Skip to main content
Open een rekening

De termen “investeren” en “beleggen” worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks dat er veel overeenkomsten zijn, betekenen ze niet helemaal hetzelfde. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen investeren en beleggen. Ook geven we voorbeelden van hoe u kunt investeren en hoe u kunt beleggen.

Beleggen vs investeren: Wat is het verschil?

Zowel bij beleggen als bij investeren legt u geld in, in de hoop hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Het verschil zit hem vaak in wat er wordt ingelegd, de invloed van het ingelegde geld, door wie het geld wordt ingelegd en met welk doel.

Invloed

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het uitgeven van een groot bedrag als investering wordt gezien en een kleiner bedrag als belegging. In plaats daarvan kan de invloed die het bedrag heeft op hetgeen waarin wordt belegd/geïnvesteerd bepalen of het om een belegging of investering gaat.

Dat kunt u zo zien: wanneer u een aantal aandelen Shell koopt, dan heeft uw aankoop weinig tot geen invloed op het bedrijf Shell. Daarom kunnen we dat zien als een belegging.

Koopt u echter een aantal aandelen van een start-up bedrijf? Dan kan uw geld een groot verschil maken voor het kleine bedrijf. In dat geval spreken we meestal van een investering.

Met welk doel?

Ook zit er een verschil in het doel waarmee iemand geld investeert/belegt. Bij beide is het doel natuurlijk om financieel voordeel te behalen. Maar, wanneer iemand geld investeert, spelen er ook nog andere doelen een rol.

Wanneer iemand niet alleen winst wil behalen, maar bijvoorbeeld ook wil dat het project slaagt of een bedrijf kan groeien, dan spreken we van investeren. Gaat het alleen om financieel voordeel? Dan noemen we het beleggen.

Wat?

Investeren heeft een veel bredere betekenis dan beleggen. Het heeft dan ook niet alleen betrekking tot geld. U kunt ook tijd, kennis of mankracht investeren. Wanneer iemand niet alleen geld investeert, maar er ook tijd in steekt, zijn kennis deelt of met mankracht helpt, dan is dit een investering.

Door wie?

Dan wordt vaak gekeken naar wie zijn vermogen spendeert. Vaak spreken we van een investering als het geld van een onderneming komt. Bij particulieren gaat het meestal om een belegging.

Dat komt voort uit het hierboven genoemde punt. Een onderneming kan vaak meer besteden en daardoor meer van invloed zijn met een investering. Particulieren kunnen vaak minder grote bedragen inzetten, waardoor hun belegging van minder grote invloed is.

Dit klopt niet altijd. Ondernemingen kunnen ook beleggen en particulieren kunnen ook investeren. Het is dus slechts een richtlijn.

Investeren

Dit zijn samenvattend de kenmerken van investeren:

  • De invloed van een investering is relatief groot op hetgeen waarin wordt geïnvesteerd
  • Naast financieel voordeel wordt ook gestreefd naar de groei of het succes van hetgeen waarin wordt geïnvesteerd
  • Naast geld kan investeren ook gaan om tijd, kennis of mankracht
  • Over het algemeen worden investeringen gedaan door ondernemingen

Beleggen

We noemen nog even kort de kenmerken van beleggen:

  • De invloed van de belegging op hetgeen waarin wordt belegd is relatief klein
  • Het enige doel is om rendement te behalen
  • Er wordt uitsluitend geld ingelegd
  • Wordt meestal gedaan door particulieren

Hoe kunt u investeren?

Besluit u om te starten met investeren? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden.

Vastgoed

U kunt investeren in vastgoed door een pand, bijvoorbeeld een woning, garagebox, kantoorpand of vakantiehuisje, te kopen en deze te verhuren. U kunt het pand ook kopen om het op te knappen en met winst door te verkopen.

Het voordeel van deze vorm van investeren, is dat het een goed rendement kan opleveren. Daarnaast raakt u vrijwel nooit uw volledige inleg kwijt, doordat u het pand als onderpand heeft. De waarde van het pand kan wel degelijk dalen, maar de kans is heel klein dat het al zijn waarde verliest.

