Skip to main content
Open een rekening

U heeft een mooi vermogen opgebouwd dat u wilt laten beleggen door een professionele partij. Hoe kiest u dan de partij die het beste bij u past? Wij leggen u uit waar u op moet letten bij het vergelijken van vermogensbeheerders.

Wat is vermogensbeheer?

Bij vermogensbeheer wordt uw geld belegd door een professionele partij, zoals een bank of onafhankelijke vermogensbeheerder. Zij nemen het dagelijks beheer van uw vermogen uit handen. 

Veel mensen laten hun vermogen beheren vanwege het gemak: uw vermogen wordt professioneel belegd, zonder dat u er omkijken naar heeft. Wilt u precies weten wat vermogensbeheer is? Lees dan ons artikel: Hoe werkt vermogensbeheer?

Welke soorten vermogensbeheer zijn er?

Er zijn verschillende soorten vermogensbeheer. Het is aan u om te besluiten welke vorm het beste bij u past. In Nederland kunt u kiezen tussen de volgende soorten vermogensbeheer:

Vermogensbeheer via de bank

Allereerst kunt u beleggen via de bank. Veel mensen vinden dit prettig, omdat alle financiën zo op één plek worden geregeld. Toch heeft vermogensbeheer via de bank ook nadelen. Beleggen is namelijk niet de enige bezigheid van een bank. Doordat een bank vaak een groot bedrijf is, is het een stuk minder persoonlijk dan bijvoorbeeld een zelfstandig vermogensbeheerder. Veel mensen hechten juist waarde aan het persoonlijke aspect.

Vermogensbeheer via private banking

Wanneer u over een flink vermogen beschikt kan private banking een optie zijn. Dit is een financiële dienstverlening van banken die zich richt op particulieren met een groot vermogen. Naast beleggen adviseert en ondersteunt de private banker vaak en worden er belastingzaken voor de klant geregeld. De meeste banken bieden private banking aan vanaf € 1.000.000.

Klassiek vermogensbeheer

Een zelfstandige vermogensbeheerder heeft geen directe band met een bank of andere financiële instelling. Het instapbedrag ligt meestal tussen de € 100.000 en € 500.000 en u krijgt bij de meeste klassieke vermogensbeheerders een persoonlijk contactpersoon waarbij u terecht kunt met vragen en die u bijstaat bij het nemen van financiële beslissingen. 

Online vermogensbeheer

Als laatste is online vermogensbeheer tegenwoordig in opkomst. Hier wordt de dienst volledig online aangeboden en het instapbedrag is vaak aanzienlijk lager dan bij klassieke vermogensbeheerders. Het instapbedrag schommelt tussen de € 500 en € 15.000.

Hoe kan ik vermogensbeheer vergelijken?

Bij het kiezen van een vermogensbeheerder zijn er een aantal punten belangrijk. Het is natuurlijk belangrijk dat de vermogensbeheerder u een goed gevoel geeft, maar er zijn ook wat praktische zaken waar u op kunt letten. Die bespreken we hieronder. 

Via een vergelijkingssite zoals Finner.nl of Vermogensbeheer.nl kunt u gemakkelijk vermogensbeheerders vergelijken.

Beleggingsbeleid

Om te bepalen of een vermogensbeheerder bij u past, kijkt u van tevoren naar het beleggingsbeleid. Zo kunt u bepalen of de beleggingsovertuigingen van de beheerder bij uw doelen passen en of u zich prettig voelt bij de beleggingsaanpak van de vermogensbeheerder. 

In het beleggingsbeleid leest u onder andere zaken over duurzaamheid, de beleggingsproducten waarin belegd wordt en hoe de beleggingsstrategie wordt toegepast.

Deze informatie kunt u vinden via een vergelijkingssite of op de website van de vermogensbeheerder. Op onze documentenpagina vindt u het beleggingsbeleid van Care IS vermogensbeheer.

Vermogensbeheer kosten vergelijken

Het doel van beleggen is om uiteindelijk rendement te behalen. Hoge kosten drukken uw rendement. Vergelijk vermogensbeheerders daarom ook op kosten die zij hanteren. 

Let hierbij op zowel directe als indirecte kosten. Voorbeelden van directe kosten zijn de beheerfee en performance fee. Een voorbeeld van indirecte kosten zijn de lopende kosten.

Laat u goed inlichten over alle kosten, sommige kosten ziet u zelf namelijk niet terug omdat deze automatisch worden verwerkt in de koers. 

Staart u zich echter niet blind op de kosten van een vermogensbeheerder, de goedkoopste keuze is niet altijd de beste.

Deze informatie kunt u vinden via een vergelijkingssite of op de website van de vermogensbeheerder. Op onze kostenpagina vindt u alle informatie over de kosten van beleggen bij Care IS vermogensbeheer. Of lees eens ons artikel: Kosten vermogensbeheer vergelijken.

Rendementen uit het verleden

Ondanks dat rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden, kunt u voor een indicatie wel kijken naar de resultaten van de afgelopen jaren. Zo kunt u kijken of het behaalde rendement overeenkomt met de gemiddelde resultaten van andere vermogensbeheerders of de markt. 

Aangezien het behalen van rendement voor de meeste mensen het belangrijkste doel van beleggen is, is het rendement een belangrijke factor. Deze informatie kunt u opnieuw vinden via een vergelijkingssite of op de website van de vermogensbeheerder. 

Op onze rendementenpagina vindt u de behaalde rendementen van Care IS vermogensbeheer.

De risico’s

Het is belangrijk dat de risicoprofielen van de vermogensbeheerder aansluiten bij uw wensen en doelen. Kijk daarom goed welke profielen een vermogensbeheerder aanbiedt.

De meeste vermogensbeheerders bieden zo’n drie tot vijf risicoprofielen aan. De verdeling tussen aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten is echter niet overal hetzelfde, dus controleer dit. Het ene neutrale risicoprofiel kan meer risico met zich meebrengen dan het neutrale risicoprofiel van een andere vermogensbeheerder. Dat komt omdat niet alle vermogensbeheerders dezelfde verhouding tussen aandelen en obligaties hanteren. 

Vermogensbeheer vergunning

Er zijn een hoop regels waar een vermogensbeheerder zich aan moet houden. Er zijn een aantal instellingen die hier toezicht op houden. Hieronder bespreken we deze.

Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Zonder een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) kan een vermogensbeheerder niet bestaan. Check toch van tevoren of de vermogensbeheerder hier staat ingeschreven. Zo voorkomt u dat u met een onbetrouwbare partij in zee gaat. Dit kunt u vinden op de website van de AFM.

De Nederlandsche Bank (DNB)

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich sterk voor financiële stabiliteit in Nederland. DNB werkt onder andere aan prijsstabiliteit, een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer en is toezichthouder op banken, pensioenfondsen en andere financiële instellingen zoals vermogensbeheerders.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid)

Het is natuurlijk niet te hopen, maar mocht u klachten hebben over hoe uw vermogensbeheerder omgaat met uw geld, dan is het belangrijk dat u ergens terecht kunt met uw klachten.

Het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) is een instituut dat de consument helpt wanneer deze een klacht heeft over een financiële dienstverlener, bijvoorbeeld een bank, adviseur of in dit geval een vermogensbeheerder.

De vermogensbeheerder kan zowel bindend als niet-bindend bij het Kifid zijn aangesloten. Als de vermogensbeheerder bindend bij het Kifid is aangesloten, dan moet de vermogensbeheerder luisteren naar een eventuele uitspraak van het Kifid.

Is de vermogensbeheerder niet-bindend aangesloten bij het Kifid, dan hoeft deze niets met de uitspraak te doen, mocht de vermogensbeheerder het niet eens zijn met het besluit. Kijk daarom of en hoe de vermogensbeheerder is aangesloten bij het Kifid. Mocht u ooit een klacht over de dienstverlening hebben dan wilt u natuurlijk voorkomen dat deze niet behandeld wordt.

Conclusie

Er bestaat niet één beste vermogensbeheerder. Dat komt omdat iedereen andere zaken belangrijk vindt. Sommige mensen hechten veel waarde aan duurzaamheid, anderen kiezen graag een vermogensbeheerder die persoonlijk contact biedt en meedenkt bij uw financiële beslissingen. 

Wat vindt Care IS vermogensbeheer belangrijk?

Bij Care IS kunt u uw vermogen laten beleggen vanaf € 100.000. Door onze persoonlijke aandacht, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring geeft vermogensbeheer bij Care IS rust en vertrouwen. 

Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen. Ook proberen we verliezen zoveel mogelijk te beperken. Zonder vermogensbehoud immers geen vermogensgroei. Wij bieden drie verschillende producten aan, zo is er altijd een beleggingsoplossing die bij u past. Lees hier meer over op onze productpagina's:

Care IS staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank, heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en is daarnaast geregistreerd bij het Dutch Securities Institute (DSI) en de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (VV&A). 

U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze app, kwartaalrapportage en klantbijeenkomsten. 

Wilt u meer weten over wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.