Skip to main content
Open een rekening

Sinds begin februari dit jaar is de beweeglijkheid op de financiële marken terug van weggeweest. Nieuwsberichten over inflatieverwachtingen, importheffingen en politieke onzekerheid hielden en houden de gemoederen flink bezig. Na in 2017 te zijn verwend door rustig oplopende beurskoersen hebben veel beleggers moeite om zich aan te passen naar de huidige situatie. Daarom kijk ik in deze column of een blik op het verleden ons handvatten kan geven voor beleggingen in tijden van onzekerheid.

Geduld loont

Journalist Ben Carlson onderzocht in 2017 meerdere politieke gebeurtenissen en de gevolgen daarvan op de financiële markten. Bijna alle gebeurtenissen werden gekenmerkt door een snelle daling die na enkele maanden weer was hersteld. Uit het onderzoek blijkt dat geduld een belangrijke eigenschap is voor beleggers. Dalingen worden namelijk opgevolgd door stijgingen. Zo hadden beleggers die vlak voor de crashes in 2000 en 2008 zijn ingestapt, na enkele jaren toch weer een positief rendement.

Portefeuillesamenstelling is belangrijk

Naast geduld is de samenstelling van een portefeuille van groot belang. In periodes van hoge beweeglijkheid neemt de kans op emotionele beslissingen toe. Hierdoor verkopen beleggers bijvoorbeeld hun aandelen na een sterke daling, terwijl dit nu juist het minst gunstige moment is om te verkopen. Door spreiding aan te brengen over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties worden de pieken en de dalen beperkt. Hierdoor nemen beleggers minder snel emotionele beslissingen die nadelig uitpakken.

Wat zeggen de cijfers?

We kunnen dit ook onderbouwen met rendementsdata van Amerikaanse aandelen en obligaties. We hebben het rendement berekend over verschillende periodes: 1, 5 en 10 kalenderjaren. Vervolgens hebben we gekeken welk deel van de periodes positief en negatief rendeerden. Naarmate de tijdsperiode langer wordt, neemt het percentage periodes met een positief rendement toe.

Met een beleggingsperiode van 1 jaar in aandelen was het rendement in 67% van de gevallen positief. In een groot deel van de gevallen, herstellen de aandelenkoersen na een negatief jaar. Bij een beleggingsperiode van 10 jaar is het rendement vaker positief: 85%. Obligaties hebben een lager verwacht rendement, maar zijn ook minder risicovol. Daardoor is de kans op een negatief rendement aanzienlijk kleiner. 

Beleggers kunnen vooral blij zijn met de uitslagen van de 50%/50% portefeuille. De kans op een negatief rendement is bij langere beleggingsperiodes vergelijkbaar met die van obligaties, terwijl het verwacht rendement hoger is. Dit is het effect van spreiding: je ontvangt het gemiddelde rendement, maar het risico wordt lager dan gemiddeld.

Conclusie

Het verleden biedt geen garanties voor de toekomst, maar wijst wel uit dat een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille in combinatie met een lange adem belangrijk zijn voor het behalen van positieve beleggingsresultaten. Het is ook niet voor niets dat de lange termijn en een focus op vermogensbehoud bij ons hoog in het vaandel staan.