Skip to main content
Open een rekening

U bent op zoek naar een vermogensbeheerder om uw vermogen te laten beleggen. Maar hoe bepaalt u welke vermogensbeheerder bij u past?

Natuurlijk moet u allereerst een goed gevoel bij en vertrouwen in de vermogensbeheerder hebben. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je vermogensbeheerders kunt vergelijken. Die bespreken we in deze blog.

Zaken om rekening mee te houden

Voordat u een vermogensbeheerder gaat kiezen is het eerst belangrijk om te kijken naar wat u zelf belangrijk vindt. Welke vermogensbeheerder voor u de beste is, hangt namelijk af van een aantal zaken.

Er bestaat namelijk niet één beste vermogensbeheerder, omdat iedere belegger andere doelen heeft. Wél zijn er een aantal zaken waarmee u de meest geschikte vermogensbeheerder kunt vinden.

Beleggingsbeleid

Om te bepalen of een vermogensbeheerder bij u past, kunt u kijken wat het beleggingsbeleid is. Hecht u veel waarde aan duurzaamheid? Check dan of de producten waarin belegd wordt, duurzaam zijn. Ziet u veel potentie in de technologiesector? Ga dan voor een vermogensbeheerder die veel belegt in technologische bedrijven en beleggingsfondsen.

Met welke strategie belegt de beheerder?

U wilt natuurlijk dat de vermogensbeheerder waar u voor kiest, een beleggingsstrategie hanteert die bij uw wensen en doelen past. De strategie waarmee de vermogensbeheerder belegt, heeft vaak ook veel invloed op de kosten die u maakt. 

Zo worden bij een actieve strategie meer aan- en verkopen gedaan, de kosten zijn dan vaak hoger bij een vermogensbeheerder met een passieve beleggingsstrategie. 

Meer weten over de verschillen tussen actief en passief beleggen? Lees dan eens onze blog: Wat zijn de verschillen tussen actief en passief beleggen?.

Daarnaast kunt u kijken naar of de vermogensbeheerder duurzaam belegt: als u duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, ga dan voor een vermogensbeheerder die dat ook belangrijk vindt en bijvoorbeeld niet-duurzame bedrijven uitsluit. 

Heeft u het liefste dat de vermogensbeheerder een passieve strategie aanhoudt? Dan is een vermogensbeheerder die aan indexbeleggen doet, vaak geschikt. 

Bij Care IS bieden we drie verschillende producten aan. Zo is er altijd een beleggingsoplossing die bij u past.

Welke risicoprofielen worden aangeboden?

Het is ook belangrijk te kijken of de vermogensbeheerder een risicoprofiel aanbiedt dat bij u past. De meeste vermogensbeheerders bieden zo’n drie tot vijf risicoprofielen aan. Soms zijn er vermogensbeheerders die nog meer risicoprofielen aanbieden.

De verdeling tussen aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten is echter niet overal hetzelfde, dus controleer dit. Het ene neutrale risicoprofiel kan meer risico met zich meebrengen dan het andere. Dat komt omdat niet alle vermogensbeheerders dezelfde verhouding aandelen/obligaties hanteren.

Lees meer over risicoprofielen in onze blog: Wat is een risicoprofiel en hoe kunt u het risicoprofiel bepalen?.

Let op de kosten

Het uiteindelijke doel van beleggen is het behalen van rendement. Hoge kosten drukken uw rendement. Vergelijk vermogensbeheerders daarom ook op de kosten die zij hanteren. Hieronder bespreken we de belangrijkste kosten.

Directe of indirecte kosten?

Bij beleggen worden twee soorten kosten gehanteerd: directe en indirecte kosten. Kort uitgelegd zijn directe kosten de kosten die u aan de vermogensbeheerder betaalt. De indirecte kosten zijn zijn kosten die beleggingen en fondsen zelf met zich mee brengen.

Laat u volledig inlichten over alle kosten, sommige kosten worden namelijk automatisch verwerkt in de koers en ziet u zelf niet terug.

Voorbeelden van directe kosten

  • Beheerfee: de vergoeding die u betaalt omdat uw geld wordt beheerd;
  • Performance fee: de vergoeding die u betaalt bij het behalen van een bepaald rendement;
  • Transactiekosten: de kosten voor de aan- en verkoop van beleggingen;
  • Servicekosten: kosten voor de bewaring en administratieve afhandeling van uw beleggingen;
  • Periodieke kosten: terugkerende kosten, zoals abonnementskosten.

Voorbeelden van indirecte kosten

  • Lopende kosten: jaarlijkse kosten van een fonds of indextracker;
  • Transactiekosten: dit zijn niet de transactiekosten die die u maakt als de vermogensbeheerder een fonds koopt, maar transactiekosten die binnen het fonds worden gemaakt door de fondsmanager.

Is de vermogensbeheerder aangesloten bij het Kifid?

Het is natuurlijk niet te hopen, maar mocht u klachten hebben over hoe de door u gekozen vermogensbeheerder omgaat met uw geld, dan is het belangrijk dat u ergens terecht kunt met deze klachten.

Het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) is een instituut dat de consument helpt wanneer deze een klacht heeft over een financiële dienstverlener, bijvoorbeeld een bank, adviseur of in dit geval een vermogensbeheerder.

De vermogensbeheerder kan zowel bindend als niet-bindend bij het Kifid zijn aangesloten. Als de vermogensbeheerder bindend bij het Kifid is aangesloten, dan moet de vermogensbeheerder luisteren naar een eventuele uitspraak van het Kifid.

Is de vermogensbeheerder niet-bindend aangesloten bij het Kifid, dan hoeft deze niets met de uitspraak te doen, mocht de vermogensbeheerder het niet eens zijn met het besluit. Kijk daarom of en hoe de vermogensbeheerder is aangesloten bij het Kifid, u wilt voorkomen dat eventuele klachten niet behandeld worden. 

Conclusie

Er bestaat niet één beste vermogensbeheerder. Dat komt omdat voor iedereen andere zaken belangrijk zijn. Vindt u het belangrijk dat uw vermogen duurzaam wordt belegd? Kies dan voor een vermogensbeheerder die veel waarde hecht aan duurzame beleggingsfondsen.

Vindt u het belangrijk dat u zoveel mogelijk rendement behaalt en bent u bereid daar veel risico voor te nemen? Ga dan na welke vermogensbeheerders zeer offensieve risicoprofielen aanbieden en controleer hoe deze risicoprofielen verdeeld zijn.

Care IS vermogensbeheer

Bij Care IS staat vermogensbehoud voorop. Dat betekent dat wij geen onnodige risico’s nemen met uw vermogen. Ook proberen we verliezen zoveel mogelijk te beperken. Zonder vermogensbehoud immers geen vermogensgroei.

Vermogensbeheer bij Care IS geeft rust en vertrouwen. Dat komt door onze persoonlijke aanpak, focus op vermogensbehoud en jarenlange ervaring. U heeft bij Care IS een persoonlijk contactpersoon waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Daarnaast houden we u op de hoogte van uw beleggingsportefeuille met onze app, kwartaalrapportages en klantbijeenkomsten.

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op info@care-is.nl of 0299-720961.