Vanguard Global Smallcap Index Fund

Het doel van het Vanguard Global Smallcap Index Fund is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de MSCI World Smallcap Index. In deze index zijn ruim vierduizend smallcapaandelen van over de hele wereld opgenomen.

Wat zijn smallcapaandelen?

Smallcapaandelen zijn aandelen van bedrijven met een beurswaarde die kleiner is dan twee miljard euro. De beurswaarde wordt als volgt berekend: aantal uitstaande aandelen * de beurskoers. MSCI, de belangrijkste aanbieder van indices, geeft aan dat 70% van de wereldwijde aandelen behoren tot largecaps, 15% tot midcaps en 14% tot smallcaps. Het restant wordt microcaps genoemd.

Ondanks het kleinere economische belang is het aantal smallcapaandelen groter dan het aantal largecapaandelen. In de MSCI World Largecap Index zijn ongeveer 750 wereldwijde aandelen opgenomen. De MSCI World Smallcap Index bestaat daarentegen uit ruim 4.000 aandelen.

Voorbeelden van de bekendere smallcaps zijn het Italisaanse Moncler, het Nederlandse bouwbedrijf Aalberts en vliegtuigmaatschappij Air France-KLM.

Waarom beleggen in smallcaps?

Smallcapaandelen bieden een zogenaamde premie. Dat is een stukje extra rendement ten opzichte van largecaps. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen dit aan. Over de afgelopen 90 jaar behaalden Amerikaanse largecapaandelen een gemiddeld rendement van 9,5% per jaar. Smallcapaandelen rendeerden gemiddeld 12,2% per jaar.

Smallcaps hebben in de regel een lagere liquiditeit en een groter specifiek bedrijfsrisico. Daarom eisen beleggers een hoger rendement van smallcapaandelen. Door goed gespreid te beleggen, kan het specifieke bedrijfsrisico worden beperkt en optimaal worden geprofiteerd van het opwaarts potentieel. 

Deze publicatie is opgesteld door Care IS en is een marketingcommunicatie-uitgave. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en houdt geen rekening met uw individuele specifieke omstandigheden. De inhoud van deze publicatie mag daarom nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico. Aan deze publicatie kunt u geen rechten ontlenen.

Vanguard Global Smallcap Index FundVanguard Global Smallcap Index Fund

Deel via social media: