemaakt.

Ook kunt u de kosten vergelijken om te bepalen welke vermogensbeheerder bij u past. Kosten hebben namelijk direct invloed op uw rendement. Het zou jammer zijn als u rendement misloopt omdat u onnodig hoge kosten moet betalen.

Daarnaast is het belangrijk om naar de doelstelling en het beleggingsbeleid te kijken. Past dit bij uw persoonlijke standpunten? Dit kan doorslaggevend zijn in uw besluit.

Care IS Vermogensbeheer

Care IS helpt mensen al ruim 10 jaar aan betere beleggingsresultaten. Care IS is twee keer benoemd tot Beste Vermogensbeheerder van Nederland door IEX Gouden Stier. U kunt uw vermogen bij ons laten beleggen vanaf € 100.000.

Waarom Care IS?

Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen.

Ook proberen we verliezen zoveel mogelijk te beperken. Zonder vermogensbehoud immers geen vermogensgroei. Daarnaast proberen wij de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat u meer rendement overhoudt.

Vermogensbeheer bij Care IS geeft rust en vertrouwen. Dat komt door onze persoonlijke aanpak, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring. U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze online inlogomgeving, kwartaalrapportages en klantbijeenkomsten.

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op via 0299-720961 of info@care-is.nl