Aandelen herstellen de laatste dagen voorzichtig van de zware koersdaling. Sinds de uitbraak van het corona virus zijn beleggers bang. Niet alleen voor het aantal zieken en doden. Maar ook dat de economie volledig stil valt. Terwijl de cijfers slechter werden, herstelden de koersen. Hoe zit dat precies? En kunnen de koersen nu verder stijgen?
Aandelenkoersen lopen voor op de economie
Beurzen lopen altijd een paar maanden voor op de economische cijfers. Dit werd al in de jaren ‘80 door wetenschappers aangetoond. Daarnaast overdrijven beleggers in hun verwachtingen, zowel positief als negatief. Eind jaren ‘90 tijdens IT bubble waren beleggers te positief. In 2009 aan het einde van de financiële crisis waren ze te negatief.
Verkopers zien doemscenario’s
De verwachtingen van beleggers zijn momenteel ook zeer negatief. Ze hebben hun aandelen snel verkocht, waardoor de koersen over een breed front daalden. Verkopers verwachten dat de corona maatregelen op korte termijn tot een doemscenario leiden. De beelden van volle ziekenhuizen, lege luchthavens en miljoenen aanvragen voor uitkeringen bevestigen dat beeld.
Kopers kijken verder
Sinds twee weken herstellen de koersen. Er zijn weer kopers. Die zijn minder negatief over de impact van de maatregelen. Diverse grote bedrijven hebben geen last van de ‘social distancing’. Microsoft verkoopt bijvoorbeeld meer licenties om thuiswerken mogelijk te maken. Door Amazon hoeven Amerikanen niet de deur uit om te shoppen.
Economie kan snel herstellen
Daarnaast zijn de maatregelen tijdelijk. De geluiden worden steeds sterker om de maatregelen aan te passen, zodat de economische impact kleiner is. Het overheidsbeleid is erop gericht om de bedrijven door de moeilijke tijd te helpen. Zodat de economie in de tweede helft van het jaar weer snel herstelt.
Impact op bedrijfswinsten valt mee
De bedrijfswinsten kunnen in 2020 nog wel eens positief verrassen. Analisten verwachten in ieder geval nog geen grote daling in de bedrijfswinsten. In 2021 en verder zijn ze waarschijnlijk weer op het oude niveau. Vanuit deze gedachte vinden kopers het interessant om aandelen te kopen tegen de lagere koersen.
Verder koersherstel als onzekerheid afneemt
Voor verder koersherstel hebben we meer zekerheid nodig over de economische impact van de coronacrisis. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de kans op het zwartste scenario steeds kleiner. Dat zorgt voor minder paniek verkopers en steeds meer kopers die de durven instappen. Maar wanneer krijgen beleggers meer vertrouwen?
Waarop moeten beleggers letten?
1. Groei doden coronavirus neemt af
Wereldwijd gaan er iedere dag meer mensen dood aan de gevolgen van het coronavirus. Om iets te zeggen over de ontwikkeling kunnen we beter wat dieper kijken. In China begon het virus. Door strenge maatregelen is het virus inmiddels onder controle en daalt ook het aantal doden.
Italië en Spanje zijn zwaar getroffen door het virus. Het aantal doden is nog steeds hoog. Maar al een paar dagen groeit dat aantal niet meer. In de Verenigde Staten vlakt de groei nog niet af. Het aantal doden per dag groeit nog. Als ook in de VS de piek is bereikt, zorgt dat voor opluchting onder beleggers.
2. Overheden kunnen meer testen
Ieder land heeft een eigen aanpak om de verdere verspreiding van het coronavirus te beheersen. In Zuid-Korea is prioriteit gegeven aan het testen. Zo kregen de Zuid Koreanen besmettingen snel in beeld. Doordat besmette personen in quarantaine bleven, verspreidde het virus zich niet zo snel. Het zorgsysteem kon de toestroom van besmette personen aan.
In veel landen waren te weinig testen beschikbaar. Daardoor gingen overheden over tot algemene maatregelen met grote economische schade. Diverse bedrijven hebben de laatste dagen en weken snellere tests ontwikkeld. Meer testen is een voorwaarde om de maatregelen aan te passen. De economie kan vervolgens weer draaien.
3. Economische cijfers vallen mee
De aankomende weken leren we hoe groot de economische schade echt is. In China lijken de gevolgen mee te vallen. Het land heeft de meeste maatregelen weer ingetrokken. De productie groeide in maart, na een scherpe daling in februari. Ook de impact op de Chinese dienstensector viel mee in maart.
In Duitsland bleef de werkloosheid in maart gelijk. De productie in Europa blijft beter op peil dan verwacht. Daartegenover heeft de dienstensector het moeilijk. De Europese detailhandel verkopen stegen in februari nog 0,9%.
In de VS werden afgelopen week meer dan 6 miljoen uitkeringen aangevraagd. Dat is een record. De werkloosheid is met 4,4% nog steeds laag. Ook in de VS was het vertrouwen nog beter dan verwacht.
Vanaf de tweede week van april openen bedrijven hun boeken. In de cijfers over het eerste kwartaal zal de volledige corona impact nog niet duidelijk zijn. beleggers zijn daarom vooral geïnteresseerd in de verwachtingen van de CEO’s.
4. Olieprijs herstelt
De lage olieprijs is ook zorgelijk. Rusland en Saoedi-Arabië maken ruzie en dreigen de productie te vergroten. Terwijl de vraag is afgenomen omdat we bijna niet meer reizen. Door de lage olieprijzen daalt de winst van oliebedrijven. Hierdoor kunnen zij hun schulden mogelijk niet aflossen. Een golf faillissementen in de oliesector zorgt voor extra paniek bij beleggers.
Donderdag 2 april twitterde Donald Trump over afspraken met de Russen en de Saoedi's. Ze zouden de productie met 10 miljoen vaten per dag beperken. De olieprijs stond tijdelijk 40 procent hoger. Een hogere olieprijs zorgt voor minder onzekerheid op de financiële markten.
Zet het koersherstel door?
Halverwege maart stonden aandelen op het laagste niveau. Daarna zijn de koersen alweer krap 20% hersteld. De aankomende weken komen we er pas achter wat de economische impact is van het coronavirus. Beleggers hebben hier niet op gewacht en op grote schaal aandelen verkocht. De koersdaling laat zien dat de economische schade groot kan zijn.
We zien ook lichtpuntjes. In Italië daalt het aantal nieuwe besmettingen. Ook verbeteren de corona testen. Hierdoor kunnen overheden de maatregelen afzwakken, waardoor de economie weer groeit. De laatste twee weken komen er meer kopers op de beurs. Die verwachten dat de economische impact kort duurt en dat bedrijven daarna weer hoge winsten maken.
Voorlopig blijven de koersen meer schommelen dan normaal. Op middellange termijn herstellen de koersen. Wil je profiteren van het herstel? Wacht dan niet tot de onzekerheid minder is. Dan zijn de koersen al hersteld en ben je te laat.