Vooruitblik en positionering - april 2017

Vooruitblik en positionering - april 2017

In deze vooruitblik kijken we vooruit op het tweede kwartaal van 2017 en bespreken we een aantal keuzes die we maken in de beleggingsportefeuilles.

Franse verkiezingen

In april en mei zijn de Franse presidentsverkiezingen een belangrijk agendapunt. Voor beleggers is de rechts-extremistische politica Marine Le Pen de grootste bedreiging. Front National, de partij van Le Pen, wil namelijk dat Frankrijk zo snel mogelijk uit de eurozone stapt.


Maar zelfs als Le Pen wint, is de kans klein dat Frankrijk daadwerkelijk de eurozone verlaat. Voor een dergelijke actie moet een referendum worden gehouden. En hiervoor is expliciet toestemming nodig van de Franse minister-president. Tenzij Front National een parlementaire meerderheid behaalt, zal de minister-president lid zijn van een andere, gematigdere partij.


Mocht er dan toch een referendum komen, dan wordt op basis van de laatste peilingen verwacht dat een ruime meerderheid van de Franse kiezers vóór de euro stemt.

Positief over aandelen

Ondanks de hoge waardering, blijven aandelen aantrekkelijk. Macro-economische cijfers zoals economische groei, vertrouwen en productiviteit zijn de laatste periode sterk verbeterd. Daarbij zijn de winsten van bedrijven in 2016 gegroeid en wordt ook in 2017 een verdere stijging verwacht.


De lage spaarrente stimuleert steeds meer spaarders om te gaan beleggen. Hierdoor neemt de vraag naar onder andere aandelen toe. Dit heeft een positief effect op de koersen van aandelen.

Uitsluitend bedrijfsobligaties, geen staatsobligaties

De rente in Europa schommelt al een paar maanden rond hetzelfde niveau. Voorlopig verwachten we niet dat de rente sterk zal stijgen. Om het risico van een eventuele rentestijging toch te beperken, beleggen we binnen de categorie kredietwaardige obligaties uitsluitend in bedrijfsobligaties en niet in staatsobligaties.


Het renterisico van bedrijfsobligaties is relatief laag, waardoor de koersdaling bij een stijging van de rente wordt beperkt. Het kredietrisico (faillissementsrisico) van bedrijfsobligaties is wel hoger. Echter, gezien de positieve economische ontwikkelingen, schatten we het kredietrisico op dit moment laag in. Bedrijfsobligaties hebben tot slot een hoger verwacht rendement dan staatsobligaties.

Rendementsverhogende obligaties

Gezien de lage rentevergoeding op kredietwaardige obligaties beleggen we nog circa 10% in high yield obligaties en obligaties uit opkomende landen. Deze obligaties hebben een hoger verwacht rendement (circa 4%).


Omdat high yield obligaties en obligaties uit opkomende landen risicovoller zijn, beleggen we uitsluitend in obligaties die zijn uitgegeven in Euro’s of zijn afgedekt naar Euro’s. Hierdoor loopt u geen valutarisico.


Deel via social media: