Skip to main content
Open een rekening

Wanneer u komt te overlijden, komt uw nalatenschap uw erfgenamen toe. Over de erfenis moeten zij erfbelasting betalen, die kan oplopen tot wel 40%. Wilt u voorkomen dat zo’n groot deel van uw vermogen op gaat aan belasting, dan kunt u ervoor kiezen om te schenken bij leven.

In deze blog leggen we u uit waarom het verstandig kan zijn om vermogen weg te schenken.

Wat betekent schenken bij leven?

Heeft u onlangs succesvol uw bedrijf verkocht? Of heeft u met investeren of beleggen vermogen vergaard? Dan vraagt u zich misschien af: Hoe kan ik bij leven vermogen naar de kinderen overdragen? Dat kan door te schenken. In plaats van uw vermogen pas over te dragen door middel van de erfenis, na uw overlijden, kunt u vermogen aan uw (klein)kinderen overdragen wanneer u nog leeft. Over het geschonken bedrag moeten uw (klein)kinderen wel schenkbelasting betalen.

Wat betekent erven?

Wanneer u overlijdt, zullen uw (klein)kinderen (of anderen die u in uw testament heeft opgenomen) uw vermogen erven. Over dit bedrag moeten zij erfbelasting betalen. Daardoor kan er een flink deel van het geërfde bedrag naar de Belastingdienst gaan.

Meer informatie over het erven van vermogen kunt u lezen op onze pagina Wat te doen met een erfenis?

Waarom schenken?

Er zijn verschillende redenen waarom schenken aantrekkelijker kan zijn dan een erfenis nalaten. We benoemen ze hieronder.

Zo min mogelijk belasting betalen

Door uw geld bij leven slim te schenken, kunt u ervoor zorgen dat uw kinderen flink minder belasting hoeven te betalen. Zo voorkomt u dat ze bij uw overlijden hoge bedragen aan erfbelasting moeten betalen. Hier gaan we later in deze blog uitgebreid op in.

Financiële steun voor (klein)kinderen

Een andere reden om te schenken dan het verlagen of omzeilen van de erfbelasting, is dat u financiële steun wilt bieden aan uw (klein)kinderen. U vindt bijvoorbeeld dat zij het vermogen beter kunnen gebruiken dan u. Heeft u een deel van uw vermogen zelf niet meer nodig, dan kunt u ervoor kiezen om het aan hen te schenken.

Meer weten? Lees dan onze blog: Schenken aan uw kleinkinderen: zo pakt u het aan

Liever uit warme hand geven

Voor veel mensen speelt deze reden een rol. Wanneer u overlijdt, erven uw (klein)kinderen uw vermogen, maar u krijgt daar zelf niets meer van mee. Veel mensen schenken hun vermogen daarom liever uit warme hand.

Besparen op uw vermogensbelasting

Daarnaast kan schenken ook aantrekkelijk zijn, omdat u zelf kunt besparen op de vermogensbelasting. Door vermogen wegschenken, wordt uw vermogen kleiner en hoeft u minder of zelfs geen vermogensbelasting te betalen.

Belasting bij schenking

Zowel bij schenken als bij erven moet er belasting worden betaald. De belastingtarieven zijn in beide gevallen gelijk. U vindt ze in de tabel hieronder.

Belastingtarieven null schenkbelasting en erfbelasting

Schijf Ouder aan kind Ouder aan (achter)kleinkind Ouder aan overige
€ 0 - null null null null
null of hoger null null null

Bron: Belastingdienst

Een schenkingsplan opstellen

Door slim gebruik te maken van de vrijstellingen van schenkbelasting, kunt u uw vermogen overdragen aan uw kind op een fiscaal gunstige manier. Het is dan verstandig om een schenkingsplan op te stellen. Zo weet u precies wanneer u welk bedrag kunt schenken.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om, vanaf het moment dat u het zelf niet meer nodig heeft, ieder jaar het maximale belastingvrije bedrag te schenken. U kunt natuurlijk ook minder dan de maximale vrijstelling schenken.

Daarnaast kunt u dan eenmalig een verhoogde schenking doen. Bijvoorbeeld wanneer uw kind een eigen woning gaat kopen of een dure studie wil volgen. Een andere mogelijkheid is schenken op papier.

Wilt u meer weten over de juridische en fiscale aspecten van schenken of heeft u hulp nodig bij het opstellen van een schenkingsplan? Schakel dan een fiscaal of financieel adviseur in.

We leggen de verschillende vrijstellingen met hun kenmerken en voorwaarden aan u uit.

Jaarlijkse belastingvrijstelling bij schenken

Voor de belasting bij schenken en erven gelden andere vrijstellingen. Door gebruik te maken van het bedrag van vrijstelling bij schenking, kunt u ervoor zorgen dat uw (klein)kinderen minder belasting hoeven te betalen.

De volgende bedragen mag u in null belastingvrij schenken:

  • Vrijstelling aan kind: null
  • Vrijstelling aan kleinkind of anderen: null

Eenmalige verhoogde vrijstellingen bij schenken

Naast de jaarlijkse vrijstelling van schenkbelasting, zijn er ook een aantal vrijstellingen waarvan u eenmalig gebruik mag maken.

Hier zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden:

  • De eenmalige verhoogde vrijstelling geldt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Er mag dat jaar dus niet ook nog gebruik gemaakt worden van de jaarlijkse vrijstelling.
  • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • Er is niet eerder gebruik gemaakt van een eenmalige verhoogde schenking.
  • Kind moet aangifte schenkbelasting doen bij het ontvangen van een eenmalige verhoogde schenking.
  • U en uw kind moeten schriftelijk kunnen aantonen dat de schenking is betaald en is gebruikt voor het bestemde doel.
Schenking Wie? Vrijstelling? Voorwaarden
Eenmalige verhoogde schenking Ouders aan kind null Kind mag het bedrag vrij besteden
Eenmalige verhoogde schenking voor dure studie Ouders aan kind null Schenking is bestemd voor studie boven de null per jaar. Notaris moet schenking vastleggen.

Bron: Belastingdienst

Voor alle regels en voorwaarden van de schenkbelasting en vrijstellingen verwijzen we u door naar de Belastingdienst of een financieel adviseur.

Schenken op papier

Wilt u graag schenken bij leven aan uw kind, maar wilt u nog wel zelf beschikking houden over uw vermogen? Dan kan een schenking op papier, oftewel een schenking onder schuldigerkenning, een oplossing bieden.

Bij een schenking onder schuldigerkenning schenkt u vermogen aan uw kind, maar leent u het eigenlijk direct weer terug. Zo heeft u nog steeds beschikking over het geld, maar is uw kind (of kinderen) de eigenaar van het vermogen. In ruil daarvoor betaalt u 6% rente aan uw kind(eren).

Dit kan handig zijn wanneer u het geld dat u wilt schenken zelf nog niet kunt missen of wanneer het vermogen in uw huis zit. Voor specifieke vragen rondom schenken en schenken onder schuldigerkenning, kunt u contact opnemen met een financieel of fiscaal adviseur.

Schenken door te beleggen

U kunt er ook voor kiezen om geld te schenken aan uw (klein)kind via een beleggingsrekening. Het is namelijk mogelijk om een beleggingsrekening te openen op naam van uw minderjarige (klein)kind. Op deze rekening kunt u uw schenkingen storten. Dit bedrag belegt u of laat u beleggen door een vermogensbeheerder.

Het is ook mogelijk om een beleggingsrekening te openen op uw eigen naam. Zo kunt u vermogen opbouwen. Wanneer u vindt dat uw (klein)kind het geld nodig heeft, kunt u het in delen aan hem of haar schenken.

Het voordeel van schenken door te beleggen, is dat u meestal meer rendement kunt maken met beleggen. Beleggen brengt wel altijd risico met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen bij Care IS vermogensbeheer

Bij Care IS vermogensbeheer staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico's nemen met uw vermogen. 

Ook proberen we verliezen zoveel mogelijk te beperken. Zonder vermogensbehoud immers geen vermogensgroei. Daarnaast proberen wij de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat u meer rendement overhoudt. 

Benieuwd naar de beleggingsaanpak van Care IS? Download dan gratis onze informatiebrochure of neem vrijblijvend contact met ons op.