Alles over de spaarrente

Alles over de spaarrente

Spaarrente is de vergoeding die de bank uitkeert voor het sparen bij de bank. Een hoge spaarrente is voordelig voor spaarders. Daar is tegenwoordig echter geen sprake meer van. De spaarrente blijft maar dalen en veel mensen zoeken alternatieven voor sparen.

Blijft de spaarrente dalen? Wordt deze negatief en hoelang blijft de rente nog laag? In dit blog leggen we er alles over uit.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Waarom is de spaarrente zo laag?

We weten inmiddels wel dat de rente zo goed als 0% is. Het is daarom belangrijker ons af te vragen waarom de rente zo laag is. Heeft dat een wereldwijde oorzaak? Of zijn er bepaalde instanties verantwoordelijk voor het zakken van de spaarrente? Hieronder benoemen we de drie belangrijkste oorzaken. 

Centrale banken stimuleren de economie met renteverlagingen

De sterkste daling van de rente vond plaats na de financiële crisis. De economie kwam tot stilstand en de centrale banken wilden de groei van de economie aanjagen door de rente te verlagen. Bedrijven zijn namelijk eerder bereid om te investeren wanneer de rente laag is.

Ook consumenten zullen sneller consumeren bij een lage rente. Alhoewel de maatregelen van de centrale banken effect hadden, was dit niet voldoende. De rente werd dus steeds verder verlaagd. Ook toen het weer beter ging met de economie, vond de Europese Centrale Bank (ECB) het niet genoeg om de rente weer te verhogen.

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de ECB €1.350 miljard vrijgemaakt voor het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). De rente die in september 2019 verlaagd werd naar -0,5%, is hetzelfde gebleven.

Lage inflatie

Na de renteverlaging verklaarde de ECB dat de voornaamste reden voor nieuwe verlaging, de inflatie is. De ECB streeft namelijk naar een kerninflatie van 2%, terwijl die in de afgelopen jaren slechts op de helft lag, namelijk ongeveer 1%. Ook ziet de ECB een afnemende groei in Duitsland, de Brexit en het handelsconflict als grote risico’s. Ook de coronacrisis helpt niet mee. Voldoende reden dus om de rente laag te houden.

Babyboomers gaan met pensioen

We verwachten dat de inflatie in Europa voorlopig laag blijft. Er zijn diverse wereldwijde trends die tot minder snel stijgende prijzen leiden, namelijk automatisering, het verhuizen van de productie naar lagelonenlanden, meer arbeidsmigranten en transparantie in de prijzen via het internet.

Ook de vergrijzing van de Europese bevolking is een belangrijke oorzaak. De babyboomers gaan met pensioen en dat heeft een remmend effect op de economische groei en de inflatie. In Japan zien we die effecten al langer, zo’n 20 jaar. Wij verwachten dan ook niet dat de inflatie op korte tot middellange termijn fors oploopt omdat bovenstaande trends in een keer draaien. Voor de ECB zal het daarom lastig blijven om de rente te verhogen. 

Wordt de spaarrente echt negatief?

Veel spaarders zijn bang dat de rente nog verder blijft dalen en dat die uiteindelijk negatief wordt. Met andere woorden: dat u moet betalen voor uw spaargeld, in plaats van dat u ervoor beloond wordt.

In april 2020 heeft de ABN AMRO bank bijvoorbeeld besloten dat voor klanten met meer dan €2.500.000 op de rekeningen (spaar- en betaalrekeningen opgeteld), een negatieve rente geldt. De kans dat dit voor kleinere bedragen gaat gelden is niet groot. Hier worden door veel landen ook de nodige maatregelen voor getroffen. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld een verbod op negatieve spaarrente tot €100.000,- vermogen. In Nederland zal het ook niet gauw gebeuren, al is het maar om het feit dat de grote banken allemaal niet de eerste willen zijn met een negatieve spaarrente. Toch zoeken veel spaarders naar alternatieven.

Een optie is om al uw geld van de bank te halen, en thuis te bewaren. Dan bent u echter niet verzekerd bij bijvoorbeeld inbraak of brand. Daarom zijn andere opties spaardeposito’s, vastgoed aankopen, uw hypotheek aflossen of natuurlijk starten met beleggen. Elk alternatief heeft voor- en nadelen en de risico’s zijn natuurlijk groter dan bij sparen.

Wordt de rente ooit weer verhoogd?

We kunnen niet voorspellen of en wanneer de spaarrente weer gaat stijgen. Dat hangt namelijk af van meerdere factoren, bijvoorbeeld van de inflatieontwikkelingen. Als de maatregelen van de ECB effect hebben, zal economische groei worden aangejaagd en de inflatie oplopen. In dit scenario zal de rente weer geleidelijk worden verhoogd. De verwachting is echter dat dit binnen nu en vijf jaar niet zal gebeuren.

Heeft een lage spaarrente ook voordelen?

De lage rente is met name nadelig voor spaarders; de rente die u op uw spaarrekening ontvangt weegt namelijk niet op tegen de inflatie. Hierdoor gaan spaarders er jaarlijks reëel gezien op achteruit. Ook pensioenfondsen hebben er veel last van omdat de waarde van hun uitkeringsverplichtingen stijgt bij dalende rentes en de kans op pensioenkortingen daardoor toeneemt.

Vooralsnog zijn het vooral de beleggers die baat hebben bij de lage rente. De lage rente leidt tot een gunstig investeringsklimaat, dat is positief voor bedrijven en dus ook voor aandelenkoersen. Daarnaast leiden dalende renteniveaus op korte termijn tot stijgende obligatiekoersen. 

Sparen levert dus niets op en toekomstige pensioenuitkeringen komen in het geding wanneer het renteniveau nog verder gaat dalen. Hierdoor is beleggen voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief. Hiermee kunnen zij vermogen opbouwen of hun oudedagsvoorziening aanvullen. 

De visie van Care IS

Hoewel lage rentes op de korte termijn voordelig zijn voor beleggers, hopen wij voor de langere termijn dat deze situatie geleidelijk zal normaliseren. Wat de toekomst brengt weet niemand; daarom is het verstandig om risico’s te spreiden.

Bij Care IS spreiden we uw beleggingen wereldwijd. Op die manier zijn onze portefeuilles ook belegd in regio’s waar negatieve rentes niet aan de orde zijn. Met deze solide basis, en onze brede visie op de financiële markten, zijn wij positief over de vooruitzichten van beleggen.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.