Het nadeel van investeren in vastgoed is dat het vaak een relatief groot instapbedrag vereist. Daardoor is het ook moeilijker om risico te spreiden. Een oplossing daarvoor is om met meerdere mensen in vastgoed te investeren of om een vastgoedfonds aan te kopen. Al valt dat laatste weer eerder onder beleggen dan onder investeren.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt vaak gebruikt om een project, initiatief of nieuw bedrijf van de grond te krijgen. U kunt investeren via crowdfunding door aandelen te kopen in een bedrijf, door een lening aan te bieden of door een donatie te doen aan het initiatief.

Het doel van crowdfunding is niet altijd om rendement te behalen. Veel mensen kiezen voor crowdfunding omdat zij een project willen steunen.

Peer-to-peer leningen

Peer-to-peer lending is een manier om geld (uit) te lenen direct tussen particulieren. Zo verstrekt u een lening aan anderen, zonder tussenkomst van een bank. Er zijn verschillende online platforms die aanbieders van vermogen en mensen die vermogen willen aantrekken bij elkaar brengen.

Het voordeel van p2p lending is dat u zelf direct de rente ontvangt over de lening. Het nadeel is natuurlijk het risico dat andere partij de lening niet terug kan betalen.

Start-ups

U kunt er ook voor kiezen om te investeren in start-up bedrijven. Dit zijn jonge bedrijven die nog een hoog groeipotentieel hebben. Start-ups proberen vaak vermogen aan te trekken, zodat zij kunnen groeien en uitbreiden.

U kunt investeren in start-ups door aandelen in het bedrijf te kopen. Zo kunt u profiteren van de eventuele groei van het bedrijf. Het nadeel is het relatief hoge risico. Er is geen garantie dat de start-up een succes zal worden.

Hoe kunt u beleggen?

Ook wanneer u wilt beginnen met beleggen zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt zelf gaan beleggen via een broker, beleggen met behulp van een adviseur of uw vermogen laten beleggen door een vermogensbeheerder. We bespreken de opties hieronder.

Zelf beleggen

Heeft u zelf ervaring met beleggen en heeft u er genoeg tijd voor? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf te beleggen via een broker. U selecteert dan zelf de aandelen, obligaties, fondsen of opties waarin u wilt beleggen. Vervolgens legt u een order in bij uw broker. De broker koopt de gewenste effecten dan voor u aan.

Het voordeel van zelf beleggen is dat u alles zelf in de hand heeft. Het nadeel is dat u alleen veilig en succesvol kunt beleggen op deze manier, als u er veel verstand van heeft. Ook gaat er veel tijd zitten in beleggen. U moet goed onderzoeken in welke effecten u wilt beleggen en de financiële markten in de gaten houden.

Heeft u geen ervaring met beleggen, dan is het vaak niet verstandig om zelf te beginnen met beleggen.

Beleggen met adviseur

U kunt ook gaan beleggen met behulp van een beleggingsadviseur. Met deze optie belegt u nog steeds zelf en heeft u zelf de touwtjes in handen, maar kunt u wel gebruik maken van het advies van een specialist. Hieraan zijn natuurlijk wel kosten verbonden.

Vermogensbeheerder

Als laatste kunt u uw vermogen ook laten beleggen bij een vermogensbeheerder. Heeft u zelf geen tijd of ervaring met beleggen, dan is vermogensbeheer ideaal. De vermogensbeheerder neemt al het werk namelijk voor u uit handen.

Ook hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden, maar u heeft zelf geen omkijken meer naar het beleggen. Dat scheelt u een hoop tijd en moeite. Daarnaast maakt u met vermogensbeheer gebruik van de expertise en ervaring van de vermogensbeheerder. Bij Care IS houden wij de kosten zo laag mogelijk. Bereken hier eenvoudig uw kosten.

Bereken uw kosten

Bij Care IS vermogensbeheer kunt u instappen vanaf € 100.000. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen voor u uit handen, zodat u zich er geen zorgen over hoeft te maken. Door onze slimme beleggingsstrategie te combineren met persoonlijke begeleiding door een vaste beleggingsadviseur, behalen we al jaren uitstekende rendementen. Meer weten over hoe wij voor u beleggen? Vraag onze gratis informatiebrochure aan.

Gratis brochure aanvragen