Onze vooruitblik - juli 2022

Onze vooruitblik - juli 2022

In deze vooruitblik bespreken wij onze verwachtingen voor de komende periode.

Inflatie

Dit jaar bleek inflatie hardnekkiger te zijn dan eerder verwacht. Bovendien werd de inflatie verder aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne en nieuwe coronalockdowns in China.

Op dit moment is het nog te vroeg om te stellen dat inlfatie een hoogtepunt heeft bereikt. De verwachting is dat de inflatie in het tweede halfjaar gaat stabiliseren waarna de daling zal inzetten. 

Centrale Banken

Toen dit jaar bleek dat inflatie hardnekkiger was dan verwacht, besloot de Amerikaanse centrale bank dat er strengere maatregelen nodig zijn om de inflatie te beteugelen. Zij liet weten de beleidsrente te gaan verhogen totdat de inflatie een duidelijke daling laat zien. Het is daarom waarschijnlijk dat beurzen beweeglijk blijven zolang de hoge inflatie aanhoudt.

Het IMF sprak haar vertrouwen uit in de werkwijze van de Amerikaanse centrale bank. Wel stelt zij dat het voorkomen van een economische krimp uitdagender is geworden gezien de recente inflatieontwikkelingen. Beleggers vrezen dat het verhogen van de beleidsrente resulteert in een krimp van de economische groei (ook wel een recessie genoemd). Dit is een belangrijke verklaring voor de recente koersdaling op de aandelenbeurs.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is solide, evenals de financiële positie van Amerikaanse huishoudens en bedrijven. Ook financiële instellingen staan er goed voor. Dit beperkt de kans dat een afremmende economische groei uitmondt in een langdurige recessie. 

Beleggers vs analisten

Door de oplopende inflatie is voor veel beleggers het glas halfleeg. In tegenstelling tot beleggers blijven analisten hun bedrijfswinstverwachtingen dit jaar juist verhogen. Door de combinatie van dalende aandelenkoersen en stijgende winstverwachtingen is de koers-winstverhouding een stuk aantrekkelijker geworden.

Als beleggers gelijk krijgen, en de huidige situatie resulteert in een economische recessie, dan kunnen aandelenkoersen verder dalen. Mocht dit niet het geval zijn, en bedrijfsanalisten krijgen gelijk, dan kunnen aandelen terugveren als beleggers concluderen dat aandelenkoersen te sterk zijn afgestraft. De ontwikkeling van inflatie speelt hierin een belangrijke rol.

Lange termijn

Het afgelopen half jaar daalden zowel aandelen- als obligatiekoersen. In het verleden zijn beurskoersen altijd weer hersteld van dergelijke beursdalingen, gevolgd door nieuwe beurshoogtepunten. 

Ongeacht of koersen op de korte termijn herstellen of verder dalen, voor beleggers is het van belang om de rust te bewaren en de lange horizon voor ogen te houden. Hoe langer de beleggingshorizon, des te groter is de kans dat uw beleggingsportefeuille herstelt en in waarde toeneemt.

Bij Axento zorgen wij ervoor dat uw portefeuille bestand is tegen langdurige koersbeweeglijkheid. Dit doen wij door uw beleggingen breed te spreiden over regio’s, bedrijfssectoren en beleggingsstijlen (stijlfactoren). Neem bij vragen hierover gerust contact met ons op.


Deel via social media: