Vooruitblik en positionering - oktober 2017

Vooruitblik en positionering - oktober 2017

Het beleid van de Amerikaanse (Fed) en Europese centrale bank (ECB) staat ook in het laatste kwartaal van dit beursjaar in de schijnwerpers. Beleggers wachten al tijden tot Mario Draghi iets loslaat over het afbouwen van het opkoopbeleid van de ECB. De kans is aanwezig dat hij nog voor het einde van het jaar meer duidelijkheid zal geven.


Aan de andere kant van de oceaan zal de Fed naar verwachting in het vierde kwartaal de rente met één stap verhogen. In oktober begint de Fed met het afbouwen van de voorraad opgekochte obligaties.


Zolang de beleidsmakers geen onverwachte beslissingen nemen, verwachten we dat de impact op de financiële markten beperkt zal zijn. De renteverhoging in de Verenigde Staten is voor dit jaar al ingeprijsd in de koersen. Ook het feit dat de ECB haar steunbeleid moet gaan afbouwen ligt in de lijn der verwachting.

Aandelenrendement viel wat tegen

In de afgelopen maanden viel het rendement van wereldwijde aandelen wat tegen voor Europese beleggers. Belangrijkste reden hiervoor was de stijging van de eurokoers ten opzichte van de US dollar. Inmiddels is de wisselkoers gestabiliseerd en zelfs weer iets gedaald. Dit biedt perspectief voor de koersen van aandelen in het komende kwartaal.

 

In september hebben we de weging van aandelen in de beleggingsportefeuilles iets verhoogd ten koste van obligaties. Hiermee verwachten we op lange termijn een hoger rendement te kunnen behalen.

Wijzigingen in obligatiestuk

In september hebben wij een aantal wijzigingen doorgevoerd binnen het obligatiestuk van de beleggingsportefeuilles. Door high yield en bedrijfsobligaties gedeeltelijk af te bouwen ten gunste van staatsobligaties, hebben we de rendement/risico verhouding in de beleggingsportefeuilles verbeterd.


Met name bij een dalende aandelenbeurs verwachten we dat de nieuwe obligatiesamenstelling voor meer stabiliteit zorgt binnen de beleggingsportefeuilles.


Deel via social media: