Skip to main content
Open een rekening

Denkt u erover om een schenking aan uw kleinkind te doen? Dat is goed mogelijk, maar er zijn wel een aantal regels aan verbonden. In deze blog bespreken wij een aantal belangrijke zaken, zodat u precies weet waar u rekening mee moet houden wanneer u een schenking aan kleinkinderen doet. 

Schenken of erven?

Veel mensen die over een mooi vermogen beschikken, willen dit nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen (of andere familieleden). Schenken bij leven klinkt voor veel mensen aantrekkelijk, omdat u er bij een erfenis zelf niets meer van meekrijgt.

Een ander voordeel is dat schenken bij leven aantrekkelijk is voor uw vermogensbelasting: uw vermogen wordt door te schenken namelijk minder en hierdoor kunt u besparen op de vermogensbelasting.

Erven: schenking kleinkind bij overlijden

Wanneer u komt te overlijden, kan uw kleinkind (in 2024) € 25.187 belastingvrij erven. Dit is hetzelfde bedrag als bij uw kinderen.

Beschikt u over veel vermogen, dan is het om verschillende redenen verstandig om te schenken bij leven. Lees daar meer over in onze blog: Vermogen overdragen bij leven of nalaten? 

Belastingvrije schenking kleinkind 2024

U mag uw kleinkinderen jaarlijks een belastingvrije schenking van een bepaald bedrag doen. Dit bedrag mag uw kleinkind vrij besteden en wordt elk jaar aangepast. In 2024 mag u elk kleinkind € 2.658 belastingvrij schenken. 

Voor de koop van een eerste eigen woning mag u eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken aan uw kleinkind. 

Voor een dure studie geldt geen hogere vrijstelling voor de grootouders. Deze is er enkel voor ouders. 

Anders dan bij ouders, gelden een gescheiden opa en oma niet als één persoon. Zijn u en uw partner gescheiden, dan kunt u beiden de jaarlijkse vrijstelling aan uw kleinkinderen schenken. 

Geld schenken aan kleinkind via kind

Wanneer uw kleinkind minderjarig is, kunt u toch schenken. Een schenking bevat twee onderdelen: geven en ontvangen. Het geven doet u, maar de schenking moet ook aanvaard worden. Wanneer uw kleinkind minderjarig is, doen de ouders dat. 

Houd er wel rekening dat het vermogen dan bij het vermogen van de ouders (uw kind dus) wordt gerekend en dat zij hier dan vermogensbelasting over betalen tot uw kleinkind meerderjarig is. 

Herroepelijk schenken

Bij een herroepelijke schenking mag u de schenking op elk gewenst moment terugvragen. Dit kan zijn wanneer u zelf in de financiële problemen komt maar ook als u van mening bent dat uw kleinkind niet verantwoord met de schenking om kan gaan. 

U hoeft niet van tevoren vast te leggen om welke redenen u het geld terug kunt vragen. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om een herroepelijke schenking vast te leggen in een notariële akte of schenkingsovereenkomst. 

Daarnaast is het verstandig om dit met uw kleinkind te bespreken. Zo weet uw kleinkind ook dat hij of zij niet roekeloos met het geld om kan gaan. Op deze manier kunt u ook afspraken maken met uw kleinkind over waar het geld aan uitgegeven mag worden. 

Afschaffing jubelton 2024

Al jaren bestaat de regeling dat u eenmalig ruim een ton belastingvrij mag schenken aan wie u maar wilt. Dit wordt de jubelton regeling genoemd. Deze is sinds begin dit jaar echter afgeschaft, omdat deze de huizenmarkt zou verstoren: kopers met een rijke familie kunnen zo meer overbieden dan andere kopers. 

De jubelton in 2022 bedraagde nog € 106.671. Per 1 januari 2023 werd de jubelton verlaagd naar € 27.231 en per 1 januari 2024 is de jubelton afgeschaft. 

Beleggen voor uw kleinkind

U kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen voor uw kleinkind. Tegenwoordig ontvangt u geen rente meer op de spaarrekening. Beleggen kan daarom een aantrekkelijk alternatief zijn, vooral voor jonge mensen. Zij hebben namelijk een lange beleggingshorizon. 

Wilt u meer weten over beleggen voor uw kleinkind? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze beleggingsadviseurs.