Het jaar 2018 kan omschreven worden als een jaar met twee gezichten. Sterke bedrijfsresultaten zorgden in het grootste deel van 2018 voor stijgende aandeelkoersen. Toch zal het jaar 2018 de boeken in gaan als het jaar van de handelstarieven en politieke onrust. In het laatste kwartaal kreeg de onzekerheid op de financiële markten de overhand. Is deze onrust niet een beetje overdreven? En wat betekent dat voor beleggers in 2019?
Hoe verliep het jaar 2018?
In het jaar 2018 zagen we aan de ene kant sterke bedrijfsresultaten en aan de andere kant veel politieke onrust. Tot oktober wisten deze sterke bedrijfsresultaten de politieke onrust naar de achtergrond te verdrijven. Verder waren de grote regionale verschillen opmerkelijk. Amerikaanse aandelen rendeerden veel beter dan aandelen uit andere regio’s. Onder aanvoering van deze Amerikaanse aandelen was het rendement van wereldwijde ontwikkelde landen per eind september nog +4%.
Beleggerssentiment slaat om
In het laatste kwartaal van 2018 sloeg het sentiment om. De combinatie van het handelsconflict, de Brexit, de Italiaanse begrotingsproblematiek, de spanningen in het Midden-Oosten en de zorgen over wereldwijde afnemende economische groei maakte veel aandelenbeleggers onzeker. De uitstekende bedrijfsresultaten bleken niet voldoende om de financiële markten te kalmeren. Hierdoor zagen veel beleggers het rendement dat behaald was in het derde kwartaal, verdampen in het vierde kwartaal en omslaan in een verlies.
Waar komt deze onrust vandaan?
Beleggers vrezen dat een wereldwijde afnemende economische groei omslaat in een economische recessie, waardoor bedrijfsresultaten zullen tegenvallen. Deze vrees wordt versterkt door verschillende risico’s, met als belangrijkste risico het handelsconflict tussen China en de VS. Verder worden de stimuleringsmaatregelen afgebouwd die zijn ingesteld om de economie aan te jagen tijdens de financiële crisis.
Kijkend naar de cijfers
Kijkend naar de economische cijfers geeft 2018 een heel ander beeld weer. Wat betreft de economische groei is in 2018 een hoogtepunt behaald. Verwacht wordt dat deze in 2019 en verder, terugkeert naar het lange termijn gemiddelde. Daarnaast staan bedrijfsresultaten op een recordhoogte, is het ondernemers- en consumentenvertrouwen hoog en is de werkloosheid in 49 jaar niet zo laag geweest. Ook voor het jaar 2019 worden verdere winststijgingen verwacht. Afgaand op de fundamentele data, staat de economie er dus een stuk beter voor dan dat de aandelenbeurzen doen vermoeden.
Een vooruitblik op 2019
Het vertrouwen in de economie is hoog, de werkloosheid is laag en de bedrijfsresultaten zijn sterk. Economisch gezien zijn de vooruitzichten voor het jaar 2019 dus prima. De hoge economische groei van ontwikkelde landen normaliseert, maar het groeipotentieel van opkomende landen stijgt juist. Het International Monetary Fund (IMF) verwacht op basis daarvan een totale economische groei van bijna 4% voor de komende jaren. Hoewel de eerder genoemde risicobronnen van belang blijven, verwachten wij dat de economische cijfers in 2019 meer gewicht in de schaal leggen dan de politieke onrust